Gazdálkodj okosan, hogy pihenni mehess!

Már a nyaralásra készülsz a barátokkal vagy a szerelmeddel, ám hogy miből fogod majd fizetni az utat, egyelőre komoly fejtörést okoz? Hogyan foghatod meg a pénzt úgy, hogy ne kelljen fájó lemondások között élned, míg összejön a szükséges összeg? Kezdj el számolni és tudatosan félretenni már most! Íme, néhány apró, ugyanakkor több ezer forintot jelentő trükk, amivel közelebb kerülhetsz álmaid nyaralásához!

hirdetés

A tervezés első lépése, hogy kiszámolod, mennyi idő alatt mennyi pénzt kell megtakarítanod a célod eléréséhez! Ha ezzel megvagy, máris belevághatsz a „gyűjtögetésbe”!

1. Foglald keretbe kiadásaidat!

Ahhoz, hogy félre tudj tenni, elengedhetetlen tudnod, hogy mennyiből gazdálkodhatsz és milyen fix kiadásokkal (lakbér, rezsi stb.) kell az adott időszakban számolnod. Add össze, hogy ezen felül mennyire van szükséged az étkezés illetve kikapcsolódás fedezésére, a többit pedig süllyeszd el egy borítékba. A rendelkezésedre álló összeget oszd be napokra vagy hetekre lebontva, az a fontos, hogy ezt ne lépd túl, és akkor se nyúlj a spórolt pénz után, ha kicsit szűkösebbé válik a hét!

pénzt spórol

2. Lassan járj, több pénzed marad!

Futás a munkába, és onnan haza. A rohanós mindennapokban valahogy az ember mindig úgy érzi, késésben van. Noha nehéz összegben kifejezni, de tényleg az időnk válik a legdrágább kincsünkké: a kapkodás és a sietség pénzben is mérhető. Reggelire pár falat pogácsa a pékségből, mivel főzni nem volt idő, délben jöhet az ételrendelés. Sok kis apróság nap mint nap, ami egyébként kiküszöbölhető kiadás. Kelj fel korábban, reggelizz otthon, hétvégenként pedig – ha teheted – főzz előre! Az eredmény, hogy egészségesebben táplálkozol, ráadásul komoly összegek maradnak a zsebedben.

3. A kulcs a fokozatosság!

Ha nem szeretnénk egyből mindenből visszavenni, érdemes kicsiben kezdeni. Először tehát olyan összeget tegyél félre, amit alig vagy egyáltalán nem érzel meg a napi rutinjaid során sem. Kezdd el heti 100, vagy 200 forinttal, a lényeg, hogy ezt szépen fokozatosan, rendszeresen emeld. Ha apránként teszel félre, kevésbé érzed a hiányát, ráadásul észrevétlenül  gyűlik össze egy fürdőruha vagy egy csinos napszemüveg ára.

ruha

4. Ne szervezz programot bevásárlóközpontba!

A szabadidődet ne a boltok csalogató kirakatai között töltsd, az unaloműző sétálgatásnak ugyanis legtöbbször felesleges shoppingolás a vége. Ilyenkor általában olyan dolgokat veszel, amire semmi szükséged. Ha céllal mész plázába, akkor vigyél listát a beszerzendő dolgokról. Ha csak egy kis időt töltenél a barátokkal, irány a természet, piknikezzetek egyet a szabadban!

5. Gardróbvadászatra fel!

Nagyon szeretnél egy új szoknyát vagy ruhát, amiben tündökölhetsz a nyaralás alatt, de minden forintod az utazásra van félretéve? Teljesülhet a vágyad pénz nélkül is, elég hozzá pár barátnő, akivel belecsaphattok egy kis ruhacserébe. Keressétek elő megunt cuccaitokat és válogassatok kedvetekre a másik népszerűtlen holmijai között. Így kiadások nélkül is bővítheted ruhatárad.