Fáradtság ellen mozgás a gyógyír

A nyári időszakban, amikor mindenki szabadulna a munkahelyéről és legszívesebben balatoni láblógatással töltené a napjait, könnyen érezhetjük fárasztónak a mókuskereket. Persze a legjobb ilyenkor kivenni néhány nap szabadságot, megpihenni egy kicsit, ám ha egy laza relaxálással töltött hét sem enyhít a kimerültségen, akkor elképzelhető, hogy valami más van a háttérben.

hirdetés

A krónikus fáradtság-szindrómát (CFS) úgy lehet megkülönböztetni, a munkás mindennapokban előforduló hétvégi kimerültségtől, hogy az előbbi hosszan tartó, majdhogynem állandó gyengeséggel jár, és időnként alvászavarok, illetve koncentrációs problémák is előfordulhatnak a tünetek között. Az Egyesült Államokban 10 ezer emberből körülbelül negyvenet érint, elsősorban a húsz és ötven éves kor között lévőket és főleg a nőket.

Fáradt!

A meglehetősen széleskörű kutatások ellenére a krónikus fáradtság-szindróma kiváltó oka egyelőre ismeretlen. Néhány vizsgálat szerint az immunrendszer rendellenessége lehet az esetleges kiváltó ok, de allergia (a krónikus fáradtság-szindrómában szenvedők kb. 65%-ában fordult elő korábban allergia), hormonális rendellenességek és alacsony vérnyomás is állhatnak a háttérben, sok esetben pedig egyszerűen a nem megfelelő étrend a bűnös.

Első körben az ember arra gondolna, hogy fáradtság ellen a legjobb gyógymód az ágynyugalom, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hosszúra nyúlt pihenési időszakok ronthatják a krónikus fáradtság-szindróma tüneteit.

vitamin

[note note_color=”#fe9590″ text_color=”#ffffff”]

Mit tehetünk ellene?

  • A rendszeres testmozgás, leginkább az aerob edzések, például séta, úszás, kerékpározás vagy kocogás csökkentheti a kimerültséget és javíthatja a fizikai erőnlétet.
  • A krónikus fáradtság hátterében vérszegénység is állhat, amit – ha a probléma nem súlyos – némi csalántea fogyasztásával otthon is orvosolhatunk, hiszen a csalán kiváló vérképző hatású gyógynövény.
  • Az immunrendszer erősítése érdekében növelhetjük a C-vitamin bevitelt. A citrusfélék fogyasztásának nincs igazán szezonja, úgyhogy inkább a bíbor kasvirágból (Echinacea purpurea) készült tinktúrát ajánljuk, melyet gyümölcslébe vagy teába csepegtetve naponta többször is fogyasztható.
  • A krónikus kimerültséggel együtt járó alvászavart pedig enyhíthetjük egy kis kamillaolajjal. Lefekvés kenjük be magunkat vele, de az is elég lehet, ha a hálószobában párologtatunk ezzel az illóolajjal. A kamillát idegcsillapító hatása miatt a világ legjobb nyugtató gyógynövényeként ismerik. Ellazítja a testet és könnyebbé teszi az elalvást is.
  • Fogyasszunk naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt – szerencsére ezekből nincs hiány mostanában -, így szervezetünk nem fog ellustulni, az anyagcsere továbbra is magas fordulatszámon dolgozhat.[/note]