Húsvéti menü újratöltve

Hegyekben áll otthon a sonka, a főtt tojás, a torma és a kalács? A húsvéti reggeli megismétléséhez azonban senkinek nincs már kedve? Sebaj, a maradék alapanyagokból is remek ételeket lehet készíteni. 

hirdetés

[box title=”Sonkás rakott palacsinta” box_color=”#ffd6a8″ title_color=”#894110″]

Hozzávalók – 4 személyre:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • fél l tej
  • 5 evőkanál olaj
  • 40 dkg sonka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg Pannónia sajt
  • 1/4 l tejföl
  • 2 tojás
  • fél evőkanál ételízesítő
  • vaj
  • zsemlemorzsa (a tűzálló tál kikenéséhez)

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a tojással, csipetnyi sóval, a tejjel és egy-két evőkanál olajjal, majd kb. 20 percig hagyjuk pihenni. A sonkát vágjuk vastag csíkokra, a petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel.

Ha ezzel megvagyunk, akkor süssünk olajozott palacsintasütőben a szokásosnál egy kicsit vastagabb palacsintákat, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk metéltre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy tűzálló tálat pedig kenjünk ki vajjal és szórjunk meg zsemlemorzsával. A palacsintametéltet keverjük össze  a sonkával és a felét terítsük a tűzálló tálba, majd mehet rá a sajt fele, a tetejére pedig a maradék sonkás metélt. A tejfölt keverjük simára a tojásokkal, az ételízesítővel, borssal és öntsük a tészta tetejére. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és tegyük  negyven percre forró sütőbe. A recept nyugodtan megspékelhetjük némi zöldséggel vagy többféle sajttal. [/box]

húsvéti sonka

[box title=”Húsvéti saláta” box_color=”#dfffa3″ title_color=”#404c33″]

Hozzávalók:

  • 6-8 főtt tojás
  • majonéz
  • két púpos evőkanál tejföl
  • egy teáskanál tormakrém
  • két kis alma
  • 10 dkg főtt füstölt sonka (csak a sovány része)
  • 10 dkg sajt
  • egy kis fej hagyma (póré, újhagyma)
  • só, bors

Elkészítés:

Az öntethez keverjük ki a tormát, a majonézt és a tejfölt, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk és forgassuk bele a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán keresztül pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, és fogyaszthatjuk is. [/box]

húsvéti sonka

 

[box title=”Tojásos-tormás szendvicskrém ” box_color=”#c6dfe2″ title_color=”#3e5551″]

Hozzávalók:

  • 5 kemény tojás
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • só, bors
  • majonéz
  • mustár
  • tejföl
  • torma
  • petrezselyem
  • egy kis fej vöröshagyma fele reszelve, megpirítva
  • (húsvéti sonka)

Elkészítés:

Pucoljuk meg a húsvétról megmaradt főtt tojásokat, szeleteljük fel kisebb kockákra, majd egy botmixerrel és némi vajjal varázsoljunk belőle nagyjából egynemű masszát. A munka nagyobb része ezzel le is van tudva, a továbbiakban csak annyi a dolgunk, hogy tejföllel, majonézzel, mustárral és apróra vágott (pirított) hagymával bekeverjük, illetve ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és tormával. Ha valakinek van kedve, és csak minimális sonka maradt húsvétról, azt is beleszelheti a krémbe. Elrontani biztos nem fogja. Pirítóssal, de friss puha kenyérrel is isteni.[/box]

szendvicskrém

[box title=”Kalácsfelfújt” box_color=”#e2d5e7″ title_color=”#4e2f60″]

Hozzávalók  – 5 adag:

  • 30 dkg szikkadt kalács
  • 10 dkg nutella (ízlés szerint)
  • 4 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 30 dkg vaj

Elkészítés:

A kalácsot szeleteljük fel, minden második szeletet kenjünk meg vastagon mogyorókrémmel. Az üresen maradt szeleteket illesszük rá a megkentekre és az így kapott szendvicseket vágjuk kockákra. Ha ez megvan, akkor melegítsük össze a tejet és a tejszínt, a tojást, a tojássárgát és a cukrot pedig keverjük össze alaposan. Ezután lassan adagoljuk hozzá a felmelegített tejes-tejszínes keveréket a tojásos masszához, és tegyük bele az olvasztott vajat is. Kenjünk ki egy jénait, vagy egy mélyebb tepsit vajjal, és tegyük bele a kalácskockákat, majd öntsük rá a tojásos-tejes keveréket. Hagyjuk állni minimum 10 percig, hogy jól megszívja magát. Majd a kockára tört tej- és fehér csokit szórjuk a tetejére szórjuk és dugdossunk a kalács közé is. Ha nem tudunk mit csinálni a megmaradt két tojásfehérjével, akkor verjünk kemény habot belőle és simítsuk a sütemény tetejére. Így vagy úgy, végül süssük meg. [/box]

kalácsfelfújt