Halálos a bolti müzli? Készítsd házilag!

Napjaink táplálkozásának egyik legfontosabb eleme a müzli. Hazánkban a nők 30%-a fogyasztja rendszeresen, és feltehetőleg gyermekeik étkezésébe is beillesztik vagy be fogják építeni ezt a táplálékot. A boltban kapható keverékek többségében azonban tobzódnak a cukrok és adalékanyagok, ezért jobban járunk, ha magunk készítjük el ezt a nassolnivalót.

hirdetés

Bár a gabonamagvak, a gyümölcs és a tej fogyasztása az emberiség őstörténetéig nyúlik vissza, a müzli „feltalálása”, illetve világhíre viszonylag fiatal, alig százéves. A feljegyzések szerint egy bizonyos svájci körzeti orvosnak, dr. Maximilian Oskar Bircher-Bennernek köszönhetjük a mai formájában is ismert müzlit, akit egy alkalommal az alpesi legelőkön túrázva, egy havasi pásztorkunyhóban vendégeltek meg a gabona-gyümölcs-tej-olajos magvak sajátos keverékével. Annyira ízlett neki a különös eledel, hogy elhatározta, betegein kúraszerűen fogja alkalmazni ezután. De nemcsak a betegek, hanem saját családja is örömmel fogadta a finom, energiadús, mégis könnyen emészthető táplálékot. Nevét az orvos gyermekeitől kapta, akik pépecskének, vagyis muesli-nek keresztelték el, így ezen a néven indult világhódító útjára.

A müzli élettani szerepe az összetételében rejlik: a gabona, a gyümölcs, a tej és az olajos magvak tartalmazzák a létfontosságú vitaminoknak és ásványi anyagoknak a java részét, melyre a szervezetnek szüksége lehet (kalcium, kálium, nátrium, magnézium, foszfor, vas, B-vitaminok, A-vitamin…), ugyanakkor nem tartalmaz felesleges cukrot és zsiradékot. Mindemellett a gabonaszemek ballasztanyaga az emésztést is serkenti. Fogyasztása ideális sportolóknak, gyermekeknek, fogyókúrázóknak.

A táplálkozástudományi szakemberek a müzli fogyasztását a reggeli étkezés idejére javasolják, hisz ekkor igényli a szervezet a legnagyobb energiát, és ekkor nyújtja egyébként is a legjobb teljesítményt – mondja Szekeresné Szabó Szilvia dietetikus.

Granola

Az amerikaiak a zabpelyhet úgy eszik, hogy vagy megfőzik előbb, vagy sütőben megpirítják. Ez utóbbi változat a granola, amihez még mézet, magokat, aszalt gyümölcsöket és egy kevés olívaolajat is kevernek. Ebből mindenképp érdemes egy nagyobb adagot elkészíteni. Olyan lesz, mint a boltban kapható drága, egészséges müzlik.

Hozzávalók:

– 3 csésze zabpehely
– 2 csésze mag (például napraforgómag, mandula, mogyoró, dió, tökmag, lenmag)
– 1,5 teáskanál só
– fahéj
– csésze olívaolaj
– fél csésze méz
– vaníliás cukor
– háromnegyed csésze aprított aszalt gyümölcs

Öntsük egy tálba a zabpelyhet, és keverjük hozzá a pirítatlan magokat. (Ha pirítottat használunk, azt sütés után adjuk majd hozzá.) Keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd az olajat és a mézet. Töltsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokon nagyjából 40 percig, amíg picit meg nem barnul. Közben kevergessük meg, mert a szélén gyorsabban pirul. Ha kivettük, adjuk hozzá a felaprított aszalt gyümölcsöket és a pirított magokat, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen tejjel felöntve élvezhetjük a csemegét, ami 7-10 napig eláll légmentesen lezárva, hűtőben még ennél is tovább.

Ha tejes változat helyett inkább a müzliszeletre vagyunk rákattanva, íme egy recept Imhoff Anette ajánlásával:

Hozzávalók:

– 12 dkg zabpehely
-20 dkg aszalt gyümölcs
– 4 ek méz
– 70 ml frissen facsart almalé
– 3 dkg dióbél
– 3 dkg mogyoró
– 3 dkg szezámmag
– fél citrom leve

A zabpelyhet száraz serpenyőben világos színűre pirítjuk. A diót és a mogyorót durvára törjük, majd a szezámmaggal egyetemben külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben pirítjuk. Az összes, enyhén megpirított szárazanyagot egy tálba öntjük. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk, majd a szárazanyagok mellé öntjük őket. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. Jól lenyomkodjuk minden irányból, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas. Előmelegített sütőbe dugjuk, és 175 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.

Hirdetés