Dobd fel a kerti partit – akár saját kezűleg!

A hétvégi időjárás tökéletesen alkalmas lesz kerti bulik és szabadtéri mulatságok szervezésére. A háziasszonyok ilyenkor szeretik elkápráztatni a vendégsereget. Sok pénzből ez egyáltalán nem jelent kihívást, de mi van akkor, ha nem tudunk újabb étkészleteket és mécsestartókat vásárolni az asztalra?

hirdetés

Jézusom, elfogyott a szék!

Ismerős probléma, ami szinte az összes kerti parti szervezése közben felmerül. Persze érthető, hiszen miért is porosodjon a garázsban a szükségesnél több szék és asztal?

Szerencsére a probléma abszolút kezelhető, de talán nem mindenkinek jut eszébe, hogy mindezt kifejezetten dekoratívan is kivitelezhetjük – mondja Vátyi Erika, az Abszolút Nő lakberendezője.

A gyerekeknek (de a felnőtteknek is) tökéletes székpótló lehet, ha bevetjük az egyébként virágtartóként üzemelő, vagy csak a kert végében heverő farönköket. Fedjük le őket egy párnával vagy szivaccsal, és húzzunk rájuk (úgy, mint egy sapkát) egy anyagot. Ez persze nem azt jelenti, hogy rohamtempóban varrjunk megfelelő méretű huzatot a rönkökre. A célnak pont megfelel egy nagyobb méretű textília (lehetőleg színes), amit egyszerűen a fára csomózunk, vagy egy biztosítótűvel rögzítjük.

Forrás: sweethomeandart.blogspot.com

A szokásos tálalás helyett

Egy kerti parti lelke általában az asztal, és bár a legfontosabb, hogy az étel finom legyen, nem árt, ha a körítés is étvágygerjesztő. A tálalás és a dekoráció persze nem jelent problémát akkor, ha az ember bármit megvehet, és mindenből 5-féle színűt, formájút és mintázatút tarthat a szekrényben, de ha nem… Hát, akkor sem kell elkeseredni, csak egy kis kreativitásra van szükség!

Forrás: homedesign.marthastewart.com

A szívószál nemcsak a kicsik kedvence, a felnőttek is értékelik, ha nem csak úgy, pohárból lehet italozni. Ezekből persze eleve érdemes színeset venni, de nem kell megelégednünk ennyivel – mondja a lakberendező. Vágjunk ki apró figurákat színes papírból, vagy készítsünk rózsát muffinpapírból, és ragasszuk rá a szívószálakra. A forma ránk van bízva, csak a buli közönségétől függ.

Attól függően, hogy műanyag vagy porcelán étkészletet használunk, dekorálhatjuk például a poharakat is. Ezáltal azt is megelőzhetjük, hogy a társaság tagjai összekeverjék az italaikat. Kössünk rájuk szalagot, rafiát vagy anyagdarabot, és lógassunk a kötözőre egy ticketet az illető nevével. A papírt ezerféleképpen kivághatjuk, hullámosan, cakkosan, lehet színes, fehér, pöttyös vagy csíkos, a lényeg, hogy illeszkedjen a többi dekorhoz. Amennyiben nem sajnáljuk, úgy a sima üvegpoharakra üvegfestékkel is rajzolhatunk mintákat.

Egy többfős kerti partin a tányérok, evőeszközök mennyisége is komoly feladat elé állíthatja a házigazdákat. Arról nem is beszélve, hogy a nagyi Zsolnay-készlete talán nagyobb biztonságban van a szekrényben, távol a gyerek siserahadtól és beitalozott felnőttektől. Szóval, egy szó, mint száz, lehet, hogy jobban járunk, ha inkább bevásárolnunk műanyag vagy papírtányérokból. Főleg, hogy alábbiak már számtalan színben, formában és mintában kaphatóak, és a műanyagokat akár többször felhasználhatjuk. Több fogás esetén válasszunk többféle mintájú tányért, és variáljuk ezeket egymásba téve. Ez plusz színt visz az estébe.

A terítő kérdése szintén átgondolást igényel. A textil szinte biztosan nem jó választás, ezért vagy vegyünk műanyag, törölhető fajtát, vagy – és ez igazán jópofa és költséghatékony lehet – vásároljunk strapabíróbb anyagú csomagolópapírt – tanácsolja Vátyi Erika. Egész egyszerűen csomagoljuk be vele az asztal lapját, mintha ajándék lenne, és egy egészen látványos megoldást kapunk. Ez utóbbiért tényleg nem kár, ha vége a „műsornak”, csak leszedjük, és dobhatjuk is a kukába.

De kisebb kiadással egy-egy garnitúra teríték alá egyedi tányéralátéteket is gyárthatunk a színes papírból.

Forrás: inspiraciok.ho

Sejtelmes hangulatban

Ha a parti éjszakába nyúlik, érdemes jópofa fényforrásokban is gondolkozni – tanácsolja a szakember. Többféle megoldás is a rendelkezésünkre áll: használhatunk mécseseket, gyertyákat, solarlámpákat, lámpásokat, lampionokat. Ezeket készen, a boltban is meg lehet vásárolni, de sokkal izgalmasabb, ha magunk készítjük el a hangulatvilágítást.

A szekrényben álló befőttesüvegeknek nagy hasznát vehetjük ilyenkor. Fogjunk egy nagyobbat, az alját töltsük meg homokkal vagy kaviccsal, és ágyazzuk bele a mécsest. Majd az üveget tekerjük körbe tortapapírral, organzával, csipkével vagy fényáteresztő csomagolópapírral, ha több időnk van, akkor üvegfestéket is használhatunk. A lényeg, hogy ezek az anyagok megszűrik a fényt, és sokkal hangulatosabb lesz a végeredmény.

Az így elkészített üvegeket tehetjük az asztalra, de még szebb, ha az asztal mellett álló fára, állványra vagy napernyőre akasztjuk őket. Egy erősebb dróttal ezt könnyedén megoldhatjuk.

Az úszó mécsesek szintén nagyon látványosak az asztalon. Bármilyen átlátszó vagy színes üvegtálba töltsünk vizet, és helyezzük bele a gyertyákat. A vizet színezhetjük is, és szórhatunk bele virágszirmokat.

Bármilyen meglepő, a karácsonyi égősornak is hasznát vehetjük egy júniusi kerti bulin. Keressünk egy üveggömböt, vázát, és tuszkoljuk bele az égősort (ehhez nyilván áramforrásra is szükség lesz), kapcsoljuk be, csodás látványt nyújt majd! Illetve hasonlóan szép, ha az égősort egy nagyobb cserepes növény vagy tuja aljába tesszük, spontán, ahogy adja magát.