Hat fürdőszobai baki, amit sokan elkövetnek

Ha az ember nem tart betegesen a fertőzésektől vagy nem megszállottan tisztaságmániás, akkor hajlamos elsiklani néhány apróságnak tűnő gyakorlat felett. Pedig lehet, hogy megelőzhetnénk néhány apróbb fertőzést vagy betegséget, ha elegendő ideig mosnánk kezet, vagy papucsot húznánk a fürdőszobában. 

hirdetés
Uránia Mozi

1. Túl közel van a fogkefe

Egy, a Harvad Egyetem lapjában közzétett cikk szerint minden alkalommal, amikor lehúzzuk a WC-t, a nagy sebességgel lezúduló víz különféle mikrobákat, baktériumokat juttat a levegőbe. Ezek nagyjából két méter magasságban lebegnek, majd természetesen leülepszenek, ám megtelepedhetnek a csempén vagy éppenséggel a fogkefénken is.

– A legjobb az lenne, ha az illemhely és a fürdőszoba külön térben lenne, de ez nyilván nem minden esetben megvalósítható. Így a legcélszerűbb, ha minden öblítés előtt lecsukjuk a WC fedelét –  mondja már Gazdag Zoltán, a PTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének adjunktusa.

fogkefe

2. Túl ritkán cseréljük a törölközőt 

Talán nem is gondolnánk, de a törölköző, amivel elméletileg megtisztított testünket töröljük végig, az egyik legjobb élőhely a baktériumok számára. A kórokozók ugyanis imádják a nyirkos felületeket, és mivel igénytelenek, ezért már egy kis nedvesség is elég a szaporodásukhoz. A törölköző egyébként nem csak nedvességgel, hanem elhalt hámsejtekkel is tele lesz törölközés után, ami szintén táptalaj a baciknak.

– Ha sérülés van a bőr felületén, akkor a törölközőn található mikrobákkal megfertőzhetjük saját magunkat – figyelmeztet Elizabeth Scott, a Simmons Egyetem higiéniai és egészségügyi központjának igazgatója.

A szakember azt javasolja, a közös törölközőket, kéztörlőket naponta, a sajátunkat pedig hetente egyszer cseréljük le.

Gazdag Zoltán még hozzáteszi, célszerű nem kilincsre csukni a fürdőszoba ajtót, így alaposan ki tud szellőzni a helyiség,  a törölközőket pedig érdemes minél magasabb hőfokon mosni, és a további fertőtlenítés végett vasalni.

törölköző

3. Túl sokáig használt fürdőszivacs

Nem csak a törölközőnket, de a mosdószivacsunkat is hajlamosak vagyunk hetekig, hónapokig használni. Pedig – főleg a természetes tengeri szivacsok vagy uborkák – kitűnő baktériumtenyészetek. A Pseudomonas aeruginosa nevű mikróba is egy nap alatt elszaporodhat ezeken, ami az egészséges szervezetre ugyan nem veszélyes, de a legyengült immunrendszert megtámadhatja. A lényeg, hogy a természetes fürdőszivacsoktól 3-4, a szintetikus, műanyag szivacsoktól 8 hetente tanácsos megszabadulni – javasolja dr. Birgit Toome, bőrgyógyász.

szivacs

4. Túl rövid ideig mosunk kezet

Még az előző két dolog túl sokáig, addig a kézmosás túl rövid idei tart – vélik a Center for Disease Control szakemberei. A michigani egyetem tanulmánya szerint az emberek 95%-a kevesebb mint 15 másodperc alatt elintézi a dolgot. A CDC ezzel szemben azt tanácsolja, hogy legalább 20 másodpercig alaposan dörzsöljük a kezünket, mielőtt elzárnánk a csapot. Bár ez végtelenül hosszú időnek tűnik, így megelőzhetünk sok kisebb-nagyobb betegséget.

A PTE TTK adjunktusa hozzáteszi, a kézmosás időtartamánál még fontosabb probléma, hogy sokan csak igen ritkán veszik az irányt a mosókagyló felé. Pedig ha kintről visszatérünk a zárt térbe, a munkahelyünkre vagy az otthonunkba, nagyon fontos lenne (az influenzás időszakban kiemelten), hogy alaposan megmossuk a kezünket. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy a tárgyakat, amihez hozzáértünk milyen külső hatások érték. A különféle állati ürülékek például komoly fertőzéseket okozhatnak, de ugyanennyire fontos a kézmosás, hogyha nyers hússal dolgoztunk a konyhában.

kézmosás

5. Mezítlábas séta a fürdőszobapadlón

A WC ülőke a legmocskosabb hely a fürdőszobában, ugye? A válasz nem. Egy, az ABC News-ban megjelent cikk szerint a fürdőszoba padlóján 200-szor több baktérium van, mint az összes többi itt található berendezésen. Hogy mi a tanulság? Mossuk fel a gyakrabban a járólapot, vagy húzzunk papucsot zuhanyzás után.

6. Ugyanazt a szivacsot mindenhová

Egy szivacsot használsz a zuhanyzó, a WC és a mosdókagyló tisztításához? Nagy hiba. Így ugyanis a kórokozókat csak jobbról-balra utaztatjuk, és olyan helyeken is megtelepednek, ahol egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne. A legjobb, ha mindenhová külön rongyot vagy szivacsot használunk (a könnyebb áttekinthetőség érdekében rendszerezhetjük is), illetve cseréljük őket viszonylag gyakran két, háromhetente.