Cseréljük halra a csirkét!

Mi magyarok még mindig igen kevés halat fogyasztunk. Ennek persze megvannak az okai, de azok helyett érdemes az alternatív lehetőségekre fókuszálni. Lánczos Sándor pécsi szakács hasznos tanácsokkal és kedvcsináló receptekkel látott el minket.

Jó hír lehet mindenki számára, hogy ma már szinte minden hal megtalálható a nagyobb áruházak kínálatában. Ár és minőség alapján természetesen itt is széles a skála, azonban a változatos étrend és a megfelelő táplálkozás hívei biztosan megtalálják a pénztárcájuk és ízviláguk számára szimpatikus pikkelyeseket. A különlegesebb ízeket kedvelők emellett elérhető áron juthatnak hozzá a különböző tengeri herkentyűkhöz, de akár a tengeri sügérfilék is a tányérra kerülhetnek a pécsi szakács szerint.

hirdetés

grill_hal

Villámvacsorák a szabadban

Sokak örömére végre megérkezett a jó idő és vele együtt a grillszezon. A szabadban készített ételek listájára pedig bátran felírhatóak a halas fogások is. A nagyobb áruházak most is igyekeznek a kedvünkbe járni, hiszen előre pácolt halakat is vehetünk. Ennek előnye, hogy más teendőnk nem is lesz velünk, csak a rácsra tenni és miután megsült, elfogyasztani.

Merjünk halat venni!

Halból szinte mindent el lehet készíteni, amit csirkemellből – hangsúlyozza Lánczos. Ahogy a szárnyas ételeknél, a halak készítésekor is bevethető a sütő, de akár tűz felett rántva, vagy bármilyen panírban megforgatva szintén remek ételek születhetnek a filékből. A pécsi szakács szerint a magyar különlegességek – például a pisztráng –, választása mindig jó döntés, így érdemes előnyben részesíteni, ha tehetjük.

halas étel_lazac

Az ízesítés is adja magát

A halételek másik előnye, hogy az ízesítés sem fog nagy gondot okozni. A megkérdezett szakács szerint a tengeri halaknál nem hagyhatjuk el a citromot, lime-ot, emellett bevethető a kakukkfű, kapor, sőt igazából bármilyen fűszernövény, amit csak szeretünk.

Legegyszerűbb elkészítési módok

A halakat süthetjük simán. Ilyenkor egyszerűen a kis növényeket és a citromot betöltjük a hasüregbe, és úgy kerül a hal a sütőbe. Másik opciónál süthetjük sókéregben, de akár be is csomagolhatjuk fóliába, vagy sütőpapírba. A legnagyobb előnye tehát a halas fogásoknak, hogy nem igényelnek komoly előkészületeket. A legfontosabb hozzávalók: egy kis só, egy kis bors, citrom, pár ág a kedvenc fűszernövényünkből, kevés fokhagymából. A többi már a kreativitásunkra van bízva, hiszen fűszereknél szinte minden kedvünkre való bevethető.

hal_étel

Ízlés dolga

A szakács tehát azt ajánlja, kísérletezzünk bátran és fogyasszunk minél több halat. Ha már teszteltük a legegyszerűbb receptek, és grillezéskor is kipróbáltuk, melyik halak ízlenek a legjobban, az interneten böngészve kedvünk és időnk szerint nehezíthetünk a recepteken.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.