Érdemes költenünk a „divat lisztekre”?

Zabpehely-, mandula- vagy rizsliszt. A táplálkozási szokások egyik legújabb divatja, hogy lecseréljük a fehér lisztet még akkor is, ha nem vagyunk érzékenyek rá. Van értelme? Érdemes sokkal többet költenünk az „alternatív lisztekre”?

hirdetés

A liszt étrendből való teljes kizárása, természetesen ok nélkül nem szükséges. Arra azonban valamennyi dietetikus és táplálkozási szakértő felhívja a figyelmet, hogy az étrend sokszínű és egészségtudatos legyen. Ehhez viszont pont az ellenkezőjére van szükség: bővíteni a választékot és felhasználni napi szinten olyan lisztféleségeket is, amik az utóbbi időben kerültek köztudatba, de legalább teljes kiőrlésű változatot használni a búza- és rozslisztekből. Ezzel csak nyerhetünk, hiszen sokkal több tápanyag található ezekben a lisztekben, biológiai értékük jóval nagyobb, mint egy fehér lisztté. Mire érdemes költeni?

pexels-photo-94443

Zabpehelyliszt

Vági Zsolt pécsi táplálkozáskutató, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakembere elmondja, hogy a fehér liszt nagyon jó alternatívája lehet a zabpehelyliszt, ami olcsó, egészséges és nagyon sokszínűen alkalmazható. Otthon is elkészíthető, ha a zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk.

Rizsliszt

A rizsliszttel kiváltható például a sűrítés során felhasznált fehér liszt, de a nem gabonaeredetű lisztekkel is nagyon kreatív és egészséges ételek készíthetők, és ami a legfontosabb, egészen változatossá tehető velük az étrend. Nem kell természetesen egyből az egyik legdrágábbra, a mandulalisztre gondolni.

Maglisztek

A maglisztek általában az olajpréselés során visszamaradt úgynevezett olajpogácsákból készülnek – meséli a szakember – emiatt zsírtartalmuk nem olyan nagy, viszont nagyon sok rostot, növényi fehérjét és sok más növényi hatóanyagot tartalmaznak, amit más forrásokból nehezen lehetne az étrendbe illeszteni. Például a kenderliszt tartalmaz omega-3-zsírsavakat, a mákliszt jó kalciumforrás. Sokféle süteménybe, vagy akár müzlibe, turmixba nagyon jól illenek a maglisztek: kendermagliszt, tökmagliszt, dióliszt mákliszt, kókuszliszt. Így ezeket is kipróbálhatjuk, ami önmagában egy gasztronómiai kihívás lesz, hiszen minden lisztnek más-más a textúrája, ezért a felhasználásuk is különböző.

pexels-photo

Teljes kiőrlésű gabonalisztek

A teljes őrlésű gabonalisztek fő tulajdonsága, hogy a rajtuk maradó belső héjrész, azaz a korpa miatt jóval nagyobb az ásványianyag-, vitamin-, és ami talán a legfontosabb, rosttartalmuk. Egy kiváló alternatívája a fehér liszteknek.

Legyél nyitott!

Legyél nyitott!
Célszerű kíváncsian hozzáállni az új divatirányzatokból köztudatba került lisztekhez. Egyáltalán nem kell ezentúl csak mandulaliszttel sütni-főzni, ha valaki így tesz, attól még ehet egészségtelenül és ez fordítva is igaz: aki néha eszik fehér lisztet, összességében még táplálkozhat egészségesen. Azonban számos olyan konyhatechnológiai újítást lehet végrehajtani a különböző alternatív lisztekkel, amiket eddig maximum csak tojás, keményítő és fehér liszt használatával tudtunk.