Erre figyelj nagyon, ha babahordozót használsz!

Megfelelő hordozóeszközben az újszülött-osztályról az óvodáig hordozhatjuk a babákat, sok szülő azonban nincs tisztában a helyes hordozási móddal, a rossz technika miatt pedig akár komoly gerincproblémái is lehetnek a babának. Utánajártunk, hogy az áldott hordozó hogyan válhat a baba gerincének gonosz ellenségévé.

hirdetés

Az újszülöttek hordozása kifejezetten jó hatással van a család felnőtt tagjaira is, segít kialakítani a kötődést az új jövevénnyel. Szinte kivétel nélkül minden szülő megtapasztalja, hogy ha a síró gyermeket felvesszük, megnyugszik, illetve ha letesszük és magára hagyjuk, akkor egy idő után sírni kezd. Dr. Bereczki-Barna Szilvia, baba- és kisgyermekhordozási tanácsadó, a pécsi Hurcibaba klub vezetője elmondta, hogy a baba hordozása történhet praktikus okokból, például könnyebb eljutni valahová hordozva, mint babakocsival, de történhet meggyőződésből is, a szülő ekkor nem pusztán azért hordoz, mert praktikus, hanem mert látja ennek pozitív hatásait.

Nagyon fontos a helyes testtartás!

A szakember szerint a szövött hordozókendőben megfelelő kötéssel egészen picikortól lehet és ajánlott hordozni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan tesszük! Az anatómiai szempontból ideális testtartás elérése és a testmegtámasztása a cél. Az „MC90” rövidítés segít megjegyezni a helyes tartást, ami annyit jelent, hogy a baba térdei fel vannak húzva a köldöke magasságáig M betűt formázva, a gerince felveszi a magzati pózban jellemző C görbületet és a combcsontjai által bezárt szög nem nagyobb, mint derékszög.

Forrás: Mybabyhug.com, Lévai-Litter Éva

Ebben a pozícióban támasztjuk meg a hordozókendővel, a cél az, hogy a lehető legjobban tehermentesítse a kendő a baba éretlen váz- és izomrendszerét. A hordozókendő csigolyáról csigolyára, valamint a két térdhajlat között is biztos alátámasztást nyújt.

– A baba mozgásfejlődésének előrehaladtával folyamatosan változik a gerincoszlop és az azt megtámasztó izomzat, ezért a hordozóeszközök kiválasztásában nem az életkora, hanem a mozgásfejlődési szintje határozza meg döntésünket – mondja a baba- és kisgyermekhordozási tanácsadó.

A strukturált hordozóeszközök, mint a mei-tai, csatos hordozó, félcsatos hordozó, mind bizonyos kompromisszumot jelentenek az MC90 tartás elérésében, ezért a baba stabil ülni tudásáig nem ajánlatos ezeket az eszközöket használni, mivel combcsontjait aránytalanul széles terpesztartásba helyezik. A baba csípője összeköttetésben áll a medencével, mely a széles terpesz hatására előrebillen, ezáltal egyenesedik, homorodik a gerincoszlopa, ami a még ülni nem tudó gyermek csigolyáit túlzottan megterheli. A szakember szerint az ülni, állni, járni tudó babák csípője már érett, a gerincoszlopot tartó izmok erősebbek, a nagy terpesz okozta testhelyzettel járó terhelést jobban elviseli.

Fotó: Hubay-Németh Natália

Néhány szabályt érdemes betartani!

Vannak a hordozásnak alapszabályai, melyeket minden körülmények között szem előtt kell tartani. Az első, hogy csak magunk felé fordítva hordozzuk a babát, – egyrészt anatómiai, másrészt pszichológiai megfontolásokból. A megfelelő testtartás csak így érhető el, és a csecsemőnek látnia kell a személyt, aki hordozza ahhoz, hogy maximális biztonságban érezze magát. A másik, hogy 5-7 kilótól felfelé már nem ajánlott a gyermek elől hordozása, mert az emberi test csípőn, vagy háton hordozásra van kitalálva, egy ekkora, vagy ennél nagyobb súly túlzottan megterheli a medence- és gátizomzatot.

– A leggyakoribb érv a babahordozók ellen az szokott lenni, hogy elkényeztetik azt a babát, akit hordoznak, és nem tanul önállóságot. Különféle kutatások is bizonyítják, hogy az újszülöttkortól kezdve hordozott kicsik sokkal magabiztosabb és önállóbb gyerekekké válnak. Ha az első időben kielégítést nyer az anyán-apán lógás, az együttlét iránti igényük, akkor sokkal biztosabb lábbal lépnek a kisgyermekkorba. Természetesen ez egy statisztikai megfigyelés, kivételek lehetnek, de tény, hogy a hordozás számtalan jó hatással van a babára – mondja dr. Bereczki-Barna Szilvia.

A babahordozást érintő témákról, kérdésekről október első hetében több programon is tájékozódhatnak az érdeklődők a hatodik Pécsi Babahordozó Napok keretein belül!