Teszt: rákmegelőző app okostelefonra

„Vigyázunk rád” néven elindult Magyarország első, kifejezetten nőknek ajánlott átfogó daganatellenes okostelefon-alkalmazása speciális funkciókkal, tanácsokkal. Leteszteltük az applikációt.

hirdetés

 

Mi ez az alkalmazás?

Az Európai Unióban Magyarország listavezető a rákhalálozási statisztikák terén. Ez azt jelenti, hogy egy hozzánk hasonló daganatos kockázati értékkel jellemezhető EU-országhoz képest nálunk tízszer annyian halnak meg rákos betegségek következtében.

Mindeközben a rákbetegségek egyharmada megelőzhető lenne megfelelő életmóddal, másik harmaduk pedig gyógyítható lenne, ha részt vennénk különféle szűrővizsgálatokon.

A „Vigyázunk rád” applikációt épp ezért hozták létre. Az alkalmazás többek között betegségleírásokat, a megelőzés módjaival kapcsolatos információkat és biztosítási lehetőségeket tartalmaz,  a mell- és méhnyakrák, a petefészek-daganat és a melanóma kapcsán. Az applikáció elsősorban nőknek készült, és ingyenesen letölthető iOS és Android alapú operációs rendszerrel rendelkező készülékekre.

 

 

Leteszteltük!

Az applikáció egyik nagy erénye a letisztult, könnyen kezelhető, nőies dizájnnal ellátott felület. Olyan információkat találunk itt egy helyre összegyűjtve, amiket az interneten böngészve is meglelnénk, azonban nagy segítség, hogy így minden tudnivaló „instant” a kezünkben van. Az alkalmazás leírja a fent felsorolt betegségek tüneteit, a kialakulás veszélyeit, a betegségek diagnosztizálásának és kezelésének módját. Tippeket ad a prevencióra: szűrővizsgálati útmutatóval, életmód tanácsokkal.

 

Amit szerettünk benne

A rizikófaktor teszt az alkalmazás leghasznosabb része, amelyet kitöltve megtudhatjuk, mennyire vagyunk veszélyeztetettek. A teszt értékelése után továbbnavigálnak minket a megelőzés menüpontra, ahol számos hasznos információhoz juthatunk. Ezek közül a mi tetszésünket a mell önvizsgálatának részletes, fotókkal illusztrált leírása nyerte el leginkább. Emellett újdonság volt számunkra az a lehetőség, miszerint biztosítást is köthetünk a daganatos megbetegedésekre.

Amivel még bővítenénk

Kicsivel hasznosabbnak éreznénk az okostelefonra tölthető kisokost, ha kérésünkre lokális szinten javasolna orvosokat, intézményeket, esetleg konkrét rendelési időket. Mivel így – miután megszereztük a tanácsokat, és megismertük a legfontosabb tudnivalókat a betegségekről – már nem sok hasznát vesszük.

Konklúzió

Mivel a daganatos megbetegedések száma nagyon gyakori, és a nők különösen veszélyeztetettek, ezért mindenképpen javasoljuk az alkalmazás letöltését. Összességében kellően informatívnak ítéltük meg, ezért megéri rászánni egy kis időt, hogy átböngésszük ráérő időnkben.