Ecetet a mosógépbe!

Agresszív vegyszerek, például klór helyett bevethetünk házi módszereket is a ruhák tisztításához. Összegyűjtöttünk néhány házi fehérítő és vízlágyító trükköt, sőt a bolti öblítőket is érdemes lecserélni – legalább egy próba erejéig.  

hirdetés

Ha kemény a víz

A drága adalékanyagok helyett elég, ha egyszerűen benyúlunk a konyhaszekrénybe, és elővesszünk egy üveg ecetet.  Amellett, hogy a ruhákat sem károsítja, fertőtleníti azokat, és még a vízkőlerakódások ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Időnként pedig kifejezetten hasznos lehet a mosópor helyére is ecetet önteni és ruhák nélkül egy teljes programot lefuttatni vele, mondjuk 90 fokon. Egyébként bőven elég, ha mosásonként egy-két pohárnyit adagolunk a gépbe.

Az ecet egyébként az elszürkült fehér fehérítéséhez is alkalmazható, ráadásul puhák lesznek tőle a textíliák.

mosás, mosógép

A ragyogóan fehér ruhákért 

A szódabikarbóna valóságos joker a háztartásban, a sütésen túl, “gyógyszerként” és takarítószerként is használhatjuk, de ha hisszük, ha nem még a ruhák tisztításánál is a segítségünkre lehet. A ruhák ugyanis általa sokáig megőrzik makulátlan fehérségüket, ráadásul a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolja.

Felültöltős mosógépek esetében fél pohár, elöltöltősök esetében negyed pohár szódabikarbóna hozzáadásával fokozható a mosószer fehérítő ereje. Ráadásul az ecethez hasonlóan a szódabikarbóna meglágyítja a vizet, ezért általában kevesebb mosószer is elég a mosáshoz.

A kevésbé kényes, de nagyon elszürkült textileken is segít a szódabikarbóna, csupán egy kicsit többre van szükség belőle. Egy lavórba szórjunk fél kiló szódabikarbónát, majd oldjuk fel 10 liter vízben, és ebben az oldatban áztassuk a függönyöket.

A frissen fehérített ruhákat célszerű a szabad levegőn szárítani, és akkor, amikor a nap is éri. A napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.

Ha korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a textileken, eltávolításukhoz  a citromot érdemes bevetni. Öntsünk egy pohár frissen facsart citromlevet a mosógépbe, és ez majd természetes fehérítő hatásának köszönhetően eltünteti a foltokat.

A foltok eltüntetéséhez számos házi praktika létezik, mást javasolnak a bor -, a zsír- vagy a vérfolt eltávolításához, épp ezért nehéz egyetlen, minden foltra hatékony házi szert ajánlani. Néhány tipp az alábbi oldalon olvasható. 

fehér ruhák

Öblítő helyett

Ahogy fentebb is írtuk, a ruhák (és a víz) lágyításához tökéletesen megfelelő az ecet, ám ha valaki ragaszkodik a kellemes illathoz, akkor íme egy újabb trükk: bár a legegyszerűbb készen megvenni az öblítőt, de kétségtelen, hogy a házilag készített környezetkímélőbb ráadásul olcsóbb is.

[note note_color=”#bddaf0″]

Házi öblítő

  • 1 literes flakon
  • 1 dl bio almaecet (aki nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat)
  • 9 dl víz
  • 7 csepp narancs illóolaj
  • 6 csepp jázmin illóolaj
  • 2 csepp teafa illóolaj

Öntsük  a flakonba az egy deci alma ecetet és töltsük fel a flakont vízzel. Cseppentsük bele az illóolajokat és rázzuk alaposan össze, és már kész is. Az illóolajok persze tetszőlegesen változtathatók. [/note]

Vegyszermentes mosószerekről ITT írtunk bővebben.

hirdetés

Hirdetés