Ezeket a támogatásokat kaphatják az egyedülálló szülők

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szülők – ugyan különböző okok miatt, de – egyedül lesznek kénytelenek megoldani gyermekük nevelését, anyagi biztonságát. Nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ilyen esetben. Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója, Nagy István az egyedülálló szülők számára igénybe vehető szociális támogatásokról adott tájékoztatást.

hirdetés

A házasságok és a partnerkapcsolatok átalakulása figyelhető meg a társadalomban. A demográfiai adatokat feldolgozó tanulmányok alapján elmondható, hogy a házasságkötések száma folyamatosan csökken, miközben a válás mellett döntők száma rohamosan növekszik. Mindez kihat a gyermekvállalásra és a gyermeknevelésre egyaránt.

elvált szülők

A rendkívül összetett folyamat olyan társadalmi csoportok kialakulásához vezet, amelyek meghatározó részét képezik az egyedülálló szülők, vagyis azok, akik önállóan nevelik gyermeküket.

Eltérő okok miatt kerülhet egy szülő abba a helyzetbe, hogy egyedül nevelje fel gyermekét, gyermekeit. Egyedülálló szülőknek tehát nem csak az elvált szülők tekinthetők. Az egyedül gyermeket vállaló nők, valamint a megözvegyült személyek egyaránt ide tartoznak, akiknek a gyermekvállalás és nevelése során nem csupán az anyagi nehézségekkel, de gyakran pszichológiai és jogi problémákkal is meg kell birkózniuk.

Szerencsére Pécsen is több szervezet igyekszik a csonka családok számára részletes tájékoztatást és szükség esetén segítséget nyújtani a kialakult helyzetük kezelésére. Ezek közé tartozik az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ.

anya kedvence

Az egyedülálló szülők esetében az intézmény igazgatója az alábbi szociális juttatásokat sorolta fel, amelyekre törvény alapján valamennyi csonka család jogosult:

A magasabb összegű családi pótlék a gyermekek száma alapján jár a családoknak:

 • 1 gyermek- 13 700 Ft
 • 2 gyermek – 14 800 Ft gyermekenként
 • 3 vagy több gyermek – 17 000 Ft gyermekenként
 • Tartós beteg gyermek, vagy súlyos fogyatékos 25 900 Ft gyermekenként

Egyedülálló szülő részére átmeneti segély igénylésére is van lehetőség. Ezek közé tartozik a GYES; GYED; GYED EXTRA; diplomás GYED.

bébi étel, anya eteti a babát,

Gyermekápolási táppénzre is jogosultak az egyedülálló szülők:

 • 1 év alatti gyermek esetében: korlátlan idejű a gyermekápolási táppénz
 • 1-3 év közötti gyermek esetében: 84 nap
 • 3-6 év közötti gyermek esetében: 84 nap
 • 6-12 év közötti gyermek esetében: 28 nap
 • 18 év alatti gyermek, otthoni és kórházi ápolásának ideje alatt is igényelhető gyermekápolási táppénz

Az igazgató tájékoztatása szerint amennyiben az igénylés feltételeinek megfelelő a család helyzete, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény biztosítható számára. Ez ugyanolyan szabályozás szerint történik, mint amilyen a nagycsaládosok részére biztosított: évente 2 alkalommal rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújtása.

Emellett egyszeri anyasági támogatás szintén jár, amelynek összege:

 • 64 125 Ft gyermekenként
 • iker gyermekek esetében: 85 500 Ft

– A szociális juttatások tekintetében a jogalkotó figyelembe vette a gyermeket egyedül nevelő szülő speciális helyzetét a támogatások megítélésének, igénybevételének szabályai, feltételrendszere kidolgozása során. Megítélésem szerint a jelenlegi szabályozás alapján nem éri hátrányt a gyermeküket egyedül nevelő szülőket – mondja az intézmény igazgatója.

Fontos kiemelni azonban, hogy a különböző érdekvédő csoportok igyekeznek az egyedülálló szülőket érintő szociális támogatások körét bővíteni, valamint a jelenleg igénybe vehető juttatások összegét is növelni, ezért érdemes rendszeresen tájékozódni az esetleges változásokról és újabb lehetőségekről.