Főzzünk lekvárt otthon!

A legegyszerűbb levenni a polcról, de finomabb, ha magunk készítjük. Utánanéztünk, megéri-e otthon pepecselni a lekvárfőzéssel és megmutatjuk, mivel érdemes még feltölteni a spájz polcait. 

hirdetés

Nagyanyáink és édesanyáink számára a lekvárfőzés minden nyáron “kötelező” program volt, és bár ma már hihetetlen nagy választék van az üzletekben, valamint az egyre gyarapodó pécsi termelői piacokon, a helyzet az, hogy sokkal jobban megéri rászánni az időt, és magunknak elkészíteni a kenyérre, illetve süteménybe valót. Legalábbis ezt mutatják a számok.

lekvár

[note note_color=”#dbee9b”]

Mi kell a házi lekvárhoz? 

– több kiló jó minőségű gyümölcs

A kajszibarack kilóját 240-300 forint körül már beszerezhetjük, ami 10 kg esetében 2-3 ezer forintot jelent.

– befőző tartósítószer-keverék, dzsemfix

Ha maradunk a 10 kg gyümölcsnél, akkor ez nagyon maximum 700-1000 forintot jelent.

– cukor, édesítőszer

Ízlésfüggő, hogy mennyit teszünk bele. Van, aki a befőző keverékhez igazítja 3:1 arányban, azaz három kg gyümölcs, egy kg cukor.

– egy szabad délután

A 10 kg gyümölcsből kb. 10 (700 ml-es) üveg lekvár lesz, ez a barack esetében valamivel kevesebb, hiszen a mag eltávolítása miatt veszít a súlyából.

A végösszeg tehát: 400 Ft/üveg, de ha erős rátartással számolunk, akkor 600 Ft/üveg [/note]

A fenti számadatok persze módosulhatnak, ha nem barackból, hanem mondjuk rebarbarából akarunk lekvárt főzni. Van, aki pusztán a befőttesüvegek alapos megtisztításával tartósítja a házi dzsemet, úgyhogy azt sem kötelező megvenni. Egy azonban biztos, a saját konyhánkban készített lekvár a lehető legmegbízhatóbb alapanyag.

– Én személy szerint azért főzök minden évben lekvárt, mert nem szeretnék ismeretlen hozzávalókból készült dzsemet az asztalra tenni. Persze vehetnék házit a piacon, ami valószínűleg ugyanolyan finom, de ezek már valamivel drágábbak, ha az ár és a mennyiség arányát nézzük – meséli Szilvi.

A pécsi óvónő ettől függetlenül szokott néha a termelői piacokon is vásárolni, ilyenkor jellemzően a különleges ízeket keresi. Legutóbb például csokis-almás lekvárt vett a belvárosi Gasztro piacon.

[note note_color=”#a6d8ed”]

Fertőtlenítés – Tartósítás

A befőzés egyik legfontosabb mozzanata a tárolásra szánt üvegek fertőtlenítése. Először mossuk ki forró, mosogatószeres vízzel az üvegeket, majd többször öblítsük át azokat. Külön fertőtlenítőszerre nincs szükség. Ezután a még forrásban lévő dzsemet, lekvárt töltsük – egyszerre csak 3-4 – jól zárható üvegbe, majd azonnal csavarjuk rá a tetejét, és fordítsuk fejre. Ilyenkor a forró töltelék sterilizálja a zárókupakot és az üvegben rekedt kis levegőt. Gyakorlatilag nem marad benne penészgombacsíra, amitől később meg tudna romlani. Öt perc fejreállítás elegendő.[/note]

csatni

A lekvárfőzés mellett az utóbbi években Magyarország háztartásaiban is elterjedőben vannak az úgynevezett csatnik (chutney). Az indiai konyha remeke (amit egyébként a brit gyarmatosítók honosítottak meg Keleten) a lekvárhoz kísértetiesen hasonlító készítmény. Tulajdonképpen egy sűrű mártásról van szó, melyben jellemzően felismerhető méretűek a gyümölcs- és zöldségdarabkák, általában húsételek mellé adagolják, de kenyérre kenve is fogyasztják. Ízvilága igen változatos, jellemzően sós, de van erős-pikáns, sőt savanykás is. A fűszerezésnek csak a fantázia szab határt, gyakran megbolondítják chilivel, borssal, gyömbérrel, kurkumával, köménnyel vagy ecettel.

[box title=”Szilva csatni” box_color=”#e897b0″]

Hozzávalók:

675 g szilva
2 evőkanál friss gyömbér
100 g mazsola
350 g zöld paradicsom
50 g fokhagyma
2 ek curry
450 g barnacukor
1 tk só
450 g vöröshagyma
450 ml borecet
1 db chilli paprika

Elkészítés:

A gyümölcsöket és zöldségféléket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, majd egy nagy lábasba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a sót. Feltesszük főni és állandó keverés mellett 45-50 perc alatt összefőzzük a hozzávalókat. Végül hozzáadjuk az ecetet és még 5 percig főzzük. Ha kész a csatnink, akkor sterilizált befőttesüvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejére állítjuk. Így évekig eláll. [/box]