Családbarát fejlesztések jöhetnek a pécsi szülészeten

A PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika rengeteget tesz a családbarát felfogás jegyében, mely leginkább hozzáállás, szemléletmód és humánum kérdése. Céljaik elérésében a kormány is segíteni kíván, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár múlt héten elmondta, a születésszám növekedése érdekében családbarát szülészeteket alakítanak ki, a fejlesztéshez pedig forrásokat is biztosít majd a kormány.

hirdetés

Novák Katalin államtitkár a napokban tartott Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusának megnyitóján elmondta, nem új szülészeteket hoznak létre, hanem a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimumszabvány, -elvárás, amit teljesíteni kell. A cél az, hogy a szülés pozitív élmény legyen minden szülő nő számára, hogy később ismét merjenek gyermeket vállalni – tette hozzá. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy a születésszám növekedése érdekében családbarát szülészeteket alakítanak ki, a fejlesztéshez pedig forrásokat is biztosít majd a kormány.

Dr. Bódis József, a PTE rektora, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója úgy reagált Novák Katalin szavaira lapunknak, hogy az elmúlt évtizedekben a szülészeti szakma zömmel társadalmi összefogással indult el egy pozitív irányba, ennek fejleményeként nagyon szép eredményeket tud felmutatni. Külön öröm – fogalmazott –, hogy a kormányzat e fajta törekvéseiket támogatni kívánja mind elvárásokkal, mind anyagi segítséggel.

A pécsi klinikán az elmúlt időszakban komfortosították a szülőszobákat, nincs olyan kórterem, ahol ne lenne vizesblokk, és ne lenne megoldható, hogy az újszülött az édesanyja mellett lehessen. Ezen kívül a klinika sokat tesz a pécsi kismamák felkészítéséért is, a Szülők iskolájában például minden fontos információ elhangzik, de olyan programok is vannak, melyek a szülésre való felkészítésen túl családépítő jellegűek. Továbbá beszédes a már korábban elnyert Bababarát Kórház minősítés is, mely nem technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód kérdése. Vezető szempont, hogy a szoptatás korai megkezdését maximálisan támogassa, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is.

Eggyel magasabb szint az Anyabarát Kórház minősítés, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya és a baba igényeihez, nem pedig fordítva. Ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje ezt a címet, a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni. Többek között meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára, az újszülöttek mellre tételét már életük első órájában elő kell segíteni, de biztosítani kell az úgynevezett rooming in szolgáltatást is. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az anyát és a babát a nap 24 órájában együtt helyezzék el, hogy az első pillanattól kezdve egymásra tudjanak hangolódni. Az intézet dolgozói ezalatt maximálisan az újdonsült anyuka segítségére vannak szakmailag.

A klinikaigazgató elmondta, mindig van hova fejlődni, kíváncsian várják, hogy konkrétan milyen lépésekről van szó, ami még közelebb viszi a pécsi klinikát a családbarát címhez.

Legújabb terv: már másnap hazaengedhetik a kismamát

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pécsi klinika legújabb tervei között szerepel, hogy bevezessék a 24 órás hazaengedést, vagyis azt, hogy a szülést követő egy napban a kismama hazamehessen csecsemőjével. Komplikáció nélküli terhesség és szülés esetén bizonyos országokban ez már bevett szokás, pécsi bevezetéséhez azonban számos feltételnek kell teljesülnie. Ehhez új finanszírozási rendszert kell kiépíteni, mivel ebben az esetben meg kell szervezni többek között azon szűrővizsgálatok elvégzését, melyek egyébként a klinikán a harmadik vagy negyedik napon kerülnek sorra. Ennek értelmében a szűrővizsgálatok és az oltások házon kívül történnének, ami komoly szervezést igényel.