Gyógyszer nélkül a fejfájás ellen

Megint széthasad a fejem! Akik érzékenyek a frontokra, azoknak az őszi időszakban még több keserves órát okoz a probléma. Ha valaki nem akarja különböző fájdalomcsillapító gyógyszerekkel tömni magát, rengeteg alternatív módszer létezik, amivel legyőzhető a fejfájás.

hirdetés

Le a mesterséges szerekkel?

Manapság egyre többen osztják a vélekedést, miszerint a gyógyszerek hosszú távon káros hatással vannak a szervezetre, ezért érdemes minél kevesebb bogyót szedni. A leggyorsabb megoldás a fejfájás esetében is a fájdalomcsillapító tabletta, ugyanakkor nem ez az egyetlen hatásos módszer. Megkérdeztük dr. Forrai Márta természetgyógyászt, ő milyen alternatív megoldásokat javasol.

Fontos a diagnosztika

– Sem hagyományos, sem alternatív orvoslás nem létezik diagnózis nélkül, ezért a fejfájás kezelése előtt is fontos kizárni az életet veszélyeztető kórképeket, például a daganatos megbetegedéseket – mondja Forrai doktornő. Akinél gyakran jelentkezik ez a probléma, annak érdemes elmennie egy kivizsgálásra, hogy a komolyabb betegségek kiszűrhetők, felismerhetők legyenek.

Életmódváltás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire pozitív hatással van szervezetünkre az életmódváltás. A rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, a dohányzás és az alkohol mellőzése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsük a fejfájás kialakulását.

– Az is fontos, hogy szervezetünk kipihent legyen, vagyis relaxáljunk eleget, mert a sok stressz és a folytonos nyüzsgés szintén kiválthatja a fájdalmat – figyelmeztet a doktornő. Emellett kiemeli, hogy rengeteg olyan ételízesítőt fogyasztunk, amelyek rossz hatással vannak a szervezetünkre. Ilyen például az egyik leggyakrabban alkalmazott ízfokozó, a nátrium-glutamát, ami megtalálható leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben.

– Emésztési problémák és a felgyülemlett méreganyagok is okozhatnak fejfájást, ezért a rendszeres méregtelenítés segíthet abban, hogy ritkábban alakuljon ki fájdalom.

A test harmóniája

Fejfájásunk izom eredetű is lehet, ezért különböző masszázsok is segíthetnek. Ilyen például a thai-, a talp- és reflexzóna masszázsok, továbbá az akupunktúra és az akupresszúra is. Csontkovácshoz is fordulhatunk, ha gyakran fáj a fejünk, továbbá a mozgásterápiák közül a jóga is jótékony hatással bír.

És a népi gyógymódok?

Borsmentaolaj, levendulaolaj, oregánó, citromfű, torma – ez csak egy kis ízelítő abból, amit az interneten találhatunk, ha rákeresünk a „fejfájás kezelése gyógyszer nélkül” szavakra. Dr. Forrai Márta azonban azt mondja, az illóolajokkal érdemes óvatosan bánni, mert egyes migrénes betegeknél csak rontják a helyzetet. Ettől függetlenül vannak olyan gyógynövények, amik hatékonyak lehetnek, főként a méregtelenítő hatásúak.

A borsmentaolajat a halántékba és a homlok bőrébe javasolt bemasszírozni, a citromfüvet pedig leforrázva, ital formájában kell fogyasztani. Utóbbi stresszoldó hatása miatt lehet eredményes.

A kávé

A koffein hatása a fejfájásra nem egyértelmű, ugyanis paradox módon egyszerre lehet gyógyír és kiváltó ok is. Akik rendszeresen kávéznak és egyszer kihagyják, megfájdulhat a fejük. Ugyanez igaz, ha túl sokat fogyasztunk a fekete nedűből. Ugyanakkor régen a patikusok koffeint tettek a gyógyszerekbe, szóval jótékonysága régóta igazolt.

 

hirdetés

Hirdetés