Essünk neki a konyhának!

Rég nem használt fűszerek, porosodó sütőformák, zsíros tűzhely. A legtöbb háziasszony ódzkodik a NAGY konyhatakarítástól. Pedig a szakemberek szerint évente legalább egyszer a női birodalmat is kell fordítani a sarkaiból. 

 

Hiába a rendszeres törölgetés, mosogatás, vízkőtelenítés, fertőtlenítés, ez nem elég – mondja Gróf Krisztina takarítónő. Ennek a helyiségnek is szüksége van arra, hogy újult „erővel” vágjon bele a nagy sütés-főzésbe.

És hogy pontosan milyen feladatokat is kell elvégezni? Íme Gróf Krisztina tanácsai a szakszerű konyhatakarításhoz: 

 

1. A munkát minden esetben a pókhálózással kezdjük.

2. A takarítással mindig felülről lefelé és belülről kifelé haladjunk. Miután megszabadultunk a pókhálóktól, törölgessük le a szekrény tetejét, lámpaburát, majd szedjük le a függönyöket. A sorrendet érdemes betartani, mert ezek után már nem fog szállni a por.

3. A szekrényeket pakoljuk ki, és kívül-belül mossuk ki őket fertőtlenítős vízzel. Majd töröljük át száraz ronggyal.

4. A fűszertartókat ürítsük ki (tartalmukat egy másik edénybe át lehet tölteni), mossuk el őket, majd várjuk meg, amíg teljesen kiszáradnak. Csak utána öntsük vissza a fűszereket!

5. A rég nem használt ízesítők csomagolását nem árt meglesni, nem járt-e le a szavatosságuk.

6. A konyhai gépeket vízkőtelenítsük. Erre kiválóan alkalmas az ecet, de ha nem bírjuk a szagát, lehet kapni különféle vízkőoldókat.

7. Az olajsütőt se hagyjuk ki a sorból, évente legalább egyszer sikáljuk ki jó alaposan. Zsíroldó helyett használhatunk szódabikarbónát, nagyon szépen eltünteti a szennyeződéseket, az odaégett zsírt.

8. A csempéket is áttörölhetjük ecetes vízzel, de ha makacsabbak a szennyeződések, „rámehetünk” hideg zsíroldóval is. Ennek használata előtt azonban végezzünk egy próbát, hogy nem marja-e le a színt, és ami még nagyon fontos: használjunk gumikesztyűt!

9. A mikrót kívül-belül jól át kell fertőtleníteni, itt azonban vigyázzunk, hogy ne maradjon benne vegyszer. Hogy ezt elkerüljük, tisztíthatjuk citromos vízzel. Csavarjuk bele egy citrom levét a vízbe, és ezzel töröljük át. Fertőtlenít és szagtalanít is egyben.

10. A hűtő a soros: pakoljuk ki, engedjük le, töröljük át, pakoljunk vissza. Kimoshatjuk víz és ecet (fele-fele arányban) keverékével is. Fertőtlenít, és nem kell vegyszert használni.

11. A hűtő kitakarítását követően egy tálkába szórjunk egy csomag szódabikarbónát, és tegyük be, ez elveszi a szagokat.

12. A mosogatótálca és a csap vízkőtelenítésénél  is használhatunk szódabikarbónát: keverjük össze egy kis vízzel, hogy paszta állaga legyen, vagy keverjünk össze 20% ecetet ugyanannyi vízzel, és ezzel fújjuk be a mosogató tálcát. Hagyjuk kicsit állni, majd töröljük át. Száraz, puha ronggyal fényesíthetjük.

13. Az asztalt és a székeket is tisztítsuk le, ezeket, ha az anyag engedi, át lehet törölni bútorápolóval is.

14. A sütő zsírtalanítása sem kellemes feladat, de gondoljunk arra, hogy milyen szép is lesz, és milyen „jó” lesz újra összekoszolni.

15. A keveset használt edényeket portalanítsunk, tegyük ugyanezt a karácsonyi sütőformákkal is.

16. A konyharuhákat és egyéb textileket (szőnyegeket) sem árt ilyenkor átmosni, és ha van rá mód, a napon megszárítani. A foltok nagy része a napnak köszönhetően eltűnik, és még az illatuk is teljesen más lesz.

17. A virágokat, fűszernövényeket (ha vannak) zuhanyoztassuk le, jót fog tenni nekik a felfrissülés.

18. Rakjunk fel új asztalterítő, esetleg függönyt, máris újnak tűnik majd a kisuvickolt konyhánk.

19. Az utolsó és egyben legfontosabb tanács: a munka végeztével jutalmazzuk meg magunkat valamivel. Legyen az akár egy jó kávé, egy pohár bor, egy szelet csoki, de mindenképp a megtisztult konyhánkban fogyasszuk el!