Ezek kellenek a konyhádba!

A konyha a legtöbb nő számára ismerős terep, ahol napi rutinnal rendelkezik. Ennek ellenére néha nehéz eligazodni az eltérő minőségű és árú eszközök és berendezések erdejében – miből érdemes drágát venni, és miből elégedhetünk meg az olcsóbb fajtával? Várvizi Péter pécsi sztárséfet kérdeztük a műhelytitkokról.

hirdetés

Vágódeszka

A közhiedelemmel ellentétben teljesen mindegy, hogy műanyag, vagy fa, a lényeg, hogy nyers hús után közvetlenül ne használjuk más alapanyagok aprításához, és mindig alaposan mossuk el. Ami igazán fontos, az a megfelelő méret – legalább 30×40 cm – és az, hogy a felület egyenes és ne hepehupás legyen.

konyha, főzés, egészség, nő, terhes

Kések

Minden háziasszony konyhájába szükség lenne éles késekre. Ám tévedés, hogy egész készletnyi méregdrága vágóeszközt kell tárolnunk a fiókban, bőven elég két-három minőségi darab – mondja Várvizi Péter.

– Igazából kettővel már nagyon jól boldogulhatunk otthoni körülmények között: például egy 20 cm-es pengéjű, szeletelésre, vágásra alkalmas késsel, illetve egy 8-10 cm-essel, amivel hámozni, pucolni tudunk. Ha szeretnénk külön hússzeletelőt, akkor beszerezhetünk még azt is, de valójában az előbb említett nagy pengéjű kés is kitűnő erre a célra.

A jó minőségű, éles kések azért is fontosak, mert könnyebben irányíthatók, precízen lehet dolgozni velük, ezáltal kisebb a sérülésveszély. Nem mellesleg súlyosabb sebet ejthetünk magunkon egy tompa vágóeszközzel.

Konyhai spakli, spatula

Létezik fém, ami a krémes torták, sütemények egyengetésére való, és van az úgynevezett szilikon lapát, amivel  az edények faláról az utolsó cseppig ki tudjuk kaparni a krémeket, tésztákat. Pár száz forintos beruházás, de megéri, mert nem pazarolunk többé.

sütemény, süt, nő, konyha

Kézi botmixer, vagy álló turmix

A multifunkcionális konyhai berendezések többsége megvásárlás után a szekrények mélyén porosodnak, és csak évente egyszer – mondjuk karácsonykor –  kerülnek elő. Ettől függetlenül van néhány olyan eszköz, amit érdemes tartani a konyhánkban. Ilyen a botmixer és/vagy az álló turmix. Ám mindkettő esetében elmondható, hogy nem érdemes megvenni a méregdrága verziót – tanácsolja a séf. A műanyag borítás ugyanis előbb-utóbb mindenképpen elfárad.

Gépi habverő

A legtöbb háztartásban a kézi mixer a jellemző, ám ha lehet és van elég helyünk, vásároljunk inkább habüstös gépet. Ezzel jóval lassabban és egyenletesebben tudunk habot verni, ami nem elhanyagolható szempont, ugyanis a tojásfehérje és a tejszín is akkor lesz tökéletes, ha lassan verjük. A kézi mixerek azonban még legalacsonyabb fokozaton is háromszor olyan gyorsak, mint kellene.

A szakember azért még hozzáteszi, valójában nincs szükség gépesítésre ezen a téren, tévhit ugyanis, hogy az erőkifejtés, és a tempó számít, a jó tejszínhab titka a zsírtartalom (min. 30%) és a megfelelő hőfok.

hűtő, doboz, étel, konyha

Kávédaráló

Finoman őrül és gyorsan dolgozik. Kiváló arra, hogy a liszt helyet manapság oly gyakran használt zabot, mandulát, diót, mogyorót finom porrá daráljuk. Érdemes beszerezni egyet.

Tároló edények

A hűtőben használt edények terén elég nagy káosz tapasztalható a legtöbb háztartásban – így a szakember. Ovális, kerek, szögletes, minden van, holott a praktikum szempontjából kizárólag a téglalap alakú edények lennének megfelelőek. Érdemes azonos márkát vásárolni, és ezeket bővíteni időnként, ha szükséges.

[note note_color=”#ff9366″]

Mi kellhet még?

  • teflon bevonatos edények, serpenyők
  • habüstök, keverőtálak
  • egy jó késélező
  • hámozó
  • konyhai csipesz[/note]