Ezeket olvasd, ha esik az eső

Az őszi borús időben egyre inkább kedvünk van levenni egy könyvet a polcról, és bekuckózni a kanapén egy forró tea társaságában. Jöjjön most öt igazán szórakoztató olvasmány.

Cheryl Strayed: Vadon

Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak.

hirdetés

Első pillantásra a Vadon is hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú, de élete kétségkívül széthullott. Az amerikai írónő zaklatott világa elől menekül el a PTÖ-re (Pacifikus Túraösvény), belső szorongásait, félelmeit szeretné legyőzni, hányattatott életét maga mögött tudni és egy újba belegyalogolni.

Cheryl Strayed zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és magasztos pillanatait.

Vadon

Árfa János: Két akarat

Áfra János a fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője. Első verseskötete Glaukóma címen jelent meg, amelyért Makói Medáliák Díjat és Gérecz Attila-díjat, valamint Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A fiatal szerző a KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld és a prae.hu szerkesztője.

A Két akarat című második verseskötete új hangon szólal meg: a Két akarat beszélője sokkal személyesebb és egyben távolságtartóbb, önironikusabb versnyelvet választ. Ahogy mottójában írja:  Így lehet elmondani könnyen / felejthető mondatokban, csak így / hagyhatunk el belőle mindent.

Két akarat

Nicolas Barreau: A nő mosolya

Véletlenek pedig nincsenek! – vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnőt pedig mintha róla mintázták volna. Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte. Tévedések vígjátéka sok humorral, romantikával és autentikus francia receptekkel.

Vavyan Fable: Nászjelentés

A remek humorú Vavyan Fable elévülhetetlen témáról írt regényt, amely nem csupán a hetero-, homo- és uniszexuális, sörbarát, tánc-, motor- és lókedvelő olvasóközönség, hanem ennél szélesebb írásértő rétegek érdeklődésére is számot tarthat. A keserédes, frivol, mulattató, provokatív, őszinte és a legkevésbé sem kisasszonyos hangvételű történet az örök férfi-nő kapcsolatról, ezen belül a házasságról, annak kudarcáról és a boldogító válásról szól. A történet ezzel még nem ér véget, sőt, úgyszólván itt kezdődik, ugyanis a főhősnő mindebből mit sem okulván újabb szerelmi frigyet fontolgat. Ezen esküvőregényt és sorsdrámát az írónő a jól ismert, védjegyszerűen egyedi Fable-stílusban vetette papírra.

könyvek

Andy Weir: A marsi

Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van, de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne. Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg emberi tényező. De Mark nem hajlandó feladni, találékonyságát, mérnöki képességeit és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a számtalan leküzdhetetlennek tűnő akadállyal szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?