Elmarad a szemviszketés?

A strandolásnak és a nyaralásnak nem, de a tüsszögéstől és viszkető szemektől szenvedőknek igenis kedvez a záporokkal és zivatarokkal tarkított időjárás. A helyzet azonban a visszájára fordulhat, a rengeteg lehulló csapadéktól ugyanis egyre gyorsabban burjánzik a növényzet. 

hirdetés

A parlagfű pollenjének koncentrációja Pécsen egyelőre alacsony, az igazi szezon ugyanis csak augusztus végén indul be. Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően azonban elképzelhető, hogy elmarad a durva allergiás időszak.

– A csapadékos időjárás nem kedvez a pollen szóródásának és a levegőben való terjedésének, a csapadék ugyanis kimossa azt a levegőből – szögezi le dr. Kassay Veronika, megyei tisztifőorvos.

allergia

Valamint, mivel a parlagfű széllel beporzó növény, így az esős időben a virágzása sem tud úgy kibontakozni – teszi hozzá már dr. Somos Zsuzsanna, allergológus, bőrgyógyász. A doktornő elmondta, a rendelőben nem érzékelhető annyira a változás, egyfelől mert a rutinos allergiások már jó előre felkészülnek a szezonra, másrészt, mert tavaly is kevesebb volt a parlagfű pollenje a levegőben.

– Idén az eső, tavaly pedig a szárazság szorította vissza a pollen koncentrációját a levegőben. Utóbbi azért mert a nagy szárazság miatt nem tudtak olyan mértékben virágozni a növények – így a szakember.

[note note_color=”#adaae9″]

A parlagfű-aktivitás akár télen is érvényesülhet, a pollenje ugyanis évtizedekig csírázóképes marad. Természetesen a virágzás alatt a legnagyobb a koncentráció. [/note]

allergia

A tünetek alakulását azonban az elkövetkező hetek időjárása befolyásolja majd – hangsúlyozza dr. Kassay Veronika. Ha a csapadékos időjárás után meleg időszak következik, akkor a túlburjánzott parlagfű miatt több pollen szóródhat a levegőbe, ami igencsak megkeserítheti az allergiás tünetektől szenvedők életét.

Ám, ha csak szeptember végén lesz száraz az időjárás, akkor a vénasszonyok nyarán a parlagfű már nem valószínű, hogy virágozni fog – így dr. Somos Zsuzanna. Ebben az esetben jóval enyhébb parlagfű allergiára számíthatunk az idén.

[note note_color=”#ff7266″]

A legutóbbi adatok szerint a Dél-Dunántúlon a csalánféléknél magas a pollenkoncentráció, valamint az allergizáló gombák spóráival is telített a levegő.  [/note]