Fillérekből álomlakást? Igen!

Ha nem akarjuk lecserélni az összes bútorunkat, de már meguntuk az évek óta uralkodó stílust, akár fillérekből is katalógusba illő otthont tudunk faragni. Megmutatjuk az Abszolút Nő lakberendezőjével, hogy miként alakíthatunk ki olcsón, harmonikus és stílusos vintage lakást!

hirdetés

A vinatage egy manapság rendkívül divatos lakberendezési stílus, szinte mindenki imádja, ráadásul nem kell messze menni érte, kis kézügyességgel, pénztárcabarát módon akár mi is felidézhetjük a stílusjegyeket saját otthonunkban.

[box title=”Mi az a vintage?” box_color=”#cb819b”]

A népszerű stílus korszakok keveredéséből táplálkozik. A régies, nosztalgikus vonalak modern köntösbe van bújtatva, azaz egy lakáson belül a régi bútordarabok néhány újjal vegyülnek.

– Egy ilyen lakásnál különös hangsúlyt kell helyezni a megfelelő arányokra, a stílusok egyensúlyára, összhangjára. Pont ettől lesz harmonikus, mégis egyedi és különleges – mondja Vátyi Erika, a pécsi Equell Enterieur lakberendezője.[/box]

Vintage otthon

A vintage stílusban alapvetően természetes alapanyagú bútorok, dekorációk a jellemzők, így elengedhetetlen a fa, jól mutat benne a kopottas bőr, dekorációban a kosarak, cserepek, régi fotók, képek. Jellemzően egyszínűek a bútorok: legtöbbször fehér, halvány rózsaszín, kék. Mintákat csak a textil kiegészítőkön találunk. Sokszor új értelmet nyernek a használati cikkek, így lehet egy régi bőröndből dohányzóasztal, vagy fém tálból lámpa búra.

– Ami a stílus előnye, az a nehézsége is, mert bár az ócskapiacon is lehet vintage lakásba illő bútordarabokhoz, dekorációkhoz jutni, mégis nagy feladat a megfelelő elemek kiválasztása és a tökéletes kombináció összeállítása – mondja Vátyi Erika.

Hozzáteszi, hogy a stílus kedvelőinek ajánlja a lomtalanításkor kirakott bútorokat, a használt bútorokat forgalmazó boltokat és honlapokat, de a szülők, nagyszülők padlásán is érdemes kutakodni. Ha nem találjuk meg a megfelelőt, antikolással vagy dekupázzsal is segíthetünk az újabb bútordarabok térbe illesztésében. Ebben segítünk, és néhány lépésben ismertetjük az egyszerűbb technikákat.

Antikolás és dekupázs

Az antikolás, azaz a bútorok „régiesítése” izgalmas feladat, némi kézügyességgel, néhány célszerszámmal és praktikus eszközzel otthon is megoldható.

  • Elsőként szedjük elemeire a bútort, szereljük le a fogantyúkat és vegyük ki a fiókokat
  • Csiszoljuk le minden darabját egyszerű csiszolópapírral, majd elsőként egy alapozó festék réteget vigyünk fel rá – legyen ez bármilyen színű, csak a képzeletünk szabhat határt
  • Erre kerül egy vékony réteg lakk, majd jöhet a fedőfesték, és száradás után neki is eshetünk a bútornak egy csiszolópapír segítségével
  • Ezután már nem kell lakkoznunk, hadd kopjon tovább az idővel a bútorunk

Vintage

Leginkább ott koptassuk, ahol a bútor idővel magától is kopna, széleken, sarkokon, hogy minél természetesebb legyen. A festékek színének megválasztásakor a vágyott enteriőr színeivel harmonizáló árnyalatokat válasszunk. Lehet az fehér, világoskék, de szürke, akár rózsaszín is. Ami fontos, hogy az alapozó és a fedőfesték színe eltérjen, így lesz majd látványos az antikolás eredménye. Ha jobb kézügyességgel vagyunk megáldva, nézzük meg ezt a videót, a szék antikolásáról is:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=cTU7P3K7PeA” width=”660″]

A stílus kedvelői ne álljanak meg az antikolásnál, folytassák a dekupázs technikával a lakberendezést. Gyönyörű kiegészítők varázsolhatók ezzel a módszerrel, amelyet más néven szalvétatechnikának is neveznek. Gyakorlatilag bármilyen tárgyat felturbózhatunk dekupázzsal, ezért érdemes megtanulni, hogy hogyan is kell.

  • Válasszunk ki egy szép szalvétát, és szedjük szét rétegeket, mert csak a legfelsőre lesz szükségünk
  •  A kivágott formát helyezzük a kiszemelt tárgyra, majd halványan rajzoljuk körbe a mintát ceruzával a tárgyon
  • Majd a körberajzolt részt speciális dekupázsragasztóval kenjük be
  • Helyezzük rá a szalvétát, majd szépen egyengessük el úgy, hogy ne szakadjon el
  • Erre jön még egy réteg ragasztó, és már kész is a minta!

Vintage otthon 6

hirdetés