Embrió-raktár működik Pécsett

Nagyjából 5000 embriót tárolnak Pécsett, az egyetem Reprodukciós Központjában. Olyan párok kaphatnak belőlük, akiknek természetes úton nem lehetne gyereke. Van, aki 46 évesen jelentkezett a programba. Amerikából is jönnek emiatt Pécsre.

hirdetés

A 35 éves Zsófia immár boldog, két gyermekes anyuka. Ám nem volt ez mindig így, természetes úton ugyanis nem tudott teherbe esni.

– Sokáig próbálkoztunk, majd elkezdtük a lombik-programot. Volt olyan, hogy heti háromszor is bementem az intézetbe a peteérést követően. Végül 6 petesejtem volt jó. A biztonság kedvéért kettőt ültettek be, a többi négyet lefagyasztattuk, mert testvért is szerettünk volna gyermekünknek – emlékszik vissza Zsófia.

Aztán „csoda történt”, ugyanis később mégis spontán esett teherbe, a második gyermeke tehát természetes módon fogant és született meg. Így gyakorlatilag a korábbi 4, lefagyasztott petesejt „feleslegessé vált” Zsófiék számára.

Összesen csaknem 5000 embriót tárolnak folyékony nitrogénben Pécsett az egyetem Reprodukciós Központjában. Azoknak a pároknak, akik részt vesznek a lombik-programban, lehetőségük van arra, hogy az „embrió-raktárnak” köszönhetően – hosszas és alapos orvosi procedúra után – gyermekük szülessen.

– A betegeink több mint felénél legalább 2-3 embrió marad a beültetetteken felül, amit fagyasztással tudunk tárolni. Nem mi, hanem ők döntenek arról, hogy mi legyen velük – magyarázza dr. Várnagy Ákos egyetemi adjunktus, a központ szakmai vezetője.

A saját embrióját felolvasztás után bárki megkaphatja. Azok, akiknek megszületett a gyermekük és nem szeretnének több babát, dönthetnek úgy is, hogy lemondanak az embriókról, amelyeket aztán más nők kaphatnak meg. Ezt azonban alig páran teszik meg, noha évente több százan fordulnak meg a Reprodukciós Központban.

Mivel a lombik eljárás sem jelent 100%-osan biztos megoldást, gyakran előfordul, hogy az első beültetés eredménye sikertelen lesz. Ekkor jön a „raktár” és kerülhet sorra más embrió, hátha „ő” nagyobb szerencsével jár.

Pécsett egyébként annyira profi szakemberek és orvosok dolgoznak, illetve olyan komoly a program és annak sikere, hogy számos magyar városból, de még Amerikából is érkeznek ide meddő párok, akik boldog családban akarnak élni – gyermekeikkel.

[frame]

Csak a legegészségesebb maradhat

A lombikbébi eljárásban résztvevő párok különböző orvosi vizsgálatokon esnek át, számos betegség ugyanis kizárja – az utódok egészségének védelme érdekében – a programban való részvételt. Amikor egy embriót kiolvasztanak, a központ biológusa ellenőrzi, hogy nem sérültek-e meg a hibernálás során. Képesek megmondani Pécsett azt is, hogy a sok embrió közül melyik a legegészségesebb és „őt” javasolják beültetésre. Azt azonban, hogy fiú vagy lány lesz-e a későbbi baba, nem lehet megmondani. [/frame]