Csecsemők életét menthetjük meg ezzel!

Minden újdonsült szülő visszatérő rémálma a bölcsőhalál. A ritkán bekövetkező légzésleállás oka ismeretlen, ráadásul egészséges csecsemőknél is előfordulhat. Ha nem sietünk azonnal a baba segítségére, akkor bekövetkezhet a tragédia. A Babamentő program azonban ingyenes tanfolyam keretein belül felvértezi a szülőket a megfelelő tudással. Februárban Pécsen lesz tanfolyam.

hirdetés

A csecsemőkorban történő hirtelen haláleseteknek hátterében állhat szívbetegség, például aortaszűkület, ám az esetek nagy többségében okai ismeretlenek maradnak. Ilyen a SIDS szindróma is (sudden infant death syndrome) mely egy évnél fiatalabb csecsemőknél jelentkezhet, ami során váratlanul, előzmények nélkül holtan találják a szülők a babát a kiságyban.

bi4szxgccam-giu-vicente

– A SIDS szindróma klasszikusan az a kategória, melynek még kutatják az okát, vagyis sem a helyszíni vizsgálat, sem az orvostani boncolás után nem kaphatunk magyarázatot a tragédiára – avat be dr. Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke, egyetemi adjunktus. Hozzáteszi, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon egy évben körülbelül 80.000 szülés bonyolódik le, ami közül 18 baba esik áldozatul a hirtelen bölcsőhalálnak, vagyis a SIDS szindrómának.

A Babamentő program célja, hogy a laikus szülőkkel gyors és érthető módon, tanfolyam keretein belül ismertesse meg a csecsemő-újraélesztés lépéseit. Az elméleti ismereteken túl lehetőséget kínálnak az újraélesztés gyakorlati elsajátítására szimulációs babákon, szakképzett oktatók segítségével.

A program szervezői egy videót is készítettek, amelyben dr. Kövesi Tamás gyermekaneszteziológus, gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

A videót itt tekinthetjük meg:

A kritikus helyzetekben nagyon nem mindegy, hogy egyedül vagyunk-e vagy sem, hogy először megkezdjük-e az életmentést vagy segítségért kiálltunk, vagy egyáltalán hogyan élesszük újra a babát – márpedig ezek kardinális kérdések, és az orvoslástól távol álló szülők nagy része nincs tisztában a válaszokkal. Ez a fajta tudás életet menthet.

pexels-photo-54547

Az újraélesztés lépéseit a Babamentő honlapján is elolvashatjuk kellő részletességgel. Sőt, miután „kiképeztük” magunkat az elméleti anyagból, le is tesztelhetjük tudásunkat a Babamentő saját kérdőívén.

Profik ugyanakkor még így sem leszünk, az elméleti és gyakorlati óra rengeteget hozzátesz a tudásunkhoz. A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány országszerte tart előadásokat, Pécsen is rendszeresen. A legközelebbi alkalom szintén városunkban lesz, méghozzá február 13-án 17 órától a Gyermekklinikán. Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a férőhelyek száma limitált. Jelentkezni itt tudunk.