Grill tipp – útikalauz kétbalkezeseknek

Végre nyár! Ilyenkor egy jó társaság mellé, egy jó grillezés dukál. No de mi van akkor, ha még tüzet rakni sem tudsz? Mi segítünk! 

hirdetés

Na jó, mi sem tudunk tüzet rakni neked, de abban viszont tudunk tanácsot adni, hogyan kezdj neki, ha eddig még csak filmen láttál ilyet. Ha meg nem, akkor adunk pár tippet, ami jól jöhet.

1. Ha nincs helyed vagy épp grillsütőd – csinálj, de okosan!
Nem mindenki lakik kertes házban, de ettől függetlenül grillezni lehet. Ma már a hipermarketekben kapni olyan “hordozható grillsütőt”, azaz egyszer használatos grill tálcát, ami akár egy kis háti táskában is elfér. Hatékonysága pedig közelít nagyobb társaihoz, annyi előnnyel, hogy ebbe már be van készítve a faszén is. Tehát nincs más dolgod, mint meggyújtani. Ezután már magától izzik a kis tálca sütő. Árát tekintve sem vészes: 800-1500 forint körül kapható.

Tipp: ezzel bizony nem vagy helyhez kötve, lehet bárhol, ahol ér az ebédidő.

2. Hagyj magadnak és a tűznek is időt
Ha olyan grillsütőd van, amiben tüzet is kell rakni, akkor azt faszénnel vagy fabrikettel teheted meg. A fabrikett jobb választás. Ez a gömböcske ugyan nehezebben melegszik be, de tovább izzik. Így sokkal több húst tudsz rajta sütni, sőt a hús is nehezebben ég oda, mivel egyenletesebben adja le a hőt. De erre több időt kell szánnod, jó 20-30 perc, mire kellőképpen bemelegszik és “lenyugszik” a tűz a sütéshez.

Tipp: amennyiben nem akar meggyulladni a tűz, egy egyszerű lapáttal legyezheted. A kis szél, azaz oxigén hatására gyorsabban izzik, kap lángra. Persze használhatsz grillbegyújtó folyadékot is.

3. Ég a tűz, süthetünk
Mielőtt ráhelyeznéd a húst, ha tudod olajozd meg a rácsot. Ez segít, hogy ne égjen oda az ételed. Mindig figyelj arra, hogy ha lángra kap a tűz, akkor vedd le a húst, mert nem minden ételnek tesz jót, ha tűz éri, mivel odaég.

Tipp: ha lángolni kezd (ami előfordulhat, mivel csöpög a húsból a zsiradék) egyszerűen csak fújd el vagy egy spriccelővel locsold meg egy kis vízzel. Így nem kell lekapkodni folyton a rácsot és a megpakolt kaját.

Ilyen dolgokkal szembesülnek majd a gyerekek
Zöldségeket is lehet grillezni

4. Vega grillezés 
Bizony ilyen is van és milyen finom tud lenni egy jó kis kukorica, gomba vagy épp paprika.

Tipp: a zöldségeket hagyd a végére, mert azok gyorsan kihűlnek és újramelegítve tudjuk, csak a töltött káposzta jó.

5. Órákon keresztül grillezel – tárolj okosan!
Ugye ismerős az a kép, hogy a társaság jól mulat, te meg a grillrács mellett izzadsz órákon keresztül? Nem? Akkor szerencsés vagy. De ha mégis te vagy a társaság szakácsa, akkor bizonyára tudod, hogy időt spórolsz meg, ha már rögtön úgy tárolod a húst, hogy az ne hűljön ki.

Tipp: jöhet a jó öreg, hőálló jénai tál. Amit ha megpakolsz és a tetejét ráteszed, hosszú ideig melegen tartja az ételt. Ha mégis kihűlne, akkor pedig egyszerűen rá tudod tenni a rácsra és pikk-pakk megmelegszik.

6. Köret – oh, a csodás sült burgonya
Talán nem ártott volna ezzel kezdeni. Hiszen a krumplikat, ha felszeleteled, megsózod és hagymával és alufóliába csomagolod, mennyei manna lesz belőle. És semmi dolgot nincs vele, csak várni-várni, persze néha nem árt rákukkantani, nem ég-e oda.

Tipp: hagyd rajta a héját, mert ha ügyesen csinálod, ropogós lesz.

7. A legfontosabb: a kalóriákat ne számold
A grillezéshez egy jó pofa deres sört vagy egy jó hideg fröccsöt képzeltünk el, ahogy a gyöngyöző poharakban megcsillan a naplemente. Egészség!