Hölgyek: három komoly tünet, amire figyelni kell!

A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni az évenkénti nőgyógyászati szűrés jelentőségét. Előfordulhat ugyanis, hogy alattomosan, fájdalommentesen alakul ki valamilyen elváltozás a szervezetünkben. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk három olyan betegséget, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem szúrják ki időben, hogy baj van.

hirdetés
Uránia Mozi

Tompa, de folyamatos fájdalom

A petefészekciszta sokszor teljesen panaszmentes marad, és csak az évenkénti rutin nőgyógyászati vizsgálat derít fényt a jelenlétére. Ám olyan is előfordulhat, hogy folyamatos, tompa fájdalom kíséri a betegséget.

Alapvetően a műtét jelent megoldást a problémára, ugyanakkor nem biztos, hogy erre azonnal sort kell keríteni.

– Előfordul, hogy a ciszta a következő menstruáció elmúltával felszívódik, vagy megreped és kiürül belőle a folyadék. Utóbbi esetben hirtelen fellépő alhasi fájdalom jelentkezhet a páciensnél – mondja dr. Veszprémi Béla szülész-nőgyógyász, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

menstruáció, fájdalom

Veszélyt a jóindulatú daganat megcsavarodása jelenthet, ilyenkor az ellátóerek elzáródhatnak és előfordulhat, hogy a petefészek teljesen elhal. Ám ez esetben olyan erős, hirtelen fájdalom jelentkezik az alhas egyik oldalán, ami a beteget azonnal orvoshoz “viszi”.

A cisztákat ultrahanggal remekül lehet szűrni, így ha tünetet nem is okoz, a kontrollvizsgálatok során szinte biztosan észreveszi a szakorvos. Amennyiben indokolt, laparoszkóppal eltávolítják a petefészekből, a kiújulás meggátolása érdekében pedig gyakran fogamzásgátló tablettát írnak fel.

Ha menstruáció közben fáj 

Amennyiben ciklikusan, mindig a havi vérzés alatt (esetleg utána) tör ránk erős fájdalom, gyanakodhatunk az endometriózis nevű viszonylag gyakori és fájdalmas nőgyógyászati betegségre. Ilyenkor a méhet bélelő szövettípus a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be.

Ez a nyálkahártya pedig ugyanúgy érzékenyen reagál a hormonokra, vagyis megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik, viszont mivel kiürülni nem tud a szervezetből, feszülő, görcsös fájdalmat okoz. Ez a folyamat ciklusról ciklusra ismétlődik egészen addig, amíg el nem távolítják a hasüregből – magyarázza a pécsi nőgyógyász.

A fentieknél komolyabb tünet lehet még a véres széklet, illetve a meddőség.

menstruáció, fájdalom

A petefészekben elhelyezkedő úgynevezett csokoládéciszta ultrahanggal diagnosztizálható, ám a hashártyába ágyazódott típusokat nem igazán lehet ezzel a módszerrel észrevenni. Ez utóbbiakat műtéti úton, laparoszkópiával azonosítják, illetve távolítják el a testből. Speciális esetekben az MR-vizsgálat is indokolt lehet.
Az endometriózison a műtéten kívül segíthet még a gyógyszeres kezelés, valamint fogamzásgátló szedése.

Erős és fájdalmas vérzés

A mióma a statisztikák szerint nagyjából minden negyedik nőt érinti, fogamzóképes korban alakul ki, nagyjából 25-30 éves kor körül. A jóindulatú daganat a méh izomszövetén keletkezik, és burjánzásának irányától függően más-más tünetekkel kell számolni.

Előfordulhat, hogy egyáltalán nem okoz fájdalmat, de a cisztával járó tompa fájdalomhoz hasonló is jellemző lehet, járhat gyakori vizelési ingerrel vagy székelési problémákkal, de az erős, elhúzódó és fájdalmas, illetve a menstruációt megelőző vérzés is utalhat miómára. Sőt, a teherbeesést is megakadályozhatja, vagyis a meddőség is egy tünet lehet – így a szakorvos.

Szerencsére ultrahanggal és tapintásos vizsgálattal nagy eséllyel sejthető a mióma jelenléte, de laparoszkópiával vagy méhűri tükrözéssel biztosan diagnosztizálható a betegség. Ez utóbbiakkal egyébként a mióma eltávolítása is lehetséges.

A gyógyszeres kezelés nem jelent végleges megoldást, de adott esetben alkalmazzák a daganat méretének csökkentéséhez. Ennek főként akkor van jelentősége, ha valaki kisbabát szeretne, de műtétre valamilyen okból nem kerülhet sor.