Babával vagy? Itt segítenek Pécsett!

Az újdonsült anyukáknak szóló kedvezményekről, engedményekről valamint biztosításokról és anyagi támogatásokról is írtunk, de az anyagi segítség mellett mindig jól jön a fizikai, valós segítség is. Így a városban járva fontos, hogy néhány pelenkázó, szoptató, esetleg babamegőrző ponttal találkozzunk – megpróbáltuk összeszedni hol, és milyen segítség áll a pici babás anyukák rendelkezésére.

hirdetés

Az anyukák bizonyára tudják, hogy nem egyszerű csecsemővel róni az utcákat, hiszen lépten-nyomon meg kell állni pelenkát cserélni vagy szoptatni a picit. Ám olyan eset is adódhat, amikor kénytelenek vagyunk a babát valakire rábízni egy órára. Megpróbáltuk összegyűjteni a teljesség igénye nélkül, hogy hol találkozhatunk ilyen pontokkal Pécsett. A gyűjtésben Kováts Andrea, a pécsi Zsebibabafüzet szerkesztője segédkezett.

Gyerek 4

„Bababarát területek”

Ezen helyek kialakításának az a célja, hogy olyan elkülönített, szoptatásra alkalmas helyiségek legyenek a közintézményekben, művelődési házakban, könyvtárakban, ahol az anyuka nyugodt körülmények között etetheti meg vagy teheti tisztába gyermekét. Az országosan több mint 100 „Bababarát Terület” közül Pécsett sajnos csak egy helyen, a Felsővámház utca 73.-ban levő Net-Megálló Ifjúsági Szolgáltató Pont nyerte el a pályázatot. Az országos listát ITT érhetjük el.

Ahol lehet szoptatni

Vannak akiket egyáltalán nem zavar, és akár egy kényelmes padon is megszoptatják a picit, ám vannak akik ennél „szégyenlősebbek”. Erre a célra kialakított helyiségek bár elvétve, de vannak városunkban. A PTE Jogtudományi Karon sajnos megszűnt a babamama pont, de megkeresésünkre nagyon kedvesen felajánlották bármelyik üres helyiséget szoptatásra. A Pécsi Járási Hivatal Okmányirodájában is találunk gyermekmegőrzőt, de szoptató és pelenkázó külön helyiséget is elkülönítve.

szoptatás

Ha muszáj pelenkát cserélni

A pécsi Árkádban végig piktogrammok vezetnek el minket a legközelebbi pelenkázó helyiségig. Ugyanez a helyzet a Plázában is, valamint mindhárom pécsi Tescoban van elkülönített tér pelenkázásra, de a pécsi Kikában is van külön szoptató, pelenkázó illetve gyermekmegőrző helyiség is, illetve a fent említett helyeken tudunk még pelust cserélni.

Ahol elvan a gyerek

Néha még egy elkülönített rajzoló sarok is sokat segít, ha ügyeket kell intézni, ahol a gyermek biztosan unatkozik. Csak hogy említsünk párat, a Pécsi Járási Hivatal Okmányirodájában például van a gyermekeknek elkülönített gyermekmegőrző rajzoló sarok, ahol nyugodtan ott hagyhatjuk a picit egy kis időre. Az Árkádban UPC illetve a Douglas üzletekben szintén vannak gyermekmegőrző pontok, valamint a Plázában a Mosolyország-Világa játszóházba is beadhatjuk kis időre a piciket. A Széchenyi tér 2. szám alatt 3 éves kor feletti gyermekek számára biztosítanak felügyeletet a Zöld-Híd Alapítvány munkatársai, a Forrás Üzletházban pedig a Mosoly Kuckóban vigyáznak a kicsikre.

Tanul, számol, iskola, gyerek

Ezeken kívül természetesen számos gyógyszertárról, ügyvédi irodáról, fodrászatról és étteremről értesültünk ahol vannak még gyermek rajzoló sarkok, szerencsére egyre jobban ügyelnek erre a cégvezetők és a tulajdonosok. Ezekről azonban részletesebben nem számolunk be, megpróbáltuk összeszedni a legfontosabbakat.

Ha tud még több, nagyobb beváráslóközpontok, hivatalok szoptató pelenkázó helyiségeiről, ossza meg velünk hozzászólásában!