Hová tegyük a gyereket?

Ügyintézés, állásinterjú, hirtelen jött program vagy orvosi vizsgálat. Ha nincs a közelben nagyszülő, esetleg más közeli rokon, ezeket az ad hoc helyzeteket igen nehézkesen tudják megoldani a szülők. Utánajártunk, Pécsen milyen lehetőségek vannak.

hirdetés

Családi napközik

Több családi napközi is működik a városban, mely intézmények tulajdonképpen az óvodát, illetve bölcsődét hivatottak kiváltani, természetesen havidíj fejében. Ám az állandó felvigyázás mellett a legtöbb napközi profiljában az időszakos gyermekfelügyelet is szerepel és többnek saját játszóháza is van. Négyezer forint környékén egész napos felvigyázást és étkezést is biztosítanak, máshol egy óráért négyszáz forintot számolnak fel, és akad napközi, ahol 14 éves korig vállalják a gyerekfelügyeletet.

A családi napközi tehát jó megoldás lehetne a bajba jutott szülőknek, de a hirtelen felmerülő helyzetekre sajnos pont nem nyújtanak megoldást. Érdeklődésünkre szinte minden intézményben elmondták, hogy a kicsik érdekében legalább kéthetes beszoktatás szükséges, és ezután is fontos a rendszeresség. Szabad helyük pedig nem is nagyon van, ugyanis egy meghatározott létszámnál több gyereket nem fogadhatnak.

Az időszakos vagy félnapos gyermekfelügyelet tehát azoknak a szülőknek lehet jó alternatíva, akik mindig előre tudják, mikor van szükségük néhány óra szabadidőre.

gyerek óvoda

Játszóházak

Pécsett legjobb tudomásunk szerint két olyan játszóház működik – egy kertvárosban, egy pedig a belvárosban – ahol vállalnak időszakos felvigyázást mindenféle előzetes beszoktatás nélkül. Tájékoztatásuk szerint a náluk dolgozó animátorok kivétel nélkül képzettek, pedagógiai végzettséggel rendelkeznek, vagy jelenleg ilyen területen folytatják tanulmányaikat A felügyelet díja fél órára öt-hatszáz forint, de ezért cserébe a gyerkőcöknek sokféle szórakozás jár: van légvár, trambulin és különféle képességfejlesztő játékok is.

anya, dolgozó nő, munka, gyerek, baba

Bébiszitterek

A bébiszitter a másik lehetőség akkor, ha valakinek sürgős dolga akad és nem tudja megoldani gyermeke felügyeletét. A Bébiszitter Információ elnevezésű honlapon jelenleg 25 regisztrált baranyai bébiszitter van. A családok és bébiszitterek egymásra találását segítő oldalon minimális tagsági díjjal próbálják kiszűrni a komolytalan gyerekfelvigyázó jelölteket – szögezte le Stettner Tímea, a honlap egyik üzemeltetője. Az oldalon található, pécsi illetőségű bébiszitterek órabére ötszáz, ezer forint között mozog.

Ez a megoldás nagyon kényelmes, hiszen nem kell sehová sem vinnünk a gyereket, a segítség házhoz jön. Sok szülő azonban fél idegen embert beengedni az otthonába.

A legkedvezőbb lehetőség

Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke szerint nagyon nagy igény lenne a városban időszakos gyermekfelügyeletre. Ilyen szolgáltatás egy ideig a Pécsimami Központban is volt, ám sajnos megszűnt.

– Jóval a piaci ár alatt, két-háromszáz forintos óradíjért cserébe tudtuk vállalni a gyerkőcök felügyeletét, és az anyukák éltek is a lehetőséggel. Előfordult, hogy egy édesanya az állásinterjú idejére hozta be a gyermeket a központba, és a munkát sikerült is elnyernie. Ha akkor nem lett volna ez a lehetőség, nem biztos, hogy meg tudta volna oldani a gyerekfelügyeletet – meséli Nóra.

A nagy igényre való tekintettel szeptembertől más formában, de folytatódhat a kezdeményezés: a Szövetség a Pécsi Családokért megnyitja a Családok Házát a belvárosban. Itt a szövetséget alkotó szervezetek (többek között a Pécsimami is) kapnak irodai lehetőséget, illetve lesz egy nagy közösségi tér, ahol a tervek szerint ad hoc gyermekfelügyelettel is várják majd a családokat. A szövetség tagja az önkormányzat is, ők biztosítják projekthez szükséges ingatlant a Munkácsy Mihály utca 4. szám alatt.