Hagyjuk otthon a pénztárcát!

Na nem örökre, csak mára. Pénteken van ugyanis a nemzetközi Ne vásárolj semmit nap!, mely vidám és kritikus tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása és a reklámok tukmálása ellen. E jeles nap alkalmából – a Pécsi Zöld Kör segítségével – összeszedünk néhány jó tanácsot, amikkel megúszhatjuk a mai napi költekezést.

hirdetés

[box title=”Kerüljük el a boltokat!” box_color=”#df2b59″]A Ne vásárolj semmit! napot 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott. Ezáltal akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Mottója az volt: Ami elég, az elég! Azóta egyre több ország vette át a Ne vásárolj semmit! napot.

Ez a nap egyfajta fogyasztói böjt. Amire nagy szükség is van, főleg annak a ténynek ismeretében, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát. A gazdag országok – köztük Magyarország is – a fogyasztási szokások miatt túl nagy arányban vesznek el a földi javakból. A reklámok pedig az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok, szépek, naprakészek, ha minél több tárgyat birtokolnak.

A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek ezért azt szeretnék, hogy legalább ezen a napon (nem sokkal a karácsonyi dömping előtt) gondolkodjunk el azon, hogy a túlfogyasztás milyen káros környezeti és társadalmi következményekkel jár. Ennek persze leginkább szimbolikus értelme van, hiszen egy nap nem old meg semmit. A cél nyilván az, hogy a többi napon se vegyünk felesleges dolgokat. [/box]

ne vásárolj semmit

Íme 7+1 tipp a túléléshez!

A hasznos tanácsokat Lettner Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnöke gyűjtötte össze az Abszolút Nőnek.

1. Ha kifogy a mosószer és éppen kedvenc pulcsinkat szeretnénk felvenni, akár a szappanos kézzel mosás praktikáját is választhatjuk, illetve megmenthetjük az utolsó cseppeket a kiürült mosószeres flakonokból egy kis vizes öblítéssel. Ne felejtsük el, a megvásárolt, legyártott, elszállított árunak ez is a része.

2. Kiürült a borotvahab? Sebaj! Készíthetünk egy kis pohárban sajtreszelőn lereszelt szappan és víz összekeverésével.

3. A fogkrémes tubus is nagyon csalóka tud lenni. Sokszor könnyen a kukában landol, mert azt hisszük, nincs már benne egy csepp sem. Az egyik mindenki által ismert megoldás persze a “felcsavarás”, de ha így sem jön ki paszta a tubusból, még mindig nem jelenti azt, hogy elfogyott. Vágjuk szét a műanyagot, és kaparjuk ki a maradékot.

4. Hasonló a helyzet a mustáros és ketchupos flakonokkal is. Ha már a fejre állítás sem eredményes, ne legyünk  lusták, csavarjuk le a kupakot, és kanalazzuk ki, ami még benne maradt.

5. Mindennapi életünkben általában a kenyérféleségek hiánya okozza a legnagyobb problémát. Aki kevésbé szokott sütni, élesztő híján kovásztalan kenyeret készíthet, melyhez csupán némi őrölt gabona, víz, só és egy működő tűzhely szükséges. Talán ezután szívesen bővítjük a szürke hétköznapokat is ezzel az ősi finomsággal.

üres hűtő

6. Legutóbb az egyik gyermekem matekfüzete utolsó oldalán írta este a leckét, így a másnapi órára már nem lett volna hova jegyzetelnie. A „vásárolni, de azonnal!” nem az én stílusom,  így előkerestem egy régi matekfüzetet – ez volt azon kevés alkalmak egyike, amikor örültem, hogy a régi iskolai holmik sokpolcnyi helyet foglalnak a lakásban – és az üres oldalakkal bőven tudtam pótolni, a laphiányt (akár egy hónapra elegendő üres oldalt is találtam a füzetekben).

7. Az ebédhez sem kell feltétlenül a boltokat járnunk, nézzünk körül otthon, hátha valamit össze tudunk ütni a hűtőben kallódó alapanyagokból. Lásd: Spórolós menü, hó végére.

+ 1  Elfogyott a légfrissítő és sürgősen szükség van egy kis illatosításra. Ne vásárolj semmit, inkább készítsd el magad! Csupán három dologra lesz szükséged:

 • pumpás fújóka
 • illóolaj
 • víz

Töltsük fel vízzel a flakont, majd ízlés szerint csepegtessünk bele 10-20 csepp illóolajat aszerint, hogy mennyire intenzívet szeretnénk. Bátran lehet kísérletezni és keverni az illatokat.

[note note_color=”#58e9b8″]A Ne vásárolj semmit! nappal kapcsolatban olyan kérdéseken is elgondolkodhatunk, melyek ritkán merülnek fel bennünk – tanácsolja Lettner Gabriella.

 • Hagytam-e már egy kiválasztott árut a boltban, csak azért, mert a csomagolása szükségtelenül túlzott volt (díszesebb, hatalmasabb annál, mint amennyire a benne található áru ezt megkívánta)?
 • Esetleg azért, mert a termék messzebbről érkezett, mint azt a termék típusa alapjában megkívánná?
 • Milyen arányban vásárolok olyan termékeket, melyek előállítását a pénzemmel hosszútávon támogatni kívánom, azaz szavazok rá újra és újra a pénzemmel?
 • És a karácsony közeledtével egy kihagyhatatlan felvetés: vajon idén lesz időm néhány saját készítésű ajándékra, vagy ellátogatni egy alkotói piacra, vagy ismét a kereskedelem által kínált tömegcikkeket választom?[/note]

 • neee!

  azért gondolkozzunk már egy kicsit. 50 forintos füzeten spórolni , szerencsétlen gyerek! inkább a nagy ZABÁLÁSOKRA kéne a hangsúlyt helyezni. Menü 1200ért! Na!

 • SE

  Jó az időzítés : ma van a “black friday” óriási leértékelésekkel. 🙂