Egy csészényi egészség reggelire

Kicsi a bors, de erős – szól a közmondás. Hogy jön ez ide? Nagyon egyszerűen: igen hasonlót lehetne állítani a napraforgómagról, köznapi nevén a szotyoláról is. Kimagaslóan nagy az E-vitamin tartalma, segít megelőzni a szívbetegségek és a daganatok kialakulását, illetve elűzi a stresszt. Épp ezért érdemes a reggeli joghurtos müzlit felturbózni egy kis csészényi maggal. 

hirdetés

Gondoljunk csak bele, egy-egy hozzávaló mennyire meg tudja változtatni egy étel ízét, vagy struktúráját. A piskóta a felvert tojásfehérjétől lesz könnyű és levegős, a sütőportól szép nagyra nő, a csilitől erős lesz az étel és így tovább.

Mindez azonban nemcsak az ízre vagy az állagra igaz, egy-egy alapanyag az étel tápértékét is jelentősen meg tudja növelni. A napraforgómag pont ilyen.

napraforgó mag, műzli

Valódi E-vitamin bombáról van szó, amiről azt kell tudni, hogy az egyik leghatásosabb zsíroldékony antioxidáns. Telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt is nagyra becsülik: 47 százalék olajat tartalmaz, ennek 65 százaléka esszenciális olaj. További pozitív tulajdonsága, hogy ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne.

[note note_color=”#eafcab”]

Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Ezért elsősorban betegségmegelőző szerepe jelentős, de segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is.[/note]

Bár a szotyola finom csemege, de azért jó hír, hogy már negyed csészényi tartalmazza a napi ajánlott E-vitamin mennyiséget. Emellett van benne 6 gramm fehérje, 4 gramm rost, továbbá magnézium és B vitamin is. Tehát a reggeli müzlihez, vagy joghurthoz adagolva sokat segíthet az egészségmegőrzésben.

Jót tesz a bőrnek!

Mivel, ahogy írtuk is, E-vitamin tartalma kiemelkedően magas, puhává és simává varázsolja a bőrt. Emellett a benne található egészséges zsíroknak és olajoknak köszönhetően segíti megőrizni a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és ragyogóvá teszi azt.

Gyulladáscsökkentő

A napraforgómag képes ellensúlyozni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Kutatásokkal bizonyították, hogy az E-vitamin csökkenti a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát, azáltal, hogy tisztítja az ereket.

A mellrák ellen is hatásos lehet

Számos esetben igazolták, hogy a napraforgómagban is megtalálható szelén gátolja a daganatok kialakulást, illetve az egészséges sejtek számára védekező eszközt jelent. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval szembeni védekezőképességük.

Boldogság 1

Távol tartja a rosszkedvet

A napraforgómag magnéziumot és ásványi anyagokat is tartalmaz, vagyis csökkenti a stresszt, jobb lesz tőle a hangulatunk. Előbbi okán ajánlott fogyasztani migrénes fejfájás ellen is, hiszen nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van. Ösztönzi a szerotonin szintet, és segít a kikapcsolódásban.