Gyűrűhúzás élesben – videón a lánykérés

Vicces, kreatív, nyálas, klisés, uncsi, flashmobos. Az interneten megtalálható lánykérő videók tárháza kimeríthetetlen. Az ember azt gondolná, minden megtörtént már, ami egy lánykérésen megtörténhet, nincs új a nap alatt. De vajon miért érzik szükségét egyesek annak, hogy a földkerekség teljes lakossága, sőt az utókor is részese legyen életük egyik legbensőségesebb pillanatának?

hirdetés

A jelenség persze egyáltalán nem szokatlan, gondolnánk, pedig mégis – mondja Guld Ádám, a Társadalom- és Médiatudományi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi tanársegédje. Bár a közösségi oldalak bő tíz éve részét képezik az életünknek, csak az utóbbi időben figyelhető meg az, hogy a felhasználók életük minden másodpercét megosztják az ismerőseikkel fotók esetleg egy videó kíséretében.

– A társadalomtudósok a köz- és magánszféra határainak összemosódásában látják a jelenség magyarázatát. Magánéletünkben jóval gyakrabban megjelennek a közélet ügyei, de talán még ennél is fontosabb változás, hogy intim szféránk is egyre nagyobb nyilvánosságot kap. Ez korábban szinte elképzelhetetlen lett volna – magyarázza a szakember.

eljegyzés, lánykérés, gyűrű

A lánykérő videók terjedéséhez hozzájárul az is, hogy a közösségi média műfaji struktúrája csaknem hetente produkál új formanyelveket – és valójában ezek a videók is egyfajta trendnek, műfaji újításnak, típusnak számítanak. Ilyen módon az egész folyamat, az esemény rögzítése és posztolása egyfajta rítussá válik. Ha pedig a trend tartós lesz, akkor mindez beleépülhet a lánykérés folyamatába. Egyszerűbben fogalmazva, nem lesz gyűrűhúzás közzététel nélkül.

Ezt a videót például több mint 30 millióan látták. Mondjuk kreatív, az biztos!

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=pnVAE91E7kM” width=”670″]

Harmadik összetevőként említhető meg az a tény, hogy az online médiának mint kommunikációs közegnek fontos jellemzője a képiség, legyen szó állóképről vagy videóról – így Guld Ádám. Ebből is adódik, hogy a felhasználók ingerküszöbét a kapcsolati státusz megváltoztatásával, vagy egy szimpla szöveges közléssel jóval nehezebb megütni, mint egy beszédes fényképpel, illetve megható klippel.

A lánykérő videók közkincsé tételének persze nincsen óriási veszélye, a kérdés sokkal inkább az, hogy vajon átélhető-e úgy egy bensőséges pillanat, ha közben az ember azzal van elfoglalva, hogy azt kamerára vegye (vagy vetesse) és feltöltse egy videómegosztóra?

eljegyzés, lánykérés

A kérdésre nincs válasz. Egy dolog azonban biztos, egyes turizmuskutatók elképzelései szerint nagyon sokan nyaralás közben már csak kamerájukon keresztül látják a látnivalókat, ilyen módon a nevezetességek felkeresése nem azért történik, hogy átéljék a hely atmoszféráját, hanem csak azért, hogy elkészüljenek azok  a fényképek vagy videók, amit később feltöltenek a közösségi oldalakra.