Életmentő sport

A víz az ember számára születése pillanatáig éltető közeg, amelyben világra jövetele után akkor tud otthonosan mozogni, ha újra megszokja ezt a környezetet. A víz és az úszás élettani hatásai vitathatatlanok, minden korosztály számára megfelelőek. Erre építette fel programját a Delfin Szabadidő- és Tömegsport Egyesület két vezetője: Városi László és Arató Zoltán.

Csecsemőkortól óvodás korig

A babaúszás jótékony hatásairól korábban megjelent cikkünkben bemutattuk, hogyan és milyen keretek között ismerkedhetnek a csecsemők és szüleik az úszástanulás alapjaival. Amit fontos tudni: a korán, néhány hónapos kortól babaúszásra járó gyermekek ellenálló képessége javul, könnyebben győzik le a betegségeket, illetve a tér-dimenziók kitágulása miatt a későbbiekben koordinációs problémák sem fordulnak elő náluk. A babaúszásra épülően további lehetőségek adottak a pécsi és környékbeli gyerekek számára. Ha valakinek nem áll módjában babaúszásra vinni a gyermekét, 4 éves korától vízhez szoktató csoportban kezdheti megszerettetni vele a vizet.

A szoktatástól az úszástanfolyamig

A Bánki Donát Utcai Általános Iskola testnevelő tanárainak közösen alapított egyesületében a gyerekek 4 éves koruktól járhatnak az öt szinten zajló úszásfoglalkozásokra. A vízhez szoktató, előkészítő, kezdő, középhaladó, haladó tanfolyamok egyenként tizenhat tanórát tartalmaznak, majd az utolsó óra vizsgával zárul.  A vizsgán értékelik a gyerekek úszástudását, majd a közösség, a szülők és a hozzátartozók előtt ünnepélyes keretek között okleveleket és ajándékokat adnak át. Fruzsi, aki egy másik kezdő tanfolyam elvégzése után került a Delfin Egyesület második szintjének nebulói közé, kétszer is elhódította a legszorgalmasabb gyermeknek járó díjat, így alig várja, hogy újabb vizsgát tehessen.

– Nemcsak az oktatás jó, de az órák beosztásával a szülők dolgát is megkönnyítik. Egy-egy alkalommal kétszer 45 percet tartanak meg egyben, így egy héten csak egyszer megyünk az uszodába. Nekem ez szülőként kedvezőbb, mert nem vesz el heti két napot, és „megússzuk” egy vetkőzéssel és egy hajszárítással – mondja Ágnes, az egyik édesanya.

Az ötödik szintű foglalkozások után az edzéseknek a Hullámfürdő ad otthont, ahol már mély vízben gyakorolhatják a gyerekek a Bánki Donát Utcai Általános Iskola tanmedencéjében elsajátított úszómozgásokat, minden úszásnemben.

Nem a versenysport a cél

Az oktatók három évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy a szülők kevésbé érdeklődnek a versenysport iránt, inkább a vízbiztonság megszerzése, az úszástudás elsajátítása miatt választják ezt a mozgásformát gyermekeiknek.

– Az oktatás lényege és célja a siker- és örömélmény biztosítása az úszómozgás tanításán keresztül, a vízben történő gazdaságos mozgás elsajátítása, és mindenekelőtt az életvédelem, a baleset-megelőzés – mondja Városi László, aki kollégájával együtt több évtizedes úszó és vízilabdázó múlttal rendelkezik. – Tanfolyamaink során a csoportos oktatásra helyezzük a hangsúlyt, akár óvodai, akár iskolai oktatásról van szó. Arra törekszünk, hogy a csoportlétszámok ne haladják meg a tizenöt főt, lehetőség szerint az azonos tudásszintű gyerekek kerüljenek egy csoportba. Mivel így is lehetnek eltérések az adott csoporton belül, ezért tanórai differenciálást végzünk. Egyidejűleg több oktató is foglalkozik a gyerekekkel a medencében.

[frame]

Mindenki beíratkozhat

Az úszás nélkülözhetetlen az életvédelemben, a személyiség formálásában, és hozzájárul a mozgásműveltség gazdagításához, Fruzsi is fegyelmet, figyelmet tanult, mozgása pozitívan fejlődött. Bármilyen típusú kisgyermek csatlakozhat a csoportokhoz. A foglalkozások látogatásához fürdőruhára, fürdőnadrágra, valamint fürdősapkára van szükség. Jól jön egy papucs és egy fürdőköpeny is. A nyolcalkalmas tanfolyam havi szinten nagyjából 7000 forintos kiadást jelent, de gyermekeink élete minden pénzt megér.[/frame]

hirdetés
Hirdetés
MEGOSZTÁS
Előző cikkTámad a pollen
Következő cikkTámogatást várnak