Gyógyító masszázs a pécsi babáknak

Észak-Indiából származó, évezredes fogásokat sajátíthatnak el Pécsen a kismamák. A védőnők ugyan már alkalmazzák a gyógyító erejű fogásokat, most már az anyukák is egyre több helyen próbálhatják ki. Hatásuk garantált segítséget jelent alváspanaszokra, székrekedésre és a baba-mama kapcsolat elmélyítésére egyaránt.

hirdetés

Már két hónapos kortól ajánlják a védőnők és bizony egyre többen élnek is a babamasszázs nyújtotta lehetőségekkel Magyarországon. Pécsen pedig szinte minden adott ahhoz, hogy azok az anyukák, akik eddig nem találkoztak volna vele, megtanulják a technikát.

– Ha a védőnők nem mutatják meg, akkor számos pécsi helyen próbálhatjuk ki ezeket a fogásokat. Ilyen alkalmakkor az anyukák a saját babájukon tanulják meg a mozdulatsorokat, amiket aztán otthon, egyedül is végezhetnek – mondja Gellérné Vizhányó Éva, aki maga is oktatja az anyukákat, és saját 10 hónapos kislányán mutatja mit és hogyan kell csinálni.

Két hónapos kortól ajánlják a masszázst
Két hónapos kortól ajánlják a masszázst

A masszázs egyébként nem tart sokáig és persze mindig a gyermekhez igazodik – teszi hozzá Éva. Így ha a gyerek hason szeret lenni, nyugodtan lehet a hátát simítani, vagy ha a kezével játszik, akkor addig a lábát nyomkodni.

– A gyerekek is szeretik, ahogy a felnőtteknek is nagyon jól esik. A babák pedig még érzékenyebbek az érintésre, nekik ezért ez még fontosabb – mondja Éva.

És hogy mire hat pontosan? A hasfájós babáknak kifejezetten ajánlják, de a székrekedésen is sokat lehet segíteni. Ha a gyerek megszokja és szereti is ezt a fajta törődést, akkor jó hatása van a baba-mama közti kapcsolatra is.

A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.
A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végzik

– Az én gyerekeim – egyik 10 hónapos, másik 3 éves – ha meglátják a krémet, akkor tudják, mi következik és élvezik a közösen eltöltött perceket. Csak ajánlani tudom minden anyukának, hogy próbálják ki – mondta.

Egy-egy babamasszázs 20-30 percig tart, attól függően, hogy a gyerek hogyan áll hozzá. Ennyi idő alatt akár tetőtől talpig át lehet simogatni a kicsit. A szülőknek körülbelül 2-3 alkalom elegendő ahhoz, hogy az összes technikát elsajátítsák és ha van rá idő, alkalmazzák is otthon.

Pécsen többek közt a védőnők adhatnak segítséget a babamasszázs elsajátításában, valamint a Mazsola Családi Térben is kaphatnak az anyukák bővebb felvilágosítást hétfőnként 10.00 órától. Ezen felül a babatornák számos más helyen is elérhetők. Érdemes a helyi gyermekorvosnál érdeklődni, hogy lakóhelyünkhöz melyek a legközelebbi lehetőségek.