Ha fájdalmas a menstruáció

Minden nő tudja, hogy a menstruáció időszaka, illetve az előtte lévő pár nap kellemetlen, sőt olykor igencsak fájdalmas. Ám azt, hogy pontosan milyen tünet és mikortól számít kórosnak, nehéz megítélni. Végső igazságokat nem nagyon lehet mondani, mégis megpróbáltunk utánajárni, hogy milyen esetben forduljunk mindenképpen nőgyógyászhoz.

hirdetés

Senki nem maradhat ki

Ingerlékenység, derékfájás, görcsök, puffadás, olykor nyilalló, szúró fájdalom, émelygés és hányás. Ki-ki kedvére szemezgethet azokból a tünetekből, amik érintik a havi vérzés ideje alatt. Van, akinek jobb, van, akinek rosszabb, de valamilyen módon szinte mindannyian megérezzük ciklusunk ezen szakaszát.

A fájdalmak oka jellemzően ártalmatlan és természetes jelenség. A méh falában levő erek összehúzódása és a méh izmos falának összehúzódásai a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A kérdés csak az, hogy melyek azok a típusú fájdalmak, amik még beleférnek a normális kategóriájába, és melyek azok, amik már túlmennek a határon?

menstruációs fájdalom

Mit kell figyelni? 

Nagyon könnyű lenne az egész, ha a fájdalom mértékétől és típusától függően megállapítható lenne, hogy a menstruáció az egészséges mederben folyik, vagy valami elváltozás van a háttérben. De persze nem ilyen egyszerű a helyzet, már csak azért sem, mert mindenkinek máshol van az egyéni fájdalomküszöbe, ráadásul számos lelki tényező befolyásolhatja a menzesz megélését. Nehéz lenne tehát megmondani, hogy kóros-e, ha fáj.

Bálint Írisz Boglárka pécsi nőgyógyász éppen ezért azt tanácsolja, próbáljunk visszaemlékezni az első évekre.

– A menstruációs fájdalom lehet primer (elsődleges), vagy szekunder (másodlagos). A primer dysmenorrhoea azt jelenti, hogy a menstruációs panaszok a serdülőkor óta fennállnak. Ezek hátterében általában örökletes tényezők – családi halmozódás – vagy veleszületett szervi variánsok – mint a hátrahajló méh – állhatnak. Szekunder dysmenorrhoea esetén a menstruációs panaszok a pubertásban még a normális kereteken belül vannak, de később fokozatosan, vagy hirtelen erősödő panaszok jelentkeznek.

Fogamzásgátló, terhesség, menstruációs fájdalom

A nőgyógyász hozzáteszi, természetesen mindkettő fajta fájdalmat érdemes jelezni az orvosunknak, az első esetben ugyanis enyhíthetünk a panaszokon különféle módszerekkel, például fogamzásgátlóval, gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal vagy gyógynövénykészítményekkel. Ám azok, akik úgy gondolják, a második típusba tartoznak, mindenképpen forduljanak szakemberhez, mert a háttérben állhat akár endometriosis, mióma, vagy kismedencei gyulladás, amikspeciális kezelést igényelnek.