Gondold újra az otthonod a pécsi Design Héten!

Ha már unod a banánt, és nem szeretsz hazaérkezni ugyanarra a látványra, bőven gyűjthetsz inspirációt lakásod felújításához a szeptember végén induló DesignPécs során. Az esemény idei témája ugyanis a lakóterek, otthonok világát helyezi középpontba.

hirdetés

Biztos mindenki hallott már a nagy kaliberű fővárosi Design Hétről, melyet minden évben ősszel tartanak a szervezők. Idén szeptember 25 és október 4. között, kísérőrendezvényként második alkalommal csatlakozik Pécs is az eseménysorozathoz, és DesignPécs név alatt számos helyi tervező és alkotó bemutatkozik majd.

Interaktiv_mesekonyv1

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti és MIK Kara, valamint a Kreatív Ipari Klaszter, Pécs várossal együttműködésben megrendezett DesignPécs a tavalyi évhez hasonlóan, elvonatkoztatva a fő témától, az ipari fellendülés és technológia irányába mozdul el, és erre invitálja partnereit is.

– 2015-ben az eseménysorozat központi témája a Home Sweet Home címet kapta, mely a lakóterek, otthonok világát helyezi középpontba. Beton, textil, bútor, 3D, csomagolástervezés, fotókiállítás, kovácsműhely, ékszer, divat, design vásár, köztéri installáció, Okostojás bajnokság – ez lesz a DesignPécs – avat be a részletekben Rabb Szabocs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs osztályvezetője. Hozzáteszi, hogy lesz egy kifejezetten lakberendezéses “szakasz”, amely a Mária utcai Klubban fog megjelenni.

A rengeteg résztvevő művész közül bemutatunk párat, íme a részletek:

Svastits Krisztián, Svastits Photography:

Egy fotókiállítással készülök, amely “Pécs a falon” címet kapta. A városban készült fotókat állítok majd ki, amelyek különleges időben, vagy szokatlan időjárási körülmények között elkapott pillanatokat jelenítenek meg. Mivel az idei Design Pécs témája a lakberendezés, ezért olyan képeket fogok bemutatni, melyek jól illeszkednek egy modern vagy akár stílbútorokkal berendezett enteriőrbe is. Külföldön a lakásokban, irodákban gyakorta felbukkannak az adott városban készült fotók, festmények, műalkotások. Azt gondolom, hogy szerencsések vagyunk, mert Pécs van annyira szép város, van olyan hangulata, amely alapján helye van a lakásban is, azaz egy pécsi képnek egy pécsi falon. A nagyméretű faliképek a kiállítás után megvásárolhatók.

A piros esernyőpecsma Svastits Photography

Markó Viktória, képzésvezető, lakberendező:

A Szitakötő kreatív suliban többek között lakberendező képzés zajlik. A Design Pécs során láthatják az érdeklődők, hogy hogyan dolgozunk mint tervezők, hogy készítünk belsőépítészeti terveket és vállalkozások részére komplett arculatot. Ha a látogató részt vesz a programunkon, és Facebookon elküldi előzetesen a kérdéseit, alaprajzát, bútorainak méreteit, stb, akkor elkészítjük számára a terveket, és akár 3D-s programban is láthatja a terveket a helyszínen. A kimondottan a Design Pécsre létrehozott oldalunk már szeptember 15-től működik, a terveket pedig személyesen a nyitott műhelyen lehet megtekinteni.

Szolga Hajnal, a Klub közösségi alkotótér egyik ötletgazdája, és a Licorice egyik tulajdonosa:

A Licorice („medvecukor”) márkanév arra utal, hogy társadalmi vállalkozásunk használt kerékpárgumi belsőből készít ékszereket, divat kiegészítőket. Hulladékból alkotunk hordható, divatos ökodesign tárgyakat, ezáltal csökkentjük a környezetünkben felhalmozódó hulladékot. Termékünk 2013-ban lépett piacra az én, és Pataki Erika gondozásában. 2014-ben Pécsett a Ferencesek utcájában saját showroomot nyitottunk pop up jelleggel a Belváros Újratöltve program keretében. Nem sokkal később a Király utcában nyitottunk ideiglenes showroom-ot, amit a design hét keretében szeretnénk újra megnyitni – hogy mindenkit inspiráljunk a “csináld magad”, és ökodesign mozgalmakra, a lakberendezés keretein belül is.
Orgonamanufaktura1
A tavalyi Design Pécs is nagy sikereket ért el

A sok program közül kiemelnénk még a Rovitex kedvezmény napjait, mely 2 napos nyílt nappal, workshoppal és kiállítással várja az érdeklődőket, de a pécsi gyermekruha márka, a Chiriboo is bemutatja az őszi kollekcióját. Lesznek ezeken kívül másfajta izgalmas történetek is, mint például az Okostojás bajnokság, ékszer kiállítás, kovácsműhely, csokicsomi és Hexist designszék kiállítása, Lafarge beton kiállítása, design kommunikáció és vevőszerzési előadás, kesztyűs múzeum.

A program védnöke dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Valamint dr. Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

  • Fóris Béla

    Adjatok rá pénzt, ne csak a tolvaj bolsik éljenek jó körülmények közt.