Ez kell a baba bőrének!

Babasampon, -tusfürdő, -olaj, -fürdető és -testápoló. Vannak anyukák, akiknek a fürdőszobájukban mindez megtalálható, és van, aki ezeket a készítményeket teljesen feleslegesnek tartja. Az igazság valahol a kettő között van, de azért utánajártunk és megkérdeztünk egy pécsi gyermekbőrgyógyász szakembert, mondja el a tapasztalatait.

Elég lenne minden másnap

A fogyasztói társadalom egyik tévhite, hogy a babát esti fürdetésekkor alaposan meg kell mosnunk tisztítószerekkel, legalább ötcentis vízben. A babának azonban tökéletesen elég a csapvízzel való mosdatás a testhajlatainál és az intim részeinél.

– Nem mindegy, hogy milyen hosszan fürdetjük a picit. Egy érzékeny bőrű kisbabának ugyanis nem jó a hosszas pancsolás, inkább a gyors mosdatás vagy tusolás a célravezető – mondja dr. Harangi Ferenc pécsi gyermekbőrgyógyász, allergológus és immonológus. Hozzáteszi, hogy ha a bébi bőrének semmi baja, ne óvakodjunk a napi egy, hosszas pancsolástól sem, de az sem baj, ha csak minden másnap fürdetünk, például télen, a kevésbé aktív napokon, amikor nem izzad a gyermek.

Fürdető 2

Milyen legyen a fürdető?

Teljesen egészséges kisbabát feltételezve a babafürdetőket nyugodtan használjuk az esti tisztálkodás alkalmával. Akár a drogériában, akár a boltokban vásárolt fürdetőkben is nyugodtan bízhatunk.

Dr. Harangi Ferenc hozzáteszi, hogy ne féljünk a hagyományos készítményektől sem, ugyanis ha a gyermek első pár hetében nem mutatkozik irritáció vagy ekcéma, akkor nyugodt szívvel használhatjuk az egyszerűbb fürdetőket, semmi baja nem lesz a picinek. Azonban ha kicsit érzékenyebb a gyermek bőre, vagy ekcémára hajlamos, akkor már más a helyzet. Ilyenkor inkább forduljunk a gyógyszertárakban kapható hidratáló fürdetőkhöz, vagy kérjük ki a gyermekorvos véleményét. Szintén javasolt szerek ezekben az esetekben a fürdőolajak, amelyek jól hidratálják a kicsi bőrét.

[note note_color=”#60c89c”]

A pécsi gyermekbőrgyógyász elmondja, hogy ha a kisbabánkon semmilyen érzékenységet nem fedezünk fel, akkor teljesen fölösleges a testápolók használata. A fürösztés után a popsikenőcsökön kívül semmilyen más szerre nincs szüksége a babának.[/note]

Hajat érdemes mosni?

A samponok közül egyedül a babasampon az, ami szóba jöhet a fürdetésnél, de ezt a fajta szert is csak pár naponta vessük be. Általában a babasamponok mind kímélő típusúak, illat- és allergizáló anyagtól mentesek. Hajmosáskor figyeljünk az esetlegesen megjelenő koszmókra, amelyek hámló, pikkelyszerű bőrdarabok a fejtetőn. Ha ilyet tapasztalunk, könnyedén kezelhetjük a bajt, ha egy kis ideig kifejezetten koszmós fejbőrre szánt samponnal mossuk a baba haját.

Baba, fürdés, sampon, gyerek

Figyeljük a kicsit!

Ha valamilyen tünet jelentkezik a pici bőrén, érzékeny, kiszárad, ekcémás, pirosodik vagy koszmós, akkor nem elég leváltanunk a fürdetőnket, hanem érdemes a kezelőorvost is felkeresni és segítséget kérni tőle. Ne essünk pánikba, ugyanis a gyógyszertárak fel vannak készülve ezekre az esetekre is.

[box title=”Ne pánikoljunk!” box_color=”#da5353″]

A pécsi gyermekbőrgyógyász elmondja, hogy a legrosszabb amit a mai, felkészült anyuka tesz, hogy túlságosan óvatoskodik. Teljesen felesleges aggodalom és időpazarlás a készítmények közötti vergődés. Dr. Harangi Ferenc elmondja, hogy a legegyszerűbb készítmények is teljesen biztonságosak. Sok rémtörténetet lehet olvasni az interneten, amelynek nem minden esetben van igazságalapjuk.[/box]

Hirdetés