Háború az irodában

Életünknek hozzávetőlegesen a felét a munkahelyünkön töltjük, így értelemszerűen a család után ott alakul ki a legtöbb feszültség és konfliktushelyzet. Megnéztünk néhány tipikus ütközési pontot. 

hirdetés

Hűtés, fűtés

Melegben a légkondi, télen pedig a radiátor ki-be és fel-le tekerése a központi probléma. Kizárt dolog, hogy a 22 fok mindenkinek megfelel, és szinte biztos, hogy a közeledben ülő kolléga fagyosabb vagy izzadósabb nálad, vagyis neki tutira 3-4 fokkal melegebb vagy hidegebb fuvataltra lenne szüksége.

Jó tanács: Elismerjük, igen nehézkes a probléma megoldása, mert bármennyire is haragszunk az illetőre, nem tehet róla, hogy milyen fázós, és mennyire érzékeny a légkondira. A kompromisszum mégis csodákra képes, mindkét félnek engednie kell egy kicsit. A réteges öltözködés például megoldás lehet, és még divatos is!

Parkolás

Kisebb udvarral rendlelkező munkahelyeken ez igen komoly feszültség forrás lehet. Különösen ott, ahol férfiak és nők dolgoznak együtt. Mert az élet hiába bizonyítja újra és újra, hogy rossz női és férfi sofőrök egyaránt léteznek, a pasik még mindig azt hiszik, hogy a gyengébbik nem képviselői képtelen beparkolni két autó közé. És akkor a kevés helyről, a valójában tehetségtelenül parkoló kollégákról és a kisebb koccanásokról már nem is beszéltünk.

Jó tanács: Közlekedj kerékpárral. Jó, jó, tudjuk, hogy ez nem minden esetben kivitelezhető. Épp ezért próbáld meg reálisan szemlélni az adott helyzetet. Mindenki hibázhat, és mindenkinek lehet rossz napja. Ismerd el, ha béna voltál, esetleg vegyél néhány órát egy oktatótól (ártani biztosan nem fog). De, ha a kollégák csak úgy, minden indok nélkül ócsárolnak, vagy cikiznek, hát állj ki magadért! A sértegetést senkinek nem kell elviselnie.

Bűzölgő ebéd

Sokan vannak, akik az ebédet nem a közeli étkezdében, hanem a saját asztaluknál szeretik elfogyasztani. Ugye dereng már az a brutális hal vagy hagymaszag? A legtöbben ilyenkor csendben tűrnek, és inkább elviselik, hogy még késő délutánra is étel szag terjeng az irodában, esetleg elmenekülnek, és kimennek a friss levegőre sétálni egyet. Ez azonban nem megoldás.

Jó tanács: Egész egyszerűen szólj a kollégának, hogy legközelebb a konyhában fogyassza el az ebédjét. Ne legyél sértő, nem kell elárulni, hogy mindenki rosszul van a szagáradattól, csak kérd meg illedelmesen. Akár azt is felajánlhatod, hogy szóljon, és legközelebb vele tartasz egy ebédre: az étkezőben!

Órákig tartó telefonálgatás 

A munkahelyeken egyáltalán nem ritka, hogy a kollégák magán- és céges ügyeiket is az asztaluknál ülve, kényelmesen intézik. Felhívják a mobiljukról vagy a vezetékes telefonról aput, anyut, az éppen aktuális pasit, esetleg egy frissen elhagyott barátnőt. Ez önmagában nem is lenne probléma. Ugyanakkor vannak, akik még ezt is idegtépően oldják meg: kiabálnak, ordítanak, mintha süket lenne a másik. Órákig ecsetelik magánéletük részleteit, az iroda pedig azon imádkozik, hogy a hívott fél mikor hajt alagútba, és szakad meg a vonal. Az hosszadalmas, asztal melletti cseverészés különösen idegesítő lehet az egyterű irodákban.

Jó tanács: Ha kevésbé sértődékeny a munkatárs, akkor a további esetek elkerülése érdekében lehet cukkolni a hallottakkal, így elképzelhető, hogy legközelebb már diszkrétebb lesz. Ha érzékeny lelkületű kollégáról van szó, akkor viszont halkan kell figyelmeztetni: mivel hangosan beszél, a többiek nem tudnak tőle dolgozni.

Piszkálódó megjegyzések

A munkatársak egy része (nem tudni miért) úgy gondolja ért a divathoz, a színekhez, az ékszerekhez, és ahhoz, hogy mi áll jól neked. Tévedés ne essék bírjuk a kritikát, de a legtöbb ilyen megjegyzés általában abszolút hozzá nem értők szájából hangzik el. A női kollégák inkább a hátunk mögötti sugdolózásra hajlamosak, de a kritikus férfiak szemtől szemben kérdeznek rá, esetleg csattannak fel egy-egy számukra értelmezhetetlen kiegészítő, illetve összeállítás láttán.

Jó tanács: Először is szögezzük le, akit igazán érdekel, a külsőd, azaz a barátodnak tekinted, az nem a folyosón vakkant majd utánad egy:“Nagy a segged ebben a gatyában” kezdető megjegyzést. Az ilyen munkatársaknak vélhetően a saját hátsó felükkel van komoly problémájuk, nem a miénkkel. Szóval nem igazán érdemes vitatkozni velük, ettől függetlenül ne feledd, a sértegetést nem kell elviselned. Ha eleged van abból, hogy valaki túl sokat foglalkozik az öltözködéseddel, a sminkeddel és zsírpárnáiddal, vagy állandóan ironikus megjegyzéseket tesz rád, akkor bátran vedd fel a harcot, állj ki magadért!

És még egy: Azért mielőtt kiosztanád a kollégát, mérlegelj, és számolj el tízig. Lehet, hogy nem olyan súlyos a helyzet, ilyenkor pedig érdemesebb poénosan felfogni a cikizős megjegyzéseket.