Ha túl nehéz az iskolatáska

Az iskolatáska és annak tartalmának súlya igencsak egészségkárosító lehet a kisiskolás gyerekekre nézve. Ám sajnos nincs mese, a diákoknak napról napra a hátukon kell cipelniük a több kilós terhet. De mit tehetünk akkor? 

hirdetés

A gyerekek nem cipelhetnének a hátukon a súlyuk 10%-nál nehezebb pakkot – legalábbis ez áll a témába vágó hazai és nemzetközi kutatásokban. Egy 40 kg-ot nyomó diák tehát maximum négy kilós iskolatáskával rohangálhatna. Épp ezért 2005-ben született egy miniszteri rendelet arról, hogy egyes napokon a táska súlya nem haladhatja meg a 3 kg-ot.

Ennek ellenére sokszor már a táska és a benne lévő üres tolltartó, vagy mappa több mint három kiló, vagyis nem éppen meglepő, hogy a szabályozás betarthatatlan.

iskolatáska

[note note_color=”#e1f3aa”]

Próbálnak könnyíteni a terhelésen

Alsós gyermekek szüleitől megtudtuk, hogy több pécsi iskolában a pedagógusok megpróbálják megkönnyíteni a kisdiákok életét. Egyes tanítónénik beszedik azokat a tankönyveket, amelyekre éppen nincs szükség, így nem kell őket naponta cipelni, máshol pedig a padban hagyhatják a könyvek egy részét az iskolások. [/note]

A megfelelő táskán van a hangsúly

A túl nehéz és nem megfelelően hordott táska sérülést és fájdalmat okozhat, ezért az iskolatáska kiválasztásnál legyünk tudatosak és elővigyázatosak – tanácsolja Gréci Viktória, a PTE Neurológiai Klinikájának gyógytornásza. Legelőször is, a táska ne legyen már üresen is túl súlyos.

– Ezen kívül figyeljünk arra, hogy ergonómiailag tervezett, gerincoszlophoz igazodó hátfallal rendelkezzen, ez ugyanis minden oldalról megtámasztja a gerincet és követi a test vonalát, így megakadályozva a görnyedt tartást – fejti ki a szakember.

A gerincferdülést megkímélendő két vállra akasztható fazont válasszunk, ami segít az egyenlő súlyelosztásban is. A vállpánt legyen széles és párnázott, ami nem vágja a kicsi vállát és nem csúszik le. Jó, ha a vállpánt állítható, így vastagabb kabát előkerülése esetén is kényelmes lehet a hordása. Sok könnyű rekesszel rendelkezzen, ami abban segíthet, hogy egyenletesebben oszthassuk el a cipelnivalókat.

iskolatáska, iskola, gyerekek, diák

Erősítsük az izomzatot

A legjobb, ha a diák  az iskolai testmozgás mellett is rendszeresen sportol, ám ha ez mégsem így van, akkor léteznek gyakorlatok, amelyelkel otthoni környezetben is megerősíthető a vázizomzat.

– A négykézláb végezhető gyakorlatok mindig izomerősítéssel járnak, így a cicahát, kutyahát, a karok-lábak külön vagy egyidejű, azonos vagy ellentétes felemelése segít az izomfűző  (a hasizomból, a hátizomból és a farizomból áll) kialakításában – így a gyógytornász.

De óriáslabdán ülve, hanyatt vagy hason fekve is változatos gyakorlatsort lehet összeállítani – teszi hozzá Viktória. A konkrét gyakorlatokat azonban egyénre szabottan kell összeállítani, így ebben érdemes gyógytornász segítségét kérni.

[note note_color=”#b5dcf3″]

Mit tehetünk még?

– Elsődleges megelőzésként fontos a napi testmozgás kialakítása.

– Az ékpárna mind iskolai, mind otthoni használata javíthat a gyermek ülő pozícióján.

– Biciklizzünk, sétáljunk, kiránduljunk együtt és első panaszszóra nem kell felmentést kérni a testnevelés óra alól.

– Fontos a megfelelő bútor, asztal és szék kiválasztása, a számítógép monitorjának helyes alkalmazása.

– Mindemellett lényeges lenne, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelően ismeretekkel rendelkezzenek a gerincről.[/note]