Esküvői dekoráció – csináld magad!

A Nagy Nap tökéletessé tétele nem kevés fáradalomba, izgalomba és pénzbe kerül. Sokat spórolhat azonban a páros, ha bizonyos dekorációkat, kiegészítőket maguk készítenek el. Most mutatunk pár tippet házi készítésű meghívókra, ültető kártyákra és dekorációs elemekre. Ha a menyasszonynak nem is a legjobb a kézügyessége, itt az alkalom, hogy a koszorúslányok is beszálljanak a készülődésbe.

hirdetés

Terjed a kézművesség

Buza Alexandra Virág esküvőszervezőként dolgozik és az a tapasztalata, hogy egyre több pár szeret maga is részt venni az esküvői előkészületekben és veszik a fáradságot, hogy ők maguk készítsenek el egy-egy ajándékot, a meghívókat vagy akár a dekoráció egyes részeit.

– Ezzel egyrészt ráhangolódnak az esküvőre vagy épp lenyugtatják magukat – sok jegyespár ugyanis már hónapokkal az esküvő előtt felfokozott idegállapotba kerül. Másrészt ez az egyik leginkább hatékony módszer arra, ha valaki szeretne kicsit lefaragni a költségekből – mondja Szandra.

Az alábbiakban mutatunk pár kreatív ötletet a meghívók, ültető kártyák és dekorációs elemek saját kezű készítésére és egy hozzávetőleges kalkulációt is mellékelünk hozzájuk. Annyit elöljáróban elmondunk, hogy sok olyan megoldást szedtünk össze, amikhez szinte minden háztartásban megvan a „hozzávalók” egy része, így adott esetben ezekre sem kell költeni, elég csak körülnézni otthon.

Meghívók

Rögtön a vendégek meghívásakor spórolhat az, aki maga készíti el meghívóit. A pénz mellett pedig az sem utolsó szempont, hogy ezzel a páros személyesebbé teszi a dolgot, hiszen ők maguk dolgoznak, nem csak leadnak egy megrendelést. Persze a vőlegények ritkán szeretnek papírokat hajtogatni, a lánybúcsús bandát azonban már előre össze lehet hívni egy kis kreatívkodásra – és ez nem csak a meghívók, hanem az összes többi home-made megoldásra igaz lehet.

Mi két meghívót választottunk ki példaként:

meghívók

A felső nyakláncos-nyakkendős megoldás nagyon jópofa és látványos, mégsem igényel nagy eszközkészletet: valamilyen jobb minőségű papír, boríték, arany (vagy más, tetszőleges színű) zselés toll, fehér és fekete papír, olló, vonalzó, ragasztó. A bekerülési költség egy darab esetén már 200-300 forintból is kihozható. Pontos árat nehéz kalkulálni, mert az egyes papírboltok jelentősen eltérő árakkal dolgoznak. Viszont mindenképpen jutányosnak számít ez a módszer, hiszen bizonyos helyeken közel ezer forintért készítik el a nyomtatott meghívók darabját.

Az alsó, csipkés változat nagyon divatos, vintage hangulatú, ami nagy sláger mostanában az esküvőkön. A fentihez hasonló összegből hozható ki, és szép tortapapírra lesz hozzá szükség. A meghívókártya is lehet saját készítésű, de ha ezt inkább szakemberre bíznánk, akkor ezzel a csipkés borítékkal szépen megbolondíthatjuk a végeredményt. Ide kattintva látható, hogy készül.

Ültető kártyák

A köves megoldás ültetőként, de akár köszönőajándékként is megállja a helyét. A szép kavicsokat összegyűjthetjük a nyaralás során, de akár kilóra is vehetünk díszkövet már 200 forintért.

A parafa dugó egy fillérünkbe se fog kerülni, ha előre megkérjük ismerőseinket, gyűjtsenek nekünk párat.

névkártya esküvő

A tobozos ültető esetén tutira kijövünk 100 forintból/darab. A kártyákat egyébként lehet kézzel írni vagy nyomtatni is, egy papíron 50 név is elfér.

A macaronos megoldás kevésbé olcsó, viszont annál édesebb: a vendégek nemcsak gyönyörködhetnek benne, hanem meg is ehetik. Egyébként cukrászdától függően nagyjából 300 Ft/darab áron juthatunk hozzá a franciák kedvenc aprósütijéhez.

Dekorációs elemek

Olyan dekorkellékeket igyekeztünk válogatni, amelyek egy része nem csak asztali díszként, hanem akár felfüggesztve is bevethető, így egységesebb arculatot hozhatunk létre. Ha valaki azon aggódna, hogy bénán fog kinézni a házi megoldás, mert a végeredmény szedett-vetett lesz, annak egyből mutatunk egy olyan példát, amin jól látszik, miként jelenhet meg egy esküvőn ugyanaz a motívum, díszítőelem többféleképpen az egységes végeredmény érdekében.

szélforgó
Forrás

Fotómontázsunkon a befőttes üvegek csipkével bevonva szintén a vintage hangulatot képviselik, nagyon mutatós asztali díszek lehetnek. Ha nincs otthon elég befőttes üveg, vehetünk is kb. 200 forintért per darab, csipkét pedig a turkálóból érdemes beszerezni, így igazán jutányosan hozzájuthatunk.

asztali dísz esküvő

A nagyon mutatós legyezőszerű dekort a papír minőségétől és a kívánt mérettől függően szintén kihozhatjuk egy éttermi vacsora árából, de akkor az egész kertet kidekoráltuk ily módon. Az elkészítés bővebb részletei itt láthatók.

A szalvétavirág szintén párszázas ajánlat, ráadásul az elkészítése sem túl bonyolult és több helyen is használhatjuk: asztalon, lógatva, fűzérként, székdíszként.

asztali dísz2
Így készül a szalvétavirág

Az utolsó képünkön (a montázson jobbra lent) egy nagyon mutatós dekorelem látható, aminek darabja nagyjából 300 forintból kihozható. Elkészítésének módjáról korábban írtunk már az Abszolút Nőben, a különbség annyi, hogy a fitnesz labdát lufira kell cserélnünk.

A képek forrása: Pinterest.

  • mislenyi

    Mi az, ami nem koppintás a Pécs Má-n?

  • Pécsi

    Mi lett volna, ha ezt ki is próbálják és magyar neveket tesznek be az angol helyére. Igy csak koppintás az egész.