Ezért lehet(ne) jó a magyar rétes!

Határon átívelő gasztronómiai utak fejlesztésébe vágtak bele neves szakácsok, cukrászok. Hazánk és a szomszédos régiók, országok kulináris örökségét szeretnék népszerűsíteni. Pécsen a rétes volt a fókuszban és egy kiváló receptet is kaptunk. 

hirdetés

Vélhetően nagyon sokan vannak olyanok, akik imádják a rétest, a krumplis ételeket, vagy éppen a halászlét, ám az, hogy ezeket milyen különlegesen és a hagyományos ízvilágunknak megfelelően lehet elkészíteni, már jóval kevesebben tudják. A most induló Pannon Flavour program azt tűzte ki célul, hogy a határokon átívelően népszerűsítsék a minőségi, hagyományos és regionális ételeket.

rétes bemutató8
Így csomagolják be a tölteléket

A sorozat első állomása Pécsen volt, ahol a rétes került fókuszba. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke előadásában elmondta, az osztrák Nagy Sacher-szakácskönyv hosszan ír a rétes történetéről, aminek tésztáját arabok és a törökök hozták el Európába, később a magyarok különösen kitűntek ennek a finomságnak az elkészítésében.

rétes bemutató3
Túrós töltelék

A workshopon egy filmmel mutatták be az alföldi rétes tésztájának elkészítési módját, ismertették a receptjét is. A finomlisztnél kicsit „élesebb”, szemcsésebb lisztet, a réteslisztnél kicsit puhábbat használnak az Alföldön, úgynevezett félfogós lisztből készül a rétes.

[note]A recept a következő: egy kiló átszitált lisztbe egy evőkanálnyi húszszázalékos ecetet, három tojás sárgáját kell tenni, és 5-6 deciliter, kézmeleg vizes tejet (ennek fele tej, fele víz) szükséges önteni rá. A gyúrás során az a lényeg, hogy csomómentes, szép fényes legyen a tészta – a kisfilmen bemutatott rétest zsíros kézzel készítették, hogy így legyen minél omlósabb a tészta. Az elkészült tésztát kicsit pihentetik, majd pedig nyolc egyenlő részre vágják. A kis bucikból tányérnagyságú, vastagabb szeleteket készítenek, majd ezeknek mindkét oldalát megkenik a 20 deka zsírból, két evőkanálnyi ecetből és félmarék lisztből álló keverékkel. Végül pedig az egészet kinyújtják – kézzel is rádolgozva, óvatosan – olyan vékonyra, hogy a tésztán át akár egy névjegykártyát is el lehessen olvasni. Ezután kerülhet a tésztára a töltelék, ami lehet például túrókrém tokajiban és barackpálinkában marinált sárgabarackkal, zalai tökös-mákos, húspástétom, de akár süllővel is lehet próbálkozni, vagy éppen pörkölt hússal.[/note]
rétes bemutató12
Finoman, kézzel nyújtják a tésztát

 

A Pannon ízek című horvát-magyar programsorozat célja a határon átívelő gasztronómiai „utak” fejlesztése a Dél–Dunántúli Idegenforgalmi Kft., a Magyar Gasztronómiai Egyesület és az eszéki Gaudeamus középiskola szervezésében.

A következő hetekben a Dél-Dunántúlon al-dunai, bográcsban főtt halászlét (Siklós), a dödöllét, a tócsnit, a prószát (Bázakerettye), a csevapcsicsit (Balatonlelle), a mohácsi csupros babot (Mohács) és a horvát dzsuvecst, a magyar lecsót mutatják be.