Ezt tedd és ne tedd egy babaváró bulin

Egy kisbaba érkezése általában nem csak a szülőket és a családot, de még a barátokat is izgatott várakozással tölti el. Nincs is jobb program ilyenkor, mint a külföldön már régóta divatos, hazánkban pedig néhány éve berobbant babaváró, avagy kelengyebuli. A legjobb az egészben, hogy rengeteg különböző verzió lehetséges, de mindenképpen nagyon kellemes együtt örülni a születendő kis jövevénynek. Íme néhány tipp, hogy a lehető legjobban sikerüljön a parti. 

Azt természetesen előre le kell szögezni, hogy nem minden anyuka tud babaváró bulit tartani: ha valamilyen egészségügyi probléma áll fenn, vagy csak szimplán valami miatt nem fér bele a dolog a kismamának, akkor semmiképpen sem szabad erőltetni. Ha viszont jól érzi magát és kedve is van hozzá, több lehetőség is fennáll: lehet meglepetés parti csak csajoknak, vagy az apuka és pasik bevonásával. Ugyanígy kétféleképpen – férfiakkal vagy nélkülük – szoktak szervezni a leendő szülők maguknak is bulit. Bárhogyan is, íme néhány tipp az eseménnyel kapcsolatban.

Ezt tedd a babavárón:

  • Hazánkban egy gyermek születésekor szokás ajándékot vinni a családnak, még ha csak valamilyen személyes apróság is az. Viszont mindenképpen előre tisztázni kell, hogy a babaváróra vigyenek-e a vendégek bármit is ajándékba, vagy a leendő szülők jobban örülnének, ha már a születés utáni látogatáskor ajándékoznák meg őket, mikor jobban látják, hogy mire van szükségük. Általában mindkét esetben valamilyen a későbbiekben hasznos használati tárgynak örülnek legjobban. Ha sokan vannak meghívva az eseményre, akár értékesebb cuccokban is lehet gondolkozni és közösen odaadni.
  • Ha a kismama vagy a pár olyan típus, nyugodtan be lehet vetni néhány vicces, gyermekvállalással kapcsolatos játékot. Arra mindenképp ügyeljünk, hogy ezek ne legyenek megterhelőek, ízléstelenek, illetve egyszerűen ne essünk túlzásba. A kevesebb néha több.
  • Akár meglepetés a buli, akár nem, készülhetünk – ha ismert, akkor például a baba nemére utaló – dekorációval, süteményekkel, a kismama válláról ezzel biztosan leveszünk némi terhet. Nagy divat mostanság a párok körében a babaváró bulin egy kék vagy rózsaszín krémmel töltött tortát megvágni és ebben a jópofa formában közölni a többiekkel a baba nemét.

Ezt ne tedd a babavárón:

  • Ha te magad már szültél, ne pont a babaváró bulin kezdj el horrortörténeteket mesélni a szülőszobáról. Hacsak nem kérdez rá kifejezetten, ezek eléggé sokkolhatják a leendő anyukát, aki valószínűleg egyébként is izgul valamennyire a rá váró események miatt.
  • Nem tanácsos túl hosszúra nyújtani a bulit, hiszen a várandós nők általában fáradékonyabbak. Érdemes kora délután kezdeni és csupán néhány órát együtt tölteni, ami a kismamának még nem megterhelő.
  • Nem feltétlenül kell túl sok vendéget meghívni, ezen az eseményen csak azok a családtagok és/vagy barátok vegyenek részt, akik a leendő szülőkhöz a legközelebb állnak.
  • Mindenki jobban jár, ha teljes étkezés helyett csak rágcsálnivalókat tálalunk, így kevesebb az előkészület és az utólagos munka is. Habár ez kismamafüggő, de általában nem helyénvaló alkoholt szervírozni egy ilyen bulin.

Ha pedig már megszületett a baba, szintén követni illik bizonyos szabályokat, mielőtt látogatóba indulunk. Ezekről korábban ITT írtunk

hirdetés
Hirdetés