Egyél hagymát – méghozzá medvét!

Lassan már zöldül

Dübörög a medvehagymaszezon a Mecsekben, a közösségi oldalak tele vannak medvehagymás posztokkal, mindenki süt-főz ebből a kiváló gyógynövényből. Kétségtelenül hatalmas trendről van szó, de azért ne felejtsük el, a medvehagyma jóval több divatos fűszernövénynél!

hirdetés

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, hagymás évelő növény. Az aromaanyagok a növények leveleiben találhatók. Fő hatóanyagai azonosak a fokhagymáéval, pl. a szagért felelős allicin. Magyarországon a Mecsekben, a Bakonyban, és a Gerecsében található meg nagy mennyiségben.

medvehagyma

[note note_color=”#fabebc”]

A medvehagyma összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő, és illatában semmilyen módon nem mérhető össze az átható illatfelhőt kibocsátó medvehagymával. Ezenkívül a gyöngyvirág leveleinek fonákja fényes, a medvehagymáé matt.

Szedéskor figyeljünk arra, hogy egy tőről csak a levelek felét szedjük le és ne tépjük ki tövestől, így tud később virágozni és magját elszórni.[/note]

Egészségügyi hatásai

A középkorban a medvehagyma friss leveleit főleg a szervezet salaktalanítására és erősítésére használták. Ma már ismert tény, hogy kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, és tisztítja a vért. Emellett felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott, fejfájósoknak is kiváló “gyógyszer”, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea.

Egy dologra figyeljünk: enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezért fontos, hogy véralvadásgátló szerekkel együtt ne alkalmazzuk és műtétek előtt sem javasolt a fogyasztása.

medvehagyma

[note note_color=”#c8eede”]

A medvehagyma elnevezése egy népi hagyományból ered, miszerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Egyes helyeken egyébként jellegzetes levélzete miatt kígyóhagymának és sásihagymának is hívták.[/note]