Egyre többen veszik igénybe az óvodai ügyeletet Pécsen

Eddig úgy tudtuk, hogy az oktatási-nevelési intézményeket április 7-én nyitják újra, de ez természetesen nagyban függött a járványhelyzet alakulásától, a mai kormányinfón már április 12-ei és 19-ei dátum is elhangzott. Abban, hogy a gyerekek ne érezzék a felmerülő problémákat, zavartalan és boldog napokat tölthessenek az ügyelet alatt is az ovikban, kulcsfontosságú szerep jut az óvónőknek, dajkáknak, minden munkatársnak, és persze a szülőknek. Ugyan a türelem és a szabadnapok is fogytán vannak, mindenki igyekszik partnerként viselkedni. Két pécsi intézményvezető beszélt erről bővebben lapunknak. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Kertvárosi Óvoda 8 tagintézményt számlál, melyekben normális esetben 718 kisgyermek óvodai nevelését valósítják meg, 140 dolgozó közreműködésével. A szigorú és jól működő, a járványhelyzetben bevezetett óvintézkedéseknek hála a lehetőségekhez mérten jól sikerült átvészelniük eddig a pandémiát. Mint az óvodavezetőtől megtudtuk, az elmúlt 1 évben összesen 26 dolgozó fertőződött meg az intézményben, 5 alkalommal került óvodai csoport hatósági megfigyelés alá, illetve 2 tagóvodában volt elrendelve rendkívüli szünet a megbetegedések következtében. Weizer Józsefné ezek alapján úgy értékeli, hogy az adott helyzetet jól kezelték.

– Az eltelt 1 év alatt, ha lehet ezt mondani, kis rutint szereztünk. Sokkal gördülékenyebben valósult meg most a zárás, a március 8-ától élő rendkívüli óvodai szünet. Teljes mértékben partnerek voltak a szülők, ez úton szeretném megköszönni az együttműködésüket. Jelen helyzetben nagyon fontosnak tartom a nyílt, őszinte, kétoldalú kommunikációt, a folyamatos tájékoztatást, az együttműködést, a fenntartóval, az óvodavezetőkkel, a Pécsi Ellátó Központ (PEK) munkatársaival, a szülőkkel, és természetesen a dolgozókkal. Szintén nagyon fontos számunkra, intézményvezetők számára, hogy az önkormányzati óvodákban egységes elvárásrendek, intézkedési tervek, szabályzatok készüljenek, illetve valósuljanak meg. Folyamatosan végezzük a fertőtlenítést óvodáinkban, most a zárás első hetében teljes nagytakarítást valósítottunk meg minden épületünkben. Nagy hangsúlyt fektetünk a személyi higiéniára, alapos kézmosásra, folyamatos szellőztetésre, dolgozóink maszkban közlekednek, a gyermekek sokat tartózkodnak szabad levegőn, kislétszámú csoportokat működtetünk maximum 10-12 fővel. Emellett megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer áll az óvodáink rendelkezésére, amelyet eddig zökkenőmentesen és folyamatosan biztosított számunkra az Operatív Törzs – mondta el Weizer Józsefné lapunknak.

Hozzátette, úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzet senkinek nem könnyű, egyre fogy az emberek türelme, a bezártságot már mindenki nehezen viseli, de azért nagyon tartanak is a betegségtől.

– Próbáljuk az adott helyzetből a legtöbbet kihozni. Arra törekszünk, hogy az ügyeletben lévő gyermekeink számára tartalmas, vidám óvodai napokat biztosítsunk és nagyon bizakodunk, hogy a folyamatos nyitás a közeljövőben megvalósul, hiszen a vírushelyzet javul, a beoltottak száma nő. Ha minden jól megy, hamarosan csoportjaink megtelnek gyerekekkel, és folytathatjuk óvodai életünket, de ehhez nagyon fontos, hogy a szabályokat betartsuk, erőt adjunk egymásnak, továbbra is együttműködjünk és segítsük egymást. Óvodáinkban ezért mindenkitől elvárás, legyen az dolgozó, gyermek, vagy szülő, a protokollunkban foglaltakat betartása – vélekedett az óvodavezető.

Elmondta, az intézmény zárt Facebook-csoportjaiban folyamatos a kommunikáció, még játékos feladatokat, meséket, verseket, vizuális ötleteket, ajánlásokat is feltesznek, melyek elvégzése természetesen nem kötelező, de sokan nagyon örülnek nekik.

„Többen igénybe veszik az online fogadóórákat, megbeszéléseket is. Sokan keresik fel az óvodapedagógusokat, és kérnek nevelési, fejlesztési tanácsokat, vagy csak bejelentkeznek, hogy köszönik szépen jól vannak”

– árulta el Weizer Józsefné.

Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek ellátásának biztosítását, illetve a támogatásra szoruló gyermekek, szülők megsegítését. A Kertvárosi Óvoda vezetősége és szakemberei, mint gyógypedagógus-logopédus, fejlesztő-pedagógus, óvoda-pszichológus – a fokozott járványveszély miatt most e-mailben – minden gyermek számára rendszeresen kiküldik az általuk összeállított fejlesztőjátékokat, amelyek otthoni keretek között megvalósíthatók.

– Természetesen nem kötelező jelleggel, de nem szeretnénk, hogy a gyermekek fejlesztése elmaradjon. Ezen kívül konzultációra, fogadóórára, esetmegbeszélésre is van lehetőség, akár telefonon, illetve más online platformon – fejtette ki az intézményvezető.

A kihirdetett vészhelyzet kezdete óta folyamatosan biztosítják a Kertvárosi Óvoda minden tagintézményében az ügyeleti ellátást azon szülők gyermekei részére, akik porontyaik elhelyezését nem tudták megoldani. Jelenleg a kicsik 16 százaléka részesül ügyeleti ellátásban, ez 114 óvodás gyermeket jelent. Folyamatos növekedés mutatkozik az óvodai ügyeleti ellátás igénybevételénél, hiszen a bezárás kezdetén 68 gyermek volt az ügyeletben, ami 9 százalékot jelentett, ez a szám pedig mostanra majdnem megduplázódott. Ügyeleti igény bármikor lemondható, illetve – szülői kérelem alapján – folyamatosan igénybe is vehető. Az ügyelet mellett, az étel elvitele is biztosított a szülőknek. Összesen 37 fő esetében veszik igénybe ezt a lehetőséget most, ez intézményi szinten a gyerekek 5 százalékát jelenti. Az ügyeleti ellátás ellenére a szülőkkel való kapcsolattartás folyamatos, főként az online térben. 

A Keleti Városrészi Óvoda 13 tagóvodában fogadja a gyermekeket, összesen 700 gyermek óvodai nevelését látják el. Az egy éve tartó járványügyi helyzetben persze itt is jelentős változások következtek be az óvoda működésében, a gyerekek fogadásában, a családokkal való kapcsolattartásban. A március 8-tól életbe lépő kormányrendelet pedig még felelősségteljesebb együttműködést kíván minden érintett részéről.

Mint azt Tóth Zsuzsanna intézményvezető lapunknak elmondta, az utóbbi hetekben egyre több szülő kéri óvodapszichológus segítségét online tanácsadás formájában, egyre gyakoribb a szülők szorongása, egzisztenciális krízise.

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segíteni tudjuk a családokat ebben a nehéz helyzetben. Óvodapedagógusaink zárt online közösségi oldalon olyan játékos tevékenységeket, élményszerzési lehetőségeket ajánlanak, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak. Ösztönözzük a szülőket a közös verselésre, mesélésre, bábozásra, az együtt játszásra, a kézműveskedésre, amelyekhez az interneten elérhető forrásokat ajánlunk – mondta el az óvodavezető lapunknak.
Hangsúlyozta: nem engedik el a sajátos nevelési igényű gyermekek kezét sem, gyógypedagógusaik személyre szabott feladatok készítésével, a szülők megkeresésével segítik  a fejlesztésüket. Elmondta, jellemzően most nagyobb számban élnek ezzel a lehetőséggel, mint a járvány előző időszakában.
– Pedagógiai munkánkban eddig is erőteljesen jelen volt az egészségvédelem, mely most még nagyobb teret kapott. Az ügyeleti csoportokban a napi többszöri fertőtlenítés, az óvodába lépés feltételeinek szigorú szabályozása, az óvoda járványügyi intézkedési tervében foglaltak betartása segíti az védekézést. Mégis az óvodai dolgozók körében, főként most a harmadik hullámban nagyon megemelkedett a fertőzöttek száma. A 146 óvodai dolgozóból 78 esett át a víruson. A gyermekek körében nem tudunk igazolt fertőzöttről, igaz az ő tesztelésük nem olyan nagy számban történik. A szülők részéről támogatásként éljük meg, hogy felelősségteljes magatartásukkal segítik a járványügyi védekezés feladatainak megvalósítását. Jó érzés számunkra, hogy értünk is aggódnak, odafigyelnek ránk. A tényleges veszély azonban nem csillapodik, még  nem látható  a  járvány vége. De a pécsi óvodavezetők, óvodai dolgozók továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a nehéz helyzetet a lehető legkevesebb „veszteséggel” éljük át, gyerekek, szülők, kollégák. A fenntartó közös gondolkodással, folyamatos együttműködéssel és kommunikációval támogatja, segíti a védekezi tevékenységeink megvalósítását – vélekedett Tóth Zsuzsanna.
A Keleti Városrészi Óvoda mind a 13 tagintézményében biztosítják az ügyeletet a dolgozó szülők számára, melyet jelenleg a gyermekek 16 százaléka vesz igénybe. Az étkezés elvitelére mindenkinek lehetősége van, melynek a keleti városrészen igen nagy jelentősége van, a napi háromszori étkezést biztosítása óriási terhet vesz le a szülők válláról. A szülők 20 százaléka él is ezzel a lehetőséggel. Tóth Zsuzsanna kollégáival kidolgozott egy, a családok igényeire épülő együttműködési tervet. Teljes mértékben igazodnak az igényeikhez, lehetőségeikhez. Mint az óvodavezető kiemelte, tudják, hogy  most nekik a legnehezebb: többen otthon végeznek munkát, közben iskolás gyermekükkel tanulnak, ellátják a családot.

Korábban Hirdiné Deák Diána, a Városközponti Óvoda vezetője is nyilatkozott lapunknak erről a témáról: 

Nem könnyű most az óvodáknak és a szülőknek, de a pécsiek összefogtak és jól veszik az akadályokat

Kiemelt képünk illusztráció.