Heti menüsor hétezer forintból

Nincs is annál nehezebb háziasszonyi feladat, mint hétről-hétre kitalálni újabb hét napra való fogást, amivel megörvendeztethetjük a családot. Az egészségen, változatosságon kívül a gyorsaság és az ár is fontos szempontok. A döntés tehát nem könnyű, de nem is lehetetlen. Cikkünkben egy hétre való menüsort állítottunk össze 7 ezer forintból. 

hirdetés

A menüsort négy személyre állítottuk össze, a költségeknél pedig azt vettük alapul, hogy mindenkinek (aki viszonylag rendszeresen főz) akad otthon néhány alapvető hozzávalója, mint például az étolaj, liszt, cukor, illetve fűszerek.

[box title=”Hétfő” box_color=”#edaf4a”]Rántott leves

Hozzávalók 

– 10 dkg sertészsír
– 10 dkg liszt
– 4 tojás
– csipet köménymag
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 ek. pirospaprika
– csipet só
– 1 fej vöröshagyma
-1/2 kg szeletelt kenyér
– 30 dkg sajt

Elkészítés:

A zsírt felforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, és világos rántást készítünk belőle. Hozzáadjuk az egész köményt, a reszelt fokhagymát és a pirospaprikát. Elkeverjük, és azonnal felengedjük 8 dl hideg vízzel. Sóval ízesítjük, a vöröshagymát négyfelé vágva beletesszük és 20-25 percig főzzük. Mikor forrni kezd, beleütjük a négy tojást. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

Költség: 400 Ft (sajttal, kenyérrel)

Spenót

Az alap spenót szintén olcsó étel, a tojás és a pirított bacon tudja megdobni a költségeket.

Hozzávalók:

– mirelit spenót (2x450g)
– két-három gerezd fokhagyma
– olaj
– tej
– habaráshoz: 1 kis pohár tejföl és liszt
– fűszerek (só, bors)
– 4 tojás

Elkészítés:

Egy kevés olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, majd borítsuk hozzá a fagyasztott spenótkockákat. Ha felengedett és már rotyog, készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, majd adagoljuk hozzá a masszához. Fűszerezzük egy kis ételízesítővel, sóval, borssal, ha pedig túl sűrűnek érezzük, engedjük fel egy kevés tejjel vagy vízzel. Készítsünk mellé rántottát.

Költség: 560 Ft[/box]

spenót

 

[box title=”Kedd” box_color=”#4e9d98″]Zöldbabos-tejfölös sertéstokány

Hozzávalók:

– 10 dkg füstölt császárszalonna
– 1 fej vöröshagyma
– 1 fej fokhagyma
– 2 db zöldpaprika
– 3 dl tejföl
– 1 db paradicsom
– 80 dkg darabolt sertéscomb
– csipetnyi só
– csipetnyi őrölt bors
– 1 ek. őrölt paprika
– 30 dkg zöldbab
– 1 ek. liszt

Elkészítés:

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd aranyszínűre pirítjuk. A felszeletelt vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot a reszelt fokhagymával együtt a szalonna zsírjában megpirítjuk. A sertéscombot megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, sóval és borssal megszórjuk, majd magyaros alapon lassú tűzön 15-20 percig pirítjuk. Őrölt paprikával ízesítjük, 1 dl vízzel felengedjük, hozzáadjuk a zöldbabot és pár percig főzzük. Liszttel és tejföllel habarást készítünk, majd hozzáadjuk az elkészült ételhez.

Tésztakörettel tálaljuk

Költség: 1700 Ft[/box] [box title=”Szerda” box_color=”#e2c0dd” title_color=”#816479″]Smarni

Hozzávalók:

– 6 tojás
– 2 ek. porcukor
– 6 dl liszt
– 6 dl tej
– 1 csipet só

Elkészítés

A hat tojássárgáját és a két evőkanál porcukrot habosra keverjük, majd apránként, folyamatos, (robotgépes) keverés mellett a masszához adagoljuk a lisztet és a tejet. Hozzáadjuk a csipet sót, majd lassan beleforgatjuk a hat tojásfehérjéből vert kemény habot. Ha ez megvan, kis vajon egy mély serpenyőben megsütjük, apró cafatokra szaggatjuk. Lekvárral az igazi.

Költség: 420 Ft[/box]

smarni01
Forrás. www.moksha.hu
[box title=”Csütörtök” box_color=”#a5d388″]Rizses tonhal

Hozzávalók:

– 4 bögre rizs
– 2-3 db tonhalkonzerv
– 16 db magozott olajbogyó
– 2 db paradicsom
– 3 ek. olívaolaj (hidegen sajtolt)

Elkészítés

Tegyük fel a rizst főni – közepes lángon –  kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, majd sózzuk, borsozzuk. A konzerv olívabogyót mossuk meg és minden darabot vágjunk apró karikára. Ha a rizs kész, tegyük egy tálba, majd keverjük bele a felvágott olívabogyót és a konzerves tonhalat. Ügyeljünk rá, hogy a tonhal egyenletesen osztódjék el. A tetejét locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és díszítsük a paradicsommal. Hidegen a legjobb.

Költség: 1000 Ft[/box]

tonhal és rizs

[box title=”Péntek” box_color=”#f5f8b4″ title_color=”#4a4d1e”]Csirkemáj fűszeres bundában

Hozzávalók:

– 8 db csirkemáj
– 1 db tojás
– 3 ek. tej
– 3 csapott ek liszt
– majoránna ízlés szerint
– őrölt bors ízlés szerint
– fokhagymasó ízlés szerint
– 2 ek. napraforgó olaj

Elkészítés:

A tojást villával felverjük, beleszórjuk a fűszereket, a lisztet és annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Közben egy serpenyőben olajat teszünk a tűzre. A májakat egyenként belemártjuk kevés lisztbe, majd a tésztába, aztán a forró olajba tesszük őket sülni. Fontos, hogy közepes lángon süssük, hogy ne csak a tészta süljön ropogósra, de a máj is megpuhuljon. Ha kész, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Tört burgonyával tálaljuk.

Költség: 700 Ft (körettel együtt)[/box] [box title=”Szombat” box_color=”#f0c2dd”]Zöldségleves

Hozzávalók:

– 5 db sárgarépa
– 5 db petrezselyem gyökér
– 1 kisebb zellergumó
– 1 db karalábé
– 250 g zöldborsó
– 2 szál újhagyma
– 2 nagy csokor petrezselyemzöld
– 4-5 ek. olívaolaj
– só, őrölt fekete bors
– csipet frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, és egyforma nagyságúra kockázzuk fel. Az olajat megforrósítjuk, majd egyszerre rátesszük az összes zöldséget. Nagyjából 5-6 percet kevergetve pirítjuk, közben megsózzuk, nagyon kevés vízzel felöntjük (kb. 1/2 dl). Ezután felöntjük 3,5 l forrásban lévő vízzel, borsot őrlünk rá, illetve szerecsendiót reszelünk rá. Ha kell, még tovább sózzuk. Lefedjük és forrástól számítva kb. 5-6 percig főzzük. Közben felaprítjuk a petrezselyemzöldet, és ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a leveshez. A végén épp csak felforraljuk még egyszer, és kész is vagyunk.

Költség: 900 Ft

Joghurtos-lilahagymás penne

Hozzávalók:

– 50 dkg penne
– 1 kg lilahagyma
– 3 kk. curry por
– só ízlés szerint
– bors ízlés szerint
– 4 dl joghurt
– 5 dkg vaj
– 4 ek. olívaolaj

A lilahagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőbe tesszük a vajat és az olívaolajat, összemelegítjük őket, beletesszük a lilahagymát, és lassú tűzön, lefedve kb. 20 perc alatt puhára főzzük, sózzuk, borsozzuk. A tésztát ezalatt kifőzzük. Ha a lilahagyma puhára párolódott, rátesszük a curryt, kettőt kavarunk rajta, majd hozzáöntjük a joghurtot is. Átforgatjuk, csak annyi ideig hagyjuk a tűzön, amíg a joghurt is átmelegszik. A tésztát tányérokra szedjük és rákanalazzuk a szószt.

Költség: 450 Ft[/box]

lángos
Forrás: vicuska13.blogspot.com
[box title=”Vasárnap” box_color=”#4a9037″]Sajttal-sonkával töltött lángos

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt
– 1 db tojás (egész)
– 1 dkg élesztő
– 1 kk. só
– 1 dl tejföl
– 1 ek. napraforgó olaj
– 1 dl tej (langyos, annyi, hogy lágy tészta legyen)
– 20 dkg sajt
– 20 dkg gépsonka

A lángostésztát kidagasztjuk, egy órát langyos helyen kelesszük. Majd lisztezett deszkán kocka vagy téglalap alakokat vágva beleteszünk kis sajtot és vékonyra vágott sonkát. A széleit jól összenyomkodjuk. Mikor az olaj meleg, kisütjük a tésztát. Vigyázzunk, ne nagy lángon, mert nem sül át a lángos belseje. Ha kész, papírszalvétára szedjük, tejföllel tálaljuk.

Költség: 900 Ft[/box]

  • Vv

    Akinek nem tetszik miért nézi, olvassa, kommentel, foglalkozik vele?? Mutassa az övét! A jobbat! Ha már ennyire kritikus…
    Nekem tetszik, örülök, hogy találtam közte olyat, amit szívesen kipróbálok. 🙂

  • BB

    Kedves Haszon Zsófia!

    Hmmm…van ám csúsztatás…
    A napi étkek kizárólag 1 fogást tartalmaznak…tehát menünek semmiképp nem nevezhető…
    Hétfőn a sajtos pirítósból a sajt, a pirított baconből a bacon ára maradt csak le…
    Kedden a tésztaköret…
    Szerdán a lekvár…
    Csütörtökön a kép látványa nem egyezik a recept szövegével…
    Pénteken a burgonyakörethez a burgonyát a nem létező kertemből kiásom áprilisban?
    Elég összecsapott cikk, valakinek biztos jó…de az nem színvonal…
    Gratulálok hozzá!