Doktor úr, én ma akarok szülni!

Gyermekünk világrajövetelének napját általában a természet dönti el. Néhány esetben azonban az orvos. Vagy akár maga az édesanya. Tavaly csak a pécsi Szülészeti Klinikán 48 esetben programozták be a születés pontos időpontját. 

Ki ne szeretné pontosan tudni, mikor érkezik gyermeke? Hiszen ha előre megtervezhetnénk, mely napon vonulunk be a kórházba, mikor fogják világra segíteni a pocakban fejlődő babát, bárki megszervezhetné a rokonlátogatást, az idősebb testvérek felügyeletét a kórházban töltött napok idejére, időben összekészíthetné a kórházi kellékeket. Nem utolsó sorban pedig lélekben is felkészülhetne az új élet fogadására. Sajnos vagy szerencsére azonban a szülésre kiírt időpont általában csak közelítő dátumot jelent, az újszülöttek jelentős hányada ettől eltérő időben jön a világra. Vannak azonban olyan nők, akik megválaszthatják és meg is választják gyermekük érkezésének idejét. Mások pedig egészségügyi vagy egyéb okokból kénytelenek a kiírt napnál korábban vagy annál később, de szervezett keretek között szülni.

Egy eset

Zsuzsi három gyermek édesanyja. Iker fiai, Ákos és Gergő a 36. héten, spontán, természetes úton születtek. Egy rutin vizsgálaton vett részt az édesanya, amikor kiderült, hogy beindult a szülés. Harmadik kisfia egyedül töltött Zsuzsi hasában 41 hetet, 10 nappal többet, mint amikorra a szülés várható időpontját kitűzték. Az orvosok aggódtak Ádám egészségéért, ezért egy hétfői napon túlhordással bent fogták a kórházban. Szerdán megindították a szülést. A baba egészségesen látta meg a napvilágot, a méhlepény vizsgálatából semmilyen kóros eltérés nem mutatkozott.

A módszer

Fenti eljárást szakmai nyelven szülésindukciónak nevezzük – tudtuk meg dr. Halvax László szülész-nőgyógyász szakorvostól. A PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosa ismertette a módszer lényegét:

– A szülésindukcióra a terhesség 24. és 41. hete között kerülhet sor, de kizárólag orvosi okból. Akkor folyamodunk ehhez a módszerhez, ha a szülés megindítása kisebb kockázattal jár, mint azok a veszélyek, amelyek a terhesség további viselésével járnának. A szülés megindítására szükség lehet anyai vagy magzati, illetve anyai és magzati okból. Anyai okok lehetnek a súlyos szervi megbetegedések, például szív, vese, agy stb. A magzati okok hátterében leggyakrabban a lepény elégtelen működése áll, például magzati növekedés elmaradása, krónikus oxigénhiány. A kevert anyai és magzati okoknál alapvetően az anya betegsége vezet a lepényi funkció romlásához, így a betegség – például a magas vérnyomás – mind az anya, mind pedig magzatának egészségét veszélyezteti.

Különbségek

A programozott szülés, ellentétben a szülésindukcióval, nem orvosi szakvélemény alapján javasolt eljárás. Előre meghatározott napon a kismama kérésére vagy beleegyezésére indíthatják meg a szülést. Mivel a szülés munkaidőben történik, amikor a legtöbb diagnosztikus és terápiás eszköz a hozzá tartozó személyzettel rendelkezésre áll, az esetleges, előre nem látható szövődmények ellátása optimálisabb.

Ám, ahogyan Halvax doktor ismertette, a programozott szülés egészségügyi feltételekhez kötött:

– szülés terminusa, várható időpontja a programozott szülés dátumához mérten biztos legyen;

– a magzat érett, becsült súlya legalább 3000 gramm legyen;

– a magzat ne far- vagy harántfekvésben helyezkedjen el;

– a méhnyak érett, a méhszáj nyitott legyen;

– a méhizomzat érzékeny legyen az oxytocinra, vagyis a szülés megindítására megfelelően reagáljon.

A folyamat

Programozott szülés esetén a szülés megindítása oxytocinos infúzió adásával, majd a fájások rendszereződése után burokrepesztéssel jár. Mivel programozott szülés a fenti követelményeknek megfelelő eseteknél történik, az anyai, illetve magzati szövődmények előfordulása ritkább, mint a spontán induló szüléseknél.

 

 

Hirdetés