Fűszerkert a teraszon

Bár már a szuper- és hipermarketekben is könnyedén hozzájuthatunk friss fűszernövényekhez, ezek hamar elfonnyadnak és használhatatlanná válnak. Épp ezért érdemes őket saját kiskertünkben nevelgetni, hogy aztán mindig kéznél legyenek, ha szükségünk van rájuk a konyhában. Többségüknek nincsenek nagy igényei, ezért akár a balkonon is elvannak és még szépen is mutatnak.

hirdetés

Általános információk

A készen vásárolható cserepes fűszernövények tőzeges talajba vannak ültetve, ami lényegében a szaporító közegük, ezért ha hosszú távú terveink vannak velük, akkor érdemes őket mihamarabb átültetni, hogy nagyobb termőterületük legyen. Laza talajszerkezetben érzik jól magukat, ilyen lehet a homokkal komposztált virágföld. Faaprítékkal vagy egyéb mulcsozó (talajtakaró) anyaggal takarjuk le a földet, hogy a nap ne szárítsa ki. Ha mód van rá, déli fekvésű erkélyre tegyük a fűszernövényeket, mert nagy a napigényük – amennyiben erre nincs lehetőség, akkor is a lehető legnaposabb sarkot válasszuk ki. Bár különösebben nem igényesek, azért rendszeres gondozásra szükségük van, és az a jó, ha fel is használjuk, vagyis rendszeresen metsszük őket.

nő kert

Mit ültessünk a balkonra?

Legalkalmasabbak az oregano, a bazsalikom, a petrezselyem, az újhagyma, a rozmaring, a kakukkfű, a menta és a zsálya. Ha egy cserépbe több növényt ültetünk, arra kell figyelni, hogy vízigényük szerint párosítsuk őket. A rozmaring, kakukkfű, zsálya és az oregano kevesebb vizet igényel. A metélőhagyma, menta, metélőpetrezselyem, a citromfű, lestyán és a tárkony talaját nem árt nedvesen tartani. Fontos még, hogy az edény vízáteresztő legyen.

Néhány konkrét példa

Kakukkfű

Magról és palántáról is szaporíthatjuk, gyorsan növekszik. Március közepén ültethetjük szabadágyba, 25-30 cm-es sortávolságra. Gyorsan növekszik, a szárazságot is jól tűri, cserépben és ládában is jól érzi magát, kedveli a napot.

Rukkola

Tavasztól őszig folyamatosan vethetjük magját a balkonládába. 10-20 fokos hőmérsékleten már 5-10 nap alatt csírázik. Tápanyagban gazdag talajra van szüksége, de nem igényel különösebb gondoskodást. Nem kell minden nap meglocsolni.

Petrezselyem

25-30 cm-es sortávolságra érdemes elvetni a magját március-áprilisban. Kedveli a meleg, napos helyeket, de félárnyékban is szépen fejlődik. Földjét érdemes állandóan nedvesen tartani, de ne öntözzük túl. Május végétől őszig folyamatosan szedhetők róla friss hajtások.

FŰSZERNÖVÉNY

Bazsalikom

Egynyári fűszernövény, ezért minden évben újra kell vetni és ültetni. A vetés optimális ideje: április vége, május eleje. Fényre csírázik, ezért ne takarjuk be. Ha 10 cm-nél magasabbra nő, vissza lehet vágni, amitől még erőteljesebben fog hajtani. napos meleg erkélyeket kedveli, ne hagyjuk kiszáradni a földjét, bőségesen locsoljuk.

Menta

Érdemes inkább tőről szaporítani, vagyis a készen vett kis bokrot nagyobb edénybe ültetni. Ilyenkor nem kell leverni róla a földet és figyeljünk rá, hogy a kis hajszálgyökerek ne sérüljenek meg. Átültetést követően alaposan locsoljuk meg a mentabokrot, aminek egyébként is nagy vízigénye van.

menta