Észnél kell lennünk a kisállatokkal!

A tavasz nem csupán jó kirándulóidőt, hanem rengeteg leselkedő veszélyt is jelent a házi kedvenceinkre. Ilyenkor kell igazán észnél lenni, áldozni bizonyos oltásokra és kezelésekre, valamint számolni a megjelenő kártevőkkel. Pécsi szakember segítségével összeszedtük, hogy mi az, amire érdemes figyelmet fordítani. 

hirdetés

A fő ellenség a kullancs!

Tavasszal, az idő felmelegedése miatt a kullancsok nagy számban jelennek meg. Amiről már korábban is írtunk, a fertőzött kullancs számos betegséget terjeszt, ezek közül a legismertebbek és a leggyakoribbak a babesiosis, és a lyme-kór.

kutya, gyerek, eb, háziállat

– A babesiosis néhány nap lappangási idő után (néhány nap, de lehet 2-3 hét is), az állat elhullásához vezethet, ezért érdemes igazán lesen lenni és figyelni a kutyust, mivel az időben megkezdett kezeléssel az állat élete megmenthető. A tünetek általában bágyadtság, kedvetlenség, fáradékonyság, elfekvő, magas láz ( 40C vagy afeletti), étvágytalanság, “véres” kávé/csokoládébarna színű vizelet, de ritkán idegrendszeri tünetei is lehetnek – dr. Molnár Eszter, a Kék Kereszt Állatgyógyászati Centrum klinikus állatorvosa szerint.

Kullancs -bolha ellenes kezelésre sokféle termék létezik találhatunk úgynevezett spot onokat, melyek egy hónapon keresztül fejtik ki hatásukat, vannak tabletták, melyek három hónapig, és vannak nyakörvek, melyek 6-8 hónapig is hatnak. Vigyázzunk azonban, mert például a spot on-t havonta ismételni kell, különben hatástalan lesz, és a gyakori fürdetés csökkenti a hatásidőt. A spot on rá tétele és a fürdetés között legalább 2-3 napnak el kell telnie!

A szúnyog is veszélyes!

Tavasszal a szúnyogok aktívvá válnak, ezért megnő az általuk terjesztett betegségek száma. A klinikus állatorvos elmondta, hogy egyre több a regisztrált fertőzött egyed, így a kutyák szúnyog ellenes védelmével egyrészt a többi, még nem fertőzött kutya egészsége is megvédhető és ami még fontosabb, a sajátunk is.

A szúnyogok által terjesztett szív, illetve bőrférgesség esetén a fertőzöttség kimutatására léteznek tesztek, melyek a vérből diagnosztizálják a betegséget. Megelőzésre spot on, illetve tabletta áll a leginkább a rendelkezésre, ezek a legegyszerűbb módszerek.

Kutya

[box title=”Iktassuk be az oltásokat!” box_color=”#3997f4″]
  • A veszettség elleni oltás évente kötelező
  • A futtatóra, kiállításra, közösségbe járó kutyáknál kiemelten fontos, de minden kutyának ajánlott az erdei kombinált oltás
  • Nem kötelező, de javasolt a Lyme-kór elleni védőoltás
  • Féreghajtás negyedévente
  • Rendszeres kullancs- és bolha elleni kezelés[/box]

Továbbá ajánlott a szűrővizsgálat szív- és bőrférgességre, éves fogászati kontroll, éves súlykontroll, 5 éves kortól évente preventív vérvizsgálat, szuka kutyáknál pedig a rendszeres emlővizsgálat.

[box title=”Oltási akció a Kék Kereszt Állatgyógyászati Centrumban!” box_color=”#5053d8″]

Minden oltás árából 20% kedvezményt kapunk június 30-ig! Érdeklődni az alábbi telefonszámon: 72/ 515-244 illetve az Állatgyógyászati Centrum facebook oldalán lehet!

[/box]

(X)