Harmonizáld az otthonod!

Talán nem is tudatosul bennünk, de az életterünk, a lakásunk hangulata nagyon is befolyásolja lelkiállapotunkat. Bár mindenki más körülmények között érzi jól magát, azért létezik néhány örök érvényű jó tanács. Az Abszolút Nő lakberendezője segített összegyűjteni néhány ötletet, amivel harmonikusabbá varázsolhatjuk az otthonunkat.

hirdetés
Uránia Mozi

Méretezzük át a teret!

Nehéz egy mondatban definiálni, hogy mi a megfelelő méretarány a lakás szobáit vagy tereit illetően, de például nem jó, ha a helyiség magasabb, mint amilyen széles, vagy amilyen hosszú. Az sem kedvező, ha egy helyiség aránytalanul hosszú, vagyis csőszerű.

– A belmagasság 2,7-3,2 méteres magassága mondható optimálisnak, így a nyomasztó és a muzeális hatást is elkerülhetjük. Az ennél 30-40 centivel alacsonyabb vagy magasabb belmagasság már zavaró lehet, de szinte minden orvosolható a megfelelő stílus, anyagok, színek és berendezési tárgyak harmonikus összeállításával – mondja Vátyi Erika, a pécsi Equell Enterieur lakberendezője.

[box title=”Mi a megoldás?” box_color=”#ba8899″ title_color=”#352732″] Ha nagy a belmagasság

Fessük a mennyezetet fehér helyett sötétebb árnyalatra, így optikailag közelebb tudjuk hozni, vagyis kisebbnek tűnik majd a tér.

– Normál méretű szobáknál kifejezetten a fehér mennyezetet szoktam ajánlani, de ha valahol óriási a belmagasság, ott a vakító fehér szín tovább növelheti, muzeálissá, rideggé teheti a lakást – magyarázza Erika.

A mennyezetet stukkóval is “lejjebb hozhatjuk”: rakjunk a falakra a kívánt magasságban stukkót, amit akár eltérő színűre is festhetünk – az erőteljesebb optikai csalás érdekében.

Álmennyezettel szintén trükközhetünk. Ezzel a módszerrel ténylegesen csökkentjük a teret.

A hatalmas belmagasságra jó orvosság  a galéria – ám ez csak abban az esetben sülhet el jól, ha a galéria felett még legalább 2-2,4 méteres belmagasságunk marad. Máskülönben a kialakított felső szint nyomasztó lesz, vagy csak alvásra használható majd.

Ha alacsony a belmagasság

Fessük a plafont fehérre, a padló pedig legyen sötétebb színű. Használhatunk a falakon függőleges mintákat, esetleg csíkozást. Így optikailag felfelé nyújthatjuk a teret.

A berendezés vertikális tagolásával is sokat csalhatunk. A bútorokkal, képekkel, tapétacsíkokkal hangsúlyozzuk a függőleges irányt, így szintén távolabb “tolhatjuk” a mennyezetet.

Bármennyire furcsa, az álmennyezet alacsony belmagasság esetén is segíthet. Ha megfelelő alakzatokat használunk, akkor nem összenyomja, hanem tágítja a teret. A mennyezet direkt megvilágításával tovább fokozhatjuk a hatást.[/box]lakás, otthon

Otthonos, de nem túlzsúfolt

A berendezési tárgyak mennyiségét és formáját is érdemes figyelembe venni, ha úgy érezzük, valami nem stimmel az otthonunkban.

– Egy kicsi lakásban nagyon nyomasztó tud lenni a túl sok, túl nagy bútor, mert zsúfolt lesz a tér – mondja Erika.

Hogyha nincs elég helyünk, akkor a nagymama öblös ülőgarnitúrája helyett szerezzünk be egy karcsúbb kanapét vagy egy most igen divatos egy lábon álló fotelt. Hasonlóan előnyös egy üveg dohányzóasztal, vagy átlátszó műanyag étkezőszékek választása karfás fa székek helyett. A lényeg, hogy könnyűek, légiesek legyenek a berendezési tárgyaink – teszi hozzá a szakember.

Egy apró lakásban kiemelten fontos a rend, a káosz ugyanis még inkább összenyomja a szobát.

A nagy lakásokban az üres tér megtöltése okozhat nehézséget, de méretes bútorokkal és meleg színekkel elkerülhetjük a rideg hangulatot.

lakás, otthon, nappali

[note note_color=”#afd5b6″ text_color=”#223028″]Amivel hangulatosabbá tehetjük a lakást

A harmónia érdekében használjunk három színt a lakás tereiben: legyen egy fő szín, egy kiegészítő szín és egy kiemelő (legkisebb arányban megjelenő) szín. A fehér/bézs-türkiz-narancssárga például egy nagyon trendi és kellemes hatást keltő hármas. Nem baj, sőt kifejezetten jó, ha különböző árnyalatokkal dolgozunk, a lényeg, hogy szép, tiszta, üde színeket válasszunk.

A lakberendezők örök érvényű jó tanácsa: vegyük körbe magunkat néhány növénnyel. Nem kell szakavatott kertésznek lenni hozá, nagyon sok zöld növény létezik, ami alig igényel törődést. A hangulatunk viszont sokkal jobb, lakásunk barátságosabb lesz tőlük.

Az akvárium azon kívül, hogy kiváló dekorációs elem, jó hatással van az ember lelki állapotára is. Ez utóbbit vizsgálatokkal is alátámasztották.

Bánjunk óvatosan  a ridegséget sugárzó anyagokkal, mint a fémek, kő és az üveg. Ezekkel inkább csak dekoráljunk. Részesítsük előnyben a fát és a puha textileket.

Fontos, hogy a fő fényforrásunk bevilágítsa a teret, de a szoba több pontján elhelyezett hangulatvilágítás teszi majd otthonossá a környezetet. Bátran szórjunk el kiegészítő fényforrásokat a térben, és lehetőleg meleg fehér színű izzókat válasszunk. [/note]

1 hozzászólás

  1. Sziasztok! Most alakítjuk ki a nappalinkat és az átlagosnál kicsit alacsonyabb a belmagasság (2,5 m) lesz. Melyek azok az alakzatok az álmennyezetnél, amelyekkel az alacsony belmagasságon tudunk segíteni? Milyen színt használjunk a mennyezetre?
    Köszönöm! Szép napot! Üdv.

Comments are closed.