Érdemes lemondani a könyvillatról?

A XXI. század hölgyeinek nem újdonság az elektronikus könyvolvasók megjelenése. Ezek az eszközök nagyon kényelmessé teszik az olvasást és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az összes kedvenc könyvedet magaddal vihesd, bármerre is kalandozol. Ha már van e-könyv-olvasód vagy tervezel ilyen befektetést, ajánljuk figyelmedbe a következő összefoglalót!

hirdetés

E- könyv-olvasót vagy tabletet?

Mielőtt kiválasztjuk új masinánkat, először azt kell eldönteni, hogy csak olvasásra akarjuk-e használni a kütyüt vagy szeretnénk például elérni különböző alkalmazásokat vele? Ha csak olvasni akarunk, nincs értelme hezitálni, válasszunk e-könyv-olvasót, amelynek üzemideje gyakran jelentősen nagyobb, a képernyő megvilágítása kímélőbb, mint az olvasásra szintén alkalmas táblagépeké.

Vásárlás előtt érdemes egyeztetni egy szakemberrel, hogy pontosan mire is használnánk a készüléket. Igényünk lehet például, hogy hangoskönyvet is lejátsszon az eszköz, vagy rendelkezzen közvetlen internetkapcsolattal a könnyebb letöltés kedvéért, esetleg játszani is szeretnénk rajta, illetve elérni a postafiókunkat.

ebook

Letöltés, de honnan?

E-könyvek olvasásához több applikációi is letölthető, mint például a Scribd, amely tulajdonképpen egy digitális könyvtár, ahol több mint egymillió könyv, hangoskönyv és képregény érhető el, főleg angol nyelven. Ilyen program a Kindle olvasóalkalmazása is, amely 3 millió könyv és 850 ezer hangoskönyv megvásárlásához segíti hozzá a regisztrálókat – mondja Székely Márton, a CompuGroup Számítástechnikai Szaküzlet munkatársa.

Nagyszerű hír, hogy Pécsen, a Csorba Győző Könyvtárban is hozzájuthatunk e-könyvekhez, illetve hangoskönyvekhez. Ám ha inkább meg sem mozdulnánk, a weben online könyvtár is rendelkezésünkre áll, amelyről ingyen is elérhető egy tucat e-book, többek között a kötelező olvasmányok is. A www.papirontul.hu weboldalról közvetlenül letölthetjük a 7. évfolyamban kötelező Jókai Mór Az arany ember című művét vagy a 10. évfolyamban olvasandó Homérosz Odüsszeiáját.

A weboldal ajánl továbbá formátummódosító programokat is, ha olyan verziót találnánk, amely nem kompatibilis a saját olvasónkkal, applikációnkkal.

A Magyar Elektronikus Könyvtár kedvelt barangolási helyünk lehet, hiszen az itt található irodalom nagyrészt ingyenesen elérhető. Megtalálhatjuk és ingyen letölthetjük – többek között – Az Ezeregy Éjszakai Meséit vagy akár Gárdonyi Géza Láthatatlan emberét is.

Mibe kerül egy olvasó?

A készülékeket 15-100 ezres árkategóriákban lehet beszerezni. Na, de kinek van erre ennyi pénze? Nézzük másként! Amennyiben rendszeresen szerzünk be új könyveket, tudjuk, mennyibe kerül ez a hobbi: 3000 forint alatt ritkán jutunk hozzá egy-egy bestsellerhez.

Vagyis elgondolkodtató tény, hogy a közép árkategóriás e-könyv-olvasók, például a PocketBook vízálló termékei, már 12 könyv áráért elérhetők a weben.

ebook

Mégis mi szól az e-book mellett?

Elsősorban a helytakarékosság, hiszen kicsi az eszköz, mégis több száz könyv nálunk lehet egyszerre, ez utazáskor nem hátrány. Nem nehéz tartani, és nem lesz belőle porfogó sem, mivel simán törölhetjük azt a könyvet, amelyet olvastunk már, vagy nem nyerte el a tetszésünket.

Lényeges, hogy egy környezetbarát technológiáról beszélünk, hiszen nem kell egy fát sem kivágni, hogy papír legyen belőle! Olcsóbb is hozzájutni egy e-könyvhöz arról nem is beszélve, hogy a szemünket sem kell meresztenünk, ha kicsi a betűméret, elég felnagyítani az olvasási képet.