Elő a természetes kozmetikumokkal!

Zsíros haj? Ekcéma? Száraz bőr? Hajszálerek? Mindennapi testápolási és arcápolásai szokásaink lehetnek az okai ezeknek a problémáknak is. Inkább dobjuk el a szereket és próbálkozzunk valami természetessel!

hirdetés

Reggel gyors tusolás, hajmosás, arctisztítás, esetleg egy alapos testápolás. Nem is gondolnánk, hogy ez alatt a félórás művelet alatt mennyi nem kívánt, mesterséges anyagot erőszakolunk a bőrünkre. A rosszul kiválasztott kozmetikumok és tisztálkodószerek felelősek lehetnek a bőrproblémákért, betegségekért, de még a szárazságért, a zsíros hajért és a ráncokért is – annak ellenére, hogy pont ezeket akarjuk megelőzni velük. Hát nem ördögi kör?

Megragadjuk az alkalmat, hogy azoknak a hölgyeknek, akiknek elegük van a sok-sok rosszul választott kozmetikumból, az anyatermészet legtisztább és legegészségesebb szereit mutassuk be. Ebben szakemberünk, Münsterné Turi Ildikó biokozmetikus segédkezik.

tonizál, arctisztítás, kozmetika, fürdőszoba

Testápolók helyett növényi olajok

Az ásványi olajok nem bőrrokon anyagok, nem táplálják a bőrt és nem is szívódnak fel rendesen, ráadásul még a bőrlégzést is lezárják – mondja a pécsi biokozmetikus. A természetes növényi zsírok vagy olajok viszont jól táplálják a bőrt, hiszen szerkezetileg hasonlóak a bőr zsíranyagához, ezért fantasztikusan be tudnak épülni, táplálják és regenerálják azt.

Hogyan használjuk?

Tus alatt a nedves bőrre vigyük fel az olajat. Kéthetente rakhatunk hozzá egy kis cukrot és átradírozhatjuk az egész testünket. Válasszunk jojoba-, olíva-, ha szárazabb a bőrünk, akkor mandulaolajat.

Naptejek helyett kakaóvaj

Naptej helyett tökéletes megoldás a természetes napozószer, a kakaóvaj használata. Persze betartva a fokozatosság elvét, és a nyár beköszöntével csak apránként kimenni a napra, egyre hosszabb időkre, hogy bőrünk hozzászokjon a sugárzáshoz. A kakaóvaj 8-11 faktorszámú naptejnek felel meg, így komolyabb kánikulákban persze érdemes a magasabb faktorszámú védelemhez fordulnunk, de addig minek, ha van nálunk az isteni kakaóvajból?

Hogyan használd?

Napozás előtt kezdjük a tiszta és száraz bőrünket vele, és napozás közben is gyakran ismételjük a műveletet.

woman-girl-beauty-mask

Arcpakolások helyett gyümölcs és zöldség

Turi Ildikó szerint remek arcpakolás bármilyen otthoni házi szerből elkészíthető. Erre a célra megfelelnek a magas savtartalmú gyümölcsök, zöldségek, azon belül például a meggy, a citrom és az uborka. Pakolásnak használhatunk tejterméket és keverhetjük kedvünkre a többi hozzávalóval: olajjal, paradicsommal, élesztővel, kefirrel, banánnal, jojobával, ligetszépe olajjal – ami eszünkbe jut!

Magas szénhidráttartalmú a vízhiányos bőrökre nagyon jó szőlő, a dinnye, az őszibarack, a tejföl és a méz, a magas vitamintartalmú hozzávalók pedig az öregedő bőrökre tökéletesek, mint a narancs, a sárgarépa, a tejszín, a méz, a búzacsíra olaj, a paprika.

Hogyan használd?

Olvasd el korábbi cikkünket az otthoni arcpakolásokról itt, és gyárts magadnak igazi otthoni pakolást!