Ezt üzenik nekünk a kozmetikumok

Amikor sietősen vásárolunk, általában csak berohanunk a drogériába és lekapjuk a polcról a megszokott kozmetikumokat. Ám ha egy kicsit ráérősebben nézelődünk, érdemes körültekintően átvizsgálni a termékek csomagolását, hiszen sok mindent leolvashatunk róluk. Vagy mégsem? 

hirdetés

ECOCERT felirat

A bio- vagy ökokozmetikumok összetevőinek tanúsítására szolgál. Az ECOCERT szervezet a kilencvenes években jött létre a bioélelmiszerek és más biotermékek eredetének ellenőrzésére a nemzetközi és nemzeti szabványok alapján.

Az EU-ban ugyanakkor egyelőre nincs egységes jelzésrendszer a biokozmetikumokat illetően, ám több olyan minősítő sztenderd is van, melyekben megbízhatunk, ilyenek például a fent említette ECOCERT Greenlife mellett a magyar Biokontroll Hungária Kft., a német BDIH, a francia COSMEBIO, az olasz ICEA és a brit SOIL Association együttműködésben létrejött Cosmos Standard is.

Bőrgyógyászatilag tesztelt

A felirat önmagában nem jelent sokat, csupán annyit, hogy a terméket bőrgyógyászok kipróbálták önkénteseken vagy saját pácienseiken.

kozmetikumok

Nyitott könyvecske

Ez a szimbólum azokon a csomagolásokon látható, melyek méretüket tekintve túl kicsik ahhoz, hogy tájékoztatás elhelyezhető legyen rajtuk pl. szemceruza, szemspirál, rúzsok, púderek stb. Az összetevők pontos listáját és a használati útmutatót ilyenkor a termék közelében elhelyezett polcon, akasztón, esetleg egy külön papíron lehet megtalálni.

[box title=”Nyuszi ül a háromszögben” box_color=”#f67750″]

Vagyis a gyártó a készítmény kifejlesztése és tesztelése során nem végzett állatkísérleteket. Ez igaz az egyes összetevőkre és a végtermékekre is.

2013 márciusától az EU tiltja az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalmazását, így felmerül a kérdés, hogy érdemes-e még figyelni a háromszög előtt ücsörgő nyulat. A választ többek között az Állatmentő Szolgálattól és a Cerberos Állatvédő Egyesülettől kaptuk meg, akik elmondták, a gyakorlatban semmilyen változást nem jelent az EU-s szabályozás. Vagyis ha fontos számunkra az állatvédelem, akkor a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) két listáját érdemes végigböngésznünk: ITT azon cégek listáját olvashatjuk, akik végeznek állatkísérleteket, ITT pedig azok listája található, akik nem.

Az állatvédő szervezetek kollégái ugyanakkor azt is kiemelték, hogy létezik jó néhány olyan magyar kozmetikumokat gyártó cég, akikről tudvalevő, hogy nem végeznek állatkísérleteket, mégsem szerepel a dobozukon az alábbi jelzés. Vagyis érdemes tájékozódni, mielőtt hiszünk a csomagolásnak. [/box]

Nem komedogén 

Komedogénnek akkor nevezünk egy anyagot, ha alkalmazásakor szarudugók keletkeznek a faggyúmirigyek kivezetőcsöveiben. A „nem komedogén” felirattal ellátott készítmények nem okoznak mitesszerképződést. Ha aknés és/vagy zsíros a bőrünk, akkor ilyen árut tanácsos használni.

Nyitott tégely

Ennek a szimbólumnak a szakmai elnevezése PAO (az angol „period after opening” – felbontás utáni időtartam – rövidítéseként). A tégelyben lévő szám arra utal, hogy felbontás után hány hónapig használható fel a termék.

Zöld pont

A két egybefonódó nyilacska azt jelenti, hogy a termékek előállítója és forgalmazói gondoskodnak a csomagolás újrahasznosíthatóságáról. Az ilyen jelzéssel ellátott csomagolások például: tusfürdők, samponok, egyéb műanyag flakonok, papírdobozok, fogkrémes tubusok, műanyag táskák stb. újrahasznosíthatók.

kozmetikum

Hipoallergén

A „hipoallergén” felirat azt jelenti, hogy a kozmetikum csak olyan anyagokat tartalmaz, amelyek eddig nem okoztak allergiát, vagy bőrirritációs vizsgálatokban jó eredménnyel tesztelték, így kicsi az esélye, hogy allergiás reakciót válthat ki. Ez a jelzés különösen fontos a nagyon érzékeny bőrűek esetében, vagy olyan időszakokban, amikor a bőr szenzitívvé válik, például a terhesség idején.

UVA védelem

Az olyan termékek, melyek valamilyen napfényvédő faktorral rendelkeznek, külön erre vonatkozó szabályozás alá esnek. Az SPF (vagy FPS, vagy IP) és az utána következő szám csak a bőr leégését okozó UVB-sugárzás elleni védelem fokáról ad tájékoztatást. Ha az UVA szimbólumot is látod, akkor a termék védelmet biztosít az UVA sugárzás ellen. Ez a sugárzás okozza a sejtek korai öregedését. Az UVA és az UVB védelem leghatékonyabban együttesen fejti ki hatását.