Havonta érdemes alaposan kimosni

Alaposan át kellene mosnunk a sminkcuccunkat: ecseteket, szivacsokat, applikátorokat, ilyesmi. Megkockáztatjuk, hogy senki nem ilyen körültekintő, pedig a bőrünk hálás lenne érte.

hirdetés

Nyugalom, nyugalom: nem fog leesni az arcunk, hogyha nem így teszünk. Ugyanakkor tény, hogy megúszhatunk néhány pattanást, mitesszert és piros pöttyöt, ha kicsit odafigyelünk a neszesszerünk higiéniájára.

Bár a címben a havi egyszeri tisztítást emeltük ki, erről megoszlik a szakemberek véleménye. Egyesek hetente, mások kéthetente javasolnak alapos átmosást, de van olyan kozmetikus, aki azt tanácsolja, hogy minden használat után töröljük át az ecseteket sminklemosó kendővel, havonta egyszer pedig iktassunk be nagymosást. Dönteni tehát nagyon nehéz, de az arany középúttal talán nem lehet mellélőni, szóval próbáljuk meg kéthetente beiktatni ezt az egyébként gyors és fájdalommentes procedúrát.

smink ecset

Aki nagyon komolyan akarja venni a feladatot, annak a  70%-os gyógyszertári alkoholt, illetve a sebbenzines mártogatást javasoljuk – azért csak óvatosan, elég az ecset végét belelógatni az alkoholba, nem kell megfürdetni benne nyelestől. Így kioldódik az ecsetekből a festékanyag, valamint fertőtlenít, és hamar elillan, nem kell megvárni, míg megszárad. Kapható egyébként külön ecsettisztító folyadék is, ebbe bele kell mártani, majd leitatni róla a nedvességet, és hagyni megszáradni.

Ám a legegyszerűbb megoldás, ha samponnal vagy szappannal oldjuk meg ugyanezt. Nyomjunk egy kicsit a tenyerünkbe, forgassuk meg benne az ecset fejét, majd öblítsük le meleg vízzel. Ezután nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet és törölközőn hagyjuk megszáradni.

smink ecset

A sminkes szivacsokkal tegyük ugyanezt, csak egy kicsit finomabban. Nem szabad őket nagyon dörzsölni, mert hamar szétmorzsolódnak. Illetve kimoshatjuk a jobb minőségű szivacsos applikátorokat is. A rendszeres tisztításon kívül további hasznos tanács a szakemberek részéről, hogy soha, senkinek ne adjuk kölcsön az ecseteinket, vagy ha más használta, akkor mossuk ki. Nem tudhatjuk, mi van a másik arcán.